Slováci si toto leto doprajú: Dovolenkovať plánujú takmer všetci, a za mastnú sumičku!

2022-05-25 12:00:00 |   |    | 

Leto je už pomaly tu a Slováci vo veľkom plánujú svoje letné dovolenky. Z prieskumu uskutočnenom na vzorke 4 200 Slovákov jasne vyšlo, že aj napriek zdražovaniu sa chystajú do svojich pobytov investovať nemalé peniaze a dopriať si tak zaslúžený oddych..



 

Napriek turbulentnej dobe sú Slováci rozhodnutí užiť si tohtoročnú dovolenku so všetkým, čo k tomu patrí. Z prieskumu vyplynulo, že až 95,4 % krajanov sa chystá stráviť aspoň niekoľko dní mimo svojho domova. V porovnaní s minulým rokom sa zvýšil počet tých, ktorí plánujú dovolenkovať o 5 %. Len 4,6 % spovedaných Slovákov sa tento rok nechystá nikam. Viac ako polovica opýtaných bude spoznávať nielen krásy Slovenska, ale vycestuje aj za hranice. 35 % zapojených do prieskumu bude dovolenkovať len v našej krajine a 15 % sa chystá tráviť voľný čas iba v zahraničí.

 

Slováci si tento rok doprajú poriadnu dovolenku

Tento rok sa Slováci nechystajú šetriť na svojich letných dovolenkách. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že Slováci minú priemerne 550 eur na jednu osobu. Okrem toho sa viac ako ⅓ opýtaných rozhodla, že mimo letnej dovolenky plánuje ešte 2 až 3 ďalšie pobyty.

 

Po dlhej dobe si doprajeme dlhý oddych

Týždňovú dovolenku si dopraje polovica Slovákov. Viac ako 7 dní si na dovolenku vyhradí tretina opýtaných. Ostatní sa uspokoja s kratším voľnom, no častejšie.

 

Nedáme dopustiť na lokality, ktoré milujeme už roky

Vysoké Tatry patria dlhodobo medzi najobľúbenejšie slovenské destinácie a nebude tomu inak ani počas tohto leta. Svoju dovolenku tam strávi až 27 % opýtaných. S necelými 20 % sa na druhom mieste umiestnil  na prírodné krásy nemenej bohatý Liptov a na treťom mieste je Slovenský raj. Ten sa tak oproti minuloročnému prieskumu posunul o dve miesta smerom nahor.

 

Slováci majú radi kúpeľné mestá a bohatú históriu

Aj tento rok sa chystajú Slováci navštíviť mnohé mestá a obce. Najviac spomedzi opýtaných mieri do Trenčianskych Teplíc, na druhom mieste je historická Banská Štiavnica. Medzi top obľúbené destinácie sa dostala aj malebná dedina Ždiar. V porovnaní s minuloročným prieskumom sa potvrdil trend navštevovania kúpeľných miest a oblastí s bohatou históriou. Pred rokom sa tešili ľudia najviac do Dudiniec a Banskej Bystrice.

 

Vo voľbe zahraničných destinácii budú Slováci konzervatívni

Veľká časť našincov sa chystá aj za hranice Slovenska. Najčastejším dôvodom vycestovania je more. Cieľom dovolenkárov sú dlhodobo mimoriadne obľúbené destinácie ako Chorvátsko, ktoré plánuje navštíviť až takmer 39 % z tých, ktorí budú dovolenkovať v zahraničí. Na druhom mieste je Grécko s 15 % a prvú trojicu uzatvára Taliansko, ktoré navštívi 14 % z tých, ktorí vycestujú za hranice.

 

Hotely sa tešia mimoriadnej obľube

Dovolenkové plány sa spájajú aj s výberom ubytovania, ktoré najviac sedí našim preferenciám. Opýtaní si mohli vyberať z viacerých možností, z ktorých vzišlo, že až 61 % ľudí preferuje pobyt v hoteloch, ktoré väčšinou ponúkajú okrem ubytovania a stravy aj wellness služby. Na druhom mieste sú penzióny so 40 % a na treťom apartmány s 35 %. Historicky obľúbené kempingy a stanovačky získali len o niečo viac ako 3 %.

 

Ani turbulentná doba nezmenila plánovanie dovolenky dopredu

Za posledné dva roky si Slováci zvykali na fakt, že plány na dovolenky sa vzhľadom na často sa meniace opatrenia mohli skrížiť. Letné pobyty si však po uvoľnení obmedzení plánujú dostatočne dopredu. Takmer tretina opýtaných si dovolenku rezervuje 2 a viac mesiacov dopredu, takmer 30 % tak robí minimálne mesiac dopredu. Z toho vyplýva, že až 63 % Slovákov si plánuje dovolenku s veľkou časovou rezervou. Menej ako 30 dní dopredu plánuje 29 % ľudí a vôbec ju neplánuje len niečo viac ako 8 %.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ZľavaDňa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa