Zlá správa pre Slovákov: V rebríčku čistoty vody sme na dne, tu sa určite nekúpte!

2022-06-11 14:00:00 |   |    | 

Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA) sa môže „výbornou“ kvalitou vody pýšiť až 85 percent európskych lokalít na kúpanie, Slovensko je však úplne na chvoste rebríčka. Kam sa najbližšie vyberiete kúpať vy?



 

Európska agentúra pre životné prostredie (EEA), kontrolný orgán EÚ so sídlom v dánskej metropole Kodaň, monitoruje lokality na kúpanie a každoročne zverejňuje rebríček tých „naj“. Počas roka 2021 sledovala 21.859 vodných plôch a zistila, že ich stav je lepší než predtým. Známku „výborný“ získalo až 85 percent z nich.

Komisár pre životné prostredie, oceány a rybárstvo Virginijus Sinkevičius v tejto súvislosti uviedol: „Je to dobrá správa pre tých z nás, ktorí sa chystáme stráviť zaslúžené letné prázdniny v krásnych európskych lo,kalitách na kúpanie. Bez ohľadu na to, či mierime na grécku pláž, k maďarskému jazeru alebo na breh francúzskej rieky, môžeme si byť istí, že prevažná väčšina vôd určených na kúpanie má vynikajúcu kvalitu. Prospieva to životnému prostrediu, nášmu zdraviu aj európskemu odvetviu cestovného ruchu.“

 

Top lokality

Zo správy EEA vyplýva, že kvalita pobrežných oblastí, ktoré tvoria dve tretiny všetkých lokalít určených na kúpanie, je celkovo lepšia ako kvalita vnútrozemských lokalít. Minimálne normy spĺňalo 95,2 percenta lokalít a 88 percent získalo známku vynikajúcej kvality. Až štyri krajiny sa môžu pochváliť tým, že v nich má výbornú kvalitu viac ako 95 percent plôch na kúpanie. Patria medzi ne Rakúsko, Malta, Grécko a Chorvátsko. Na Malte, ale aj v Bulharsku, Rumunsku a Luxembursku majú všetky sledované vody minimálne dostačujú kvalitu, a to znamená, že sa tam môžete bez rizika kúpať prakticky kdekoľvek.

 

Slovensko na chvoste

Slovensko sa však bohužiaľ ocitlo na opačnom konci rebríčka a spomedzi tridsiatky krajín sme na predposlednom mieste. Horšie je na tom už len susedné Poľsko. Na Slovensku odborníci skúmali 32 lokalít, z nich presná polovica získala hodnotenie „výborný“. Zo skvelého výsledku sa teší napríklad Ružín, Liptovská Mara, Veľká Domaša či Zemplínska šírava. Podľa interaktívnej mapy má veľmi zlú kvalitu Zelená voda, ktorej by ste sa mali toto leto radšej vyhnúť. Kúpanie v „nevyhovujúcich“ lokalitách môže spôsobiť ochorenia, a tak musia pre verejnosť počas celej sezóny uzavreté, uvádza správa EEA.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa