Dovolenka v Chorvátsku sa predraží: V obľúbenom letovisku pýtajú za pivo aj 13 eur

2022-06-14 13:00:00 |   |    | 

Na celom svete dochádza v dôsledku pandémie koronavírusu a vojenského konfliktu na Ukrajine k vysokej inflácii. Nikoho preto zrejme neprekvapí, že s vyššími cenami treba počítať aj na dovolenke. Samotní Chorváti však priznávajú, že ich zdražovanie na niektorých miestach doslova šokovalo.



Chorvátsko patrí k našim najobľúbenejším destináciám, a tak tam aj tento rok nepochybne zamieri množstvo Slovákov. Za dovolenku si však poriadne priplatia a aj domáci priznávajú, že z finančného hľadiska sa viac oplatí dovolenkovať v inej krajine. Najväčšie zvýšenie cien hlásia zo Splitu. Chorvátsky portál Dnevnik.hr informuje, že za noc v apartmáne pre dve osoby v centre meste stojí tento rok od 370 kún (cca 49 eur), čo je približne o 20 percent viac než minulý rok. Za trojchodový obed zaplatíte od 150 do 300 kún, teda 20 až 40 eur. Rizoto alebo pizza stoja často aj stovku, teda vyše 13 eur a hamburger len o čosi menej. Pivo vás vyjde okolo štyroch eur, no v kluboch a baroch to môže byť až sto kún, teda viac ako 13 eur. Fľaša nealka tam stojí takmer 5 eur.

Tento rok vzrástli ceny v gastronómii v priemere o 10 až 20 percent a niet pochýb, že budú i naďalej rásť, a to oveľa rýchlejšie než vo zvyšku krajiny vrátane lokalít s podobným charakterom, ako napríklad Dubrovník, Hvar alebo Istria. Záujem je skrátka enormný,“ povedal webu tportal.hr majiteľ jednej z luxusnejších reštaurácií. Domáci odborníci pritom pripomínajú, že na to, aby sa Split stal skutočne luxusnou destináciou pre náročnú klientelu, zatiaľ nemá. Chýba kvalitná infraštruktúra, prístav pre megajachty aj nadštandardné hotely a kluby.

„Luxusné“ sú teda v Splite akurát tak sumy, ktoré zaplatíte. „Pre bežného Francúza či Nemca je Chorvátsko drahé, nehovoriac o hosťoch zo strednej Európy a, samozrejme, o miestnych,“ vysvetľuje odborník na turizmus a hotelierstvo Mario Šerić. „Ceny na Jadrane sú príliš vysoké. Lacnejšie než Chorvátsko je napríklad Turecko alebo Grécko, kde cena zahŕňa aj dopravu,“ dodáva riaditeľka cestovnej kancelárie Gabrijela Koščicová. „Za 4000 kún (cca 530 eur) môžete letieť do Egypta do hotela s all inclusive. V Chorvátsku si za to len prenajmete apartmán. Pod 8000 kún polpenziu na sedem nocí v štvorhviezdičkovom hoteli nezoženiete.

Tvrdenia o zvýšení cien si môžeme ľahko overiť. V septembri 2021 sme vám v článku predstavili najluxusnejšie reštaurácie v Chorvátsku aj s cenami menu. Tie sú teraz skutočne vyššie. Reštaurácia Agli Amici v Rovinji ponúkala minulý rok degustačné menu v cene od 830 do 1050 kún, aktuálne stojí 850 až 1100. Reštaurácia Pelegrini v Šibeniku mala degustačné menu za 955 kún, teraz stojí 1095. Dubrovnícka reštaurácia 360 ponúkala 5-chodové degustačné menu za 980 kún a pri výbere À la carte ste za predjedlo a hlavné jedlo zaplatili 580 kún. Tento rok je to už 1120, respektíve 680 kún. No a najväčšie zdraženie vidíme v reštaurácii Draga di Lovrana na Istrii. Cena degustačného sedemchodového menu stúpla za necelý rok z 590 až na 790 kún.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa