Bratislava ticho závidí: Najlepšie mesto pre život máme na skok

2022-06-24 12:00:00 |   |    | 

Rakúska metropola Viedeň sa po krátkej prestávke stala opäť najlepším mestom pre život na svete. Z prvého miesta tak zosadila novozélandský Auckland. Vyplýva to z tohtoročného indexu, ktorú zostavuje poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU), píše agentúra AFP.



Viedeň sa vrátila na prvé miesto rebríčka po tom, čo sa vlani pre protipandemické opatrenia, ktoré zahŕňali zatvorenie reštaurácií a múzeí, prepadla až na 12. miesto. Naopak Auckland, ktorý v roku 2021 kraľoval tomuto rebríčku, sa teraz z rovnakých príčin umiestnil až na 34. priečke.

"Hlavným lákadlom Viedne pre jej obyvateľov sú stabilita a dobrá infraštruktúra," píše sa v správe. Ďalšími pozitívnymi stránkami života vo Viedni sú zdravotná starostlivosť a množstvo príležitostí na kultúrne vyžitie a zábavu.

V prvej desiatke rebríčka sa umiestnilo až šesť európskych miest – Kodaň (Dánsko), Zürich, Ženeva (obe Švajčiarsko), Frankfurt nad Mohanom (Nemecko) a Amsterdam (Holandsko). Dopĺňajú ich kanadské mestá Calgary, Vancouver a Toronto, zdieľané desiate miesto obsadili japonská Osaka a austrálske Melbourne. Pre ruskú inváziu na Ukrajinu však z neho EIU vylúčila Kyjev, kým Moskva a Petrohrad sa v súvislosti so sankciami Západu prepadli o viacero priečok.

Na vyšších priečkach rebríčka sa umiestnili aj Paríž (19.), Brusel (24.), Londýn (33.),  Barcelona (35.), Madrid (43.) a Miláno (49.). Metropoly východnej Európy sú však podľa EIU menej stabilné najmä pre narastajúce napätie súvisiace s vojnou na Ukrajine.

Na poslednom mieste sa opätovne ocitol sýrsky Damask.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa