Po stopách legionárov: V Archeologickom múzeu SNM otvorili novú výstavu

2022-07-04 12:00:00 |   |    | 

Slovenské národné múzeum (SNM) – Archeologické múzeum otvorí v utorok novú výstavu Po stopách legionárov v priestoroch múzea na Žižkovej ulici v Bratislave. Je jedným z výstupov spoločného rovnomenného projektu múzea a rakúskej obce Lethaprodersdorf, financovaného z programu Iterreg V-A Slovenská republika – Rakúsko 2014 - 2020.



 

Región Podunajsko, zahrnutý do programu, bol v minulosti obývaný mnohými národmi a etnikami, ktoré za posledných 1500 rokov zanechali v zemi svoje stopy. Cieľom projektu je zvýšiť povedomie širokej verejnosti o pravekých a ranohistorických dejinách, období rímskeho cisárstva až po stredovek, prostredníctvom života rímskeho legionára Marca Longina, ktorého hrob bol objavený v Leithaprodersdorfe.

K výstupom projektu patrí podľa SNM vznik náučnej cyklocesty medzi rímskym táborom v Iži-Leanyvári (latinsky Celemantia) v okrese Komárno a vidieckym sídlom z doby rímskej v Leithaprodersdorfe i prezentácia výsledkov archeologického výskumu formou výstavy, ale aj odborná brožúra Dve krajiny – osem cieľov pre cyklistov, ďalej informačné tabule a webstránka o projekte.

Výstava je zameraná na predrímske obdobie (dobu železnú) a rímsku dobu. Návštevníkom predstaví nálezy z mohýl zo staršej doby železno-halštatskej z Blatnej na Ostrove, Dunajskej Lužnej-Nových Košarísk a Dolných Janíkov. "Nálezy mladšej doby železnej súvisia s Keltmi, ktorí obývali územie pred príchodom Germánov a Rimanov," vysvetľuje SNM k výstave, ktorej hlavná časť je venovaná rímskemu obdobiu.

Prezentuje nálezy z rímskeho tábora Gerulata a z germánskych lokalít z doby rímskej. "Zaujímavosťou sú predovšetkým nálezy z tzv. 'kniežacích' hrobov germánskych elít zo Zohora a Vysokej pri Morave vystavené takto kompletne po prvý raz. Zbierkové predmety dopĺňajú videodokumenty, ako aj 3D vizualizácie k výskumom," dodávajú autori výstavy, ktorá bude prístupná do 30. júna 2027.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa