Hrozivé VIDEO: Na vrchu Marmolada sa na ľadovci po tragédii objavila nová štrbina

2022-07-19 09:01:00 |   |    | 

Po smrteľnom nešťastí v pohorí Dolomity v talianskych Alpách zo začiatku júla, keď sa tam vtedy zosunul ľadovec a o život prišlo 11 osôb, sa na najvyššej hore Dolomitov, 3343-metrovej Marmolade objavila opätovná hrozba. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



 

Ako oznámil taliansky autonómny región Tridentsko-Horná Adiža, na nebezpečenstvo upozornil miestny obyvateľ, ktorý započul hlasný rachot. Lokálne orgány následne danú oblasť skontrolovali zo vzduchu. Na videu, zverejnenom v nedeľu, bolo vidieť na ľadovci štrbinu dlhú približne 200 metrov a širokú 25-35 metrov.

 

Pri tragédii z 3. júla zahynuli pri zosuve snehu, ľadu a štrku šiesti muži a tri ženy z Talianska, ako aj dvaja českí horolezci. Zranenia utrpeli aj muž a žena z Nemecka. Oblasť je pre turistov odvtedy uzavretá.

Masa odtrhnutého ľadovca vtedy bola 200 metrov široká, 80 metrov dlhá a 60 metrov hrubá. Spolu s ňou sa dolu svahom zosunuli aj kusy skál. Najvyšší predstaviteľ Tridentskej autonómnej provincie Maurizio Fugatti uviedol, že masa sa rútila dolu svahom rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Experti pripísali zosuv ľadovca následkom klimatickej zmeny, keďže v danej oblasti namerali výrazne vyššie teploty, než je zvyčajné. K zosuvu mohla podľa odborníkov prispieť aj voda z topiaceho sa snehu a ľadu. Miestne úrady oznámili, že oblasť majú v pláne nepretržite monitorovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa