VIDEO: Šáhovu mešitu v Isfaháne zo zoznamu UNESCO poškodili pri obnove

2022-07-19 12:00:00 |   |    | 

Historická mešita v iránskom meste Isfahán, zapísaná na zozname Svetového dedičstva OSN, bola poškodená počas reštaurátorských prác, uviedli v pondelok miestne úrady. Kupola nie je po oprave hladká a rovnomerná a niektoré z nádherných kvetinových obkladačiek nelícujú.



 

Šáhovu mešita zo 17. storočia, známu aj ako Kráľovská mešita, postavili počas "zlatého veku" Isfahánu, keď bol za vlády dynastie Safavidovcov hlavným mestom Perzie.

Mešita je jednou zo štyroch budov na rozľahlom námestí Nakš-e džahán v centre mesta. Komplex námestia bol v roku 1979 zapísaný na zoznam Svetového dedičstva OSN.

UNESCO uvádza, že mešita je "mimoriadne zaujímavá" a "je najslávnejším príkladom pestrofarebnej architektúry, ktorá dosiahla svoj vrchol v Iráne za vlády dynastie Safavidovcov".

Autor projektu obnovy Mehdi Pakdel pre tamojšiu štátnu televíziu uviedol, že si uvedomuje "chyby", ktoré sa stali, a zároveň poznamenal, že jeho "práca ešte nie je dokončená". Pakdel za príčiny chýb označil problémy s lešením a prácu na kupole vo výške až do 54 metrov.

"Dodávateľ projektu, ktorý je jedným z veteránov obnovy v Isfaháne je pripravený prijať potrebné opatrenia na čo najskoršie odstránenie pochybení," uviedol Alireza Izadi, zodpovedný za ochranu historického dedičstva v meste.

Isfahán je tretie najväčšie mesto v Iráne a patrí k hlavným turistickým destináciám v tejto krajine.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa