Na Gemeri opäť na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly

2022-08-10 08:00:00 |   |    | 

Na Gemeri opäť na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly. Ďalší ročník podujatia Gotická cesta otvorená sa tentoraz zameria na Rimavský okruh, v rámci ktorého môžu návštevníci nazrieť do interiérov sakrálnych pamiatok. TASR o tom za občianske združenie (OZ) Gotická cesta, ktoré je organizátorom podujatia, informoval Vladimír Ondrejovič.



 

Pripomenul, že klenoty stredovekého sakrálneho umenia predstavia historický Malohont a južný Gemer počas druhej augustovej soboty (13. 8.). V rámci podujatia budú sprístupnené kostoly v obciach Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo, Kyjatice, Kraskovo, Rimavské Janovce, Malé Teriakovce a Žíp.

Otvorené budú od 10.00 do 17.00 h. Centrom diania aktuálneho ročníka sa stane Rimavská Baňa. V rámci programu si môžu ľudia pozrieť napríklad výrobu tradičných hračiek. Predstavia sa aj stredoveká gemerská keramika, liturgické spevy i rekonštrukcia stredovekého života.  

Podľa Ondrejoviča lektorský výklad v národných kultúrnych pamiatkach zabezpečia v slovenskom jazyku a na požiadanie aj v angličtine. Ku kostolom OZ Gotická cesta vypraví aj autobusy, ktoré návštevníkov dovezú z Rožňavy alebo z Rimavskej Soboty na všetky miesta podujatia. Navštíviť ich je však možné i individuálne. Vstupné do jednotlivých národných kultúrnych pamiatok je dobrovoľné a ostáva navštívenej farnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa