Na zoznam UNESCO pribudli nové skvosty: Teší sa aj Slovensko!

2022-12-02 07:00:00 |   |    | 

V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican". Ako informovala agentúra STA, o zápise do prestížneho svetového zoznamu rozhodol vo štvrtok Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu NKD UNESCO na svojom 17. zasadnutí v marockom Rabate.



 

9. zápisom sú lipicany

Tradície chovu ušľachtilého konského plemena navrhli v marci 2020 zapísať Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ako uviedlo slovinské ministerstvo kultúry, ktoré koordinovalo nomináciu, vo všetkých ôsmich krajinách sú lipicany po stáročia neoddeliteľnou súčasťou miestnych osláv a slávností i súčasťou ústnych ľudových tradícií.

Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni, pripomína Centrum tradičnej ľudovej kultúry (CTĽK), ktoré má na starosti aktivity súvisiace s ratifikáciou Dohovoru o ochrane NKD UNESCO.

"Do národného zoznamu, Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska bol prvok 'Chov plemena koní lipican v Topoľčiankach' zapísaný v roku 2017," pripomenul riaditeľ CTĽK Miroslav Hanák.

Počiatok chovu týchto ušľachtilých koní siaha do 16. storočia do dediny Lipica v dnešnom Slovinsku, podľa ktorej plemeno dostalo svoje meno. Lipicany sú tiež úzko spojené so Španielskou jazdeckou školou vo Viedni.

Okrem tradícií spojených s chovom lipicanov sú ďalšími zápismi SR v reprezentatívnom zozname NKD ľudstva Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba, Terchovská muzika, Gajdošská kultúra, Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, Horehronský viachlasný spev, Modrotlač, Drotárstvo a Sokoliarstvo.

 

Na zoznam zapísali aj tradíciu pltníctva

Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu NKD UNESCO na svojom 17. zasadnutí rozhodol aj o zápise tradície, ktorá je spojená so stavbou pltí a ich splavovaním po riekach. Nomináciu spoločne pripravilo šesť štátov – okrem Česka aj Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko a Španielsko. Návrh začali pripravovať v roku 2018. Česká republika získala jej schválením ôsmu položku v prestížnom zozname.

Nominácia predstavuje tradičné znalosti a zručnosti spojené so stavbou pltí a ich splavovaním po riekach. Hoci tento spôsob prepravy v zmysle komerčnej dopravy zanikol z dôvodu stavby priehrad, tradície spojené s ňou sú podľa rezortu kultúry stále živé a odovzdávané mladej generácii.

"Ide nielen o remeselné postupy pri stavbe plte, ale aj o znalosti spojené s jej navigáciou po rieke a neposlednom rade aj o špecifickú kultúru spojenú s touto tradíciou, osobitné zvyky a pltnícku slovesnosť pretavenú v plaveckých piesňach a slangu," dodalo ministerstvo kultúry. Pltníctvo malo v Čechách podľa rezortu dlhoročnú tradíciu a patrilo medzi uznávané, ale aj nebezpečné povolania. Prvé zmienky o tomto spôsobe dopravy na Vltave pochádzajú z 11. storočia.

Česko má okrem pltníctva v Reprezentatívnom zozname NKD zapísanú aj výrobu ozdôb z fúkaných sklenených perál na vianočný stromček, jazdy kráľov na Slovácku, fašiangové sprievody v okolí mesta Hlinsko, mužský ľudový tanec Slovácky verbunk a spolu s ďalšími štátmi modrotlač, bábkarstvo a sokolníctvo.

 

Srbská slivovica, tuniská harissa i alžírska hudba rai

Na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO pribudla aj srbská slivovica, tuniská pasta harissa (po arabsky vysl.: harísa) či alžírska ľudová hudba rai (po arabsky vysl.: ráj).

Srbská "šljivovica" sa vyrába z kvasených sliviek a pije sa najmä na rodinných oslavách. Podľa agentúry AFP sa podobný alkohol vyrába vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy, na práve v Srbsku predstavuje šljivovica dôležitý aspekt života.

Na zoznam UNESCO pribudla aj tuniská korenistá pasta harissa, ktorá sa vyrába zo štipľavých paprík usušených na slnku, korenín a olivového oleja, ktorý zmierňuje štipľavosť pasty a zároveň ju konzervuje. Harissa sa z Tuniska vyváža do celého sveta.

Zápis v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva si vyslúžila aj alžírska ľudová hudba rai, ktorá získala na popularite najmä v 80. rokoch minulého storočia. Speváci rai v textoch piesní riešia spoločenské tabu a témy ako láska, sloboda, beznádej či spoločenský tlak.

Na zoznam UNESCO sa dostala aj francúzska bageta, výšivka altita na rukávoch tradičných blúzok, ktorá je typická pre Moldavsko a Rumunsko, či taliansky festival pouličných hier a športov Tocat.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa