Malá Fatra: Viaceré turistické chodníky do polovice júna uzavreli

2023-03-04 08:00:00 |   |    | 

Viaceré turistické chodníky v Národnom parku (NP) Malá Fatra sú od začiatku marca do polovice júna zavreté. Upozornila na to Správa NP Malá Fatra na svojom webe s tým, že ide o každoročnú jarnú uzáveru.



Konkrétne ide o turistické chodníky Medziholie - Veľký Rozsutec - Medzirozsutce (červená turistická značka), Obšívanka - Malé nocľahy (modrá turistická značka) a Vendovka - Malý Kriváň (modrá turistická značka).

"Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov. Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov. Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti," vysvetlila správa národného parku.

Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú  súčasťou národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy, kde nie je hospodárska činnosť. Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka - Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana kurovitých vtákov. Správa národného parku zdôraznila, že uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu.

Turisti majú v národnom parku celoročne k dispozícii viac ako 150 kilometrov značených turistických chodníkov rôznej náročnosti. "Veríme, že toto obmedzenie, prínosné pre prírodu Malej Fatry, budú akceptovať a rešpektovať," dodali zo správy národného parku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa