Ženu na pláži v Sydney uhryzla prudko jedovatá chobotnica

2023-03-17 11:00:00 |   |    | 

K uhryznutiu ženy prudko jedovatou chobotnicou modrokrúžkovou došlo na pláži v blízkosti austrálskeho mesta Sydney. Ide o ojedinelý prípad, jej toxíny sú však mimoriadne nebezpečné, informovala vo štvrtok televízia 9 News s odvolaním sa na hovorcu miestnych záchranárov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Žena-tridsiatnička zdvihla na pláži Chinamans Beach mušľu, v ktorej sa malá chobotnica zrejme skrývala, tá následne ženu uhryzla. Podľa odborníkov útočí chobotnica len vtedy, keď sa cíti nejakým spôsobom ohrozená. "Pacientka sa sťažovala na bolesť brucha v okolí miesta uhryznutia," uviedli záchranári s tým, že ženu následne previezli do nemocnice na pozorovanie.

Neurotoxický jed tejto chobotnice môže viesť k paralýze, zástave dýchania či poruchám srdcového rytmu. Za uplynulých sto rokov však v Austrálii zaznamenali len tri prípady uhryznutia chobotnicou modrokrúžkovou, uvádza stanica 9 News.

V tomto prípade sa záchranárom podarilo chobotnicu chytiť. Jej veľkosť je rôzna — niektoré jedince nie sú väčšie ako ľudský prst, niektoré môžu byť veľké ako päsť. Chobotnice rodu Hapalochlaena, kam patrí aj chobotnica modrokrúžková, sa vyskytujú aj na Filipínach, v Indonézii a na Novej Guinei. Často sa zdržiavajú v blízkosti pobrežia.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa