V Košiciach rekonštruujú Spievajúcu fontánu, hrať by opäť mohla v októbri

2023-05-06 08:00:00 |   |    | 

Rekonštrukcia Spievajúcej fontány v centre Košíc je po viac ako dvoch mesiacoch od svojho začiatku hotová zhruba na 25 percent. Práce postupujú v miernom predstihu. Ak sa nič neskomplikuje, pôvodne naplánovaný termín ukončenia modernizácie sa z decembra tohto roka môže skrátiť o niekoľko týždňov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.



 

Firma, ktorá fontánu renovuje, doposiaľ odkryla jej pôvodné teleso, demontovala technológiu a vymieňa poškodené časti. Ako skonštatoval jej zástupca Gabriel Varga, niektoré časti fontány boli nielen v dezolátnom stave, ale aj životunebezpečné.

Práce na chvíľu spomalila približne 30 centimetrov hrubá vrstva betónu, ktorá nebola nikde zakreslená a museli ju rozbiť. Celkový harmonogram to však neovplyvnilo. V súčasnosti sa vyrába oceľová konštrukcia, ktorú by chceli namontovať začiatkom júna. Následne začnú s osádzaním a montážou dýz a kabeláže.

"Dúfam, že zmodernizovanú Spievajúcu fontánu, ktorá patrí medzi ikony nášho historického centra, budeme môcť v testovacej fáze predstaviť verejnosti už začiatkom októbra pred štartom Medzinárodného maratónu mieru," uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Celkové náklady na rekonštrukciu dosahujú 1.788.887 eur. Z toho jeden milión eur poskytne Nadácia U. S. Steel Košice, zvyšné náklady budú hradené z rozpočtu mesta.

Spievajúca fontána dostane nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie a osvetlenie. S viac ako 750 dýzami, 240 svietidlami a 46 čerpadlami sa stane najväčšou spievajúcou fontánou na Slovensku. Okrem iného umožní projekciu na vodnú hmlu, bude sa dať ovládať na diaľku a novinkou bude tiež aplikácia, ktorá umožní nechať si zahrať pesničku na želanie. Podľa projektového manažéra Správy mestskej zelene (SMsZ) Erika Kuzmu sa obyvatelia a návštevníci mesta môžu po rekonštrukcii tešiť aj na nové vodné efekty.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa