Šok v obľúbenej destinácii: Obyvatelia Brienzu sa musia evakuovať pre hroziaci pád skaly

2023-05-10 12:00:00 |   |    | 

Predstavitelia švajčiarskej dediny Brienz nariadili obyvateľom obce evakuáciu z dôvodu hroziaceho pádu veľkej skaly z blízkej hory. Skalná masa s veľkosťou dva milióny kubických metrov by sa mala do údolia zrútiť v priebehu najbližších dní. V utorok to uviedla spravodajská stanica BBC, informuje TASR.



 

Obec Brienz, ktorá sa nachádza v kantóne Graubünden na západe Švajčiarska, je už dlhší čas označovaná za "rizikovú" z geologického hľadiska. Samotná dedina je postavená na nestabilnom podloží a postupne sa zosúva smerom do údolia, čo spôsobilo, že kostolná veža sa začala nakláňať a v stenách viacerých budov sa objavili praskliny.

Geológovia upozornili, že do roku 2023 sa skalná masa nad Brienzom zosúvala rýchlosťou 32 metrov za rok. Úrady preto nariadili zostávajúcim 70 obyvateľom obce evakuáciu, ktorú síce pôvodne predpokladali na koniec leta, no po vyhodnotení najnovšej situácie vyhlásili príkaz na vysťahovanie v utorok. Do dediny nesmie vstúpiť nik, kto tam nemá trvalý pobyt, pričom samotní dedinčania musia svoje príbytky opustiť najneskôr do piatka 12. mája. Ubytovať sa dočasne môžu v okolitých obciach či v blízkom lyžiarskom stredisku Lenzerheide.

Očakáva sa, že skala by sa mala do údolia zrútiť v priebehu nasledujúcich 7–24 dní. Odborníci nateraz nevedia odhadnúť, či sa bude zosúvať pomaly a dedine sa vyhne, alebo sa zrúti náhle a Brienz kompletne zničí.

Agentúra AFP upozorňuje, že práve alpské regióny vo Švajčiarsku sú najviac citlivé na následky globálneho otepľovania. Topia sa ľadovce a mäkne permafrost – dlhodobo zamrznuté pôdne oblasti –, čo má za následok nestabilitu skalných masívov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa