Novinka, ktorá nepoteší: Obľúbený chorvátsky ostrov začína spoplatňovať sprchy

2023-05-31 12:00:00 |   |    | 

Pol minúty za 20 centov. Taký je cenník sprchovania na mestských plážach, ktoré je na chorvátskom ostrove Krk od 1. júna spoplatnené. Domáci si od tohto kroku sľubujú nielen zvýšené príjmy do kasy, ale aj ochranu prírody.



 

Chorvátsky ostrov Krk sa teší veľkej obľúbenosti medzi Slovákmi aj ďalšími dovolenkármi a očakáva sa, že ho počas letnej sezóny navštívi okolo 120 tisíc turistov. Ako upozorňuje portál Danas.hr, dovolenka sa im tento rok o čosi predraží. Za jedno osprchovanie na mestských plážach totiž zaplatia minimálne 20 centov.

Pri predpokladanom počte dovolenkárov by len pri jedinom použití sprchy každého príjmy ostrova by vzrástli o 24 tisíc eur. Dá sa však predpokladať, že uvedená suma bude omnoho vyššia. Nielen preto, že sprchu na pláži využíva väčšina dovolenkárov každý deň, a to dokonca niekoľkokrát, ale uvedený poplatok im navyše umožní len 30-sekundové použitie, takže je možné, že budú musieť vložiť hneď niekoľko mincí.

Zástupcovia ostrova Krk však argumentujú, že o peniaze im primárne nejde a oveľa dôležitejšia je pre nich ochrana vodných zdrojov. „Spotreba vody na bezplatných sprchách je až štyrikrát vyššia, než po zavedení poplatkov,“ vysvetlil pre portál starosta 20-tisícového Krku Darijo Vasilić.

Minulé leto zasiahla prakticky celú južnú Európu vlna extrémnych horúčav. Na mnohých  miestach vypukli požiare (video) a v Istrii dokonca platilo kvôli pretrvávajúcemu suchu obmedzenie spotreby vody. Na Krku tak už vopred robia opatrenia, aby k takejto extrémnej situácii nedošlo a veria, že turisti budú mať pre tento krok pochopenie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa