DOMA Zimná sezóna v ZOO Bratislava

2009-11-23 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V bratislavskej Zoologickej záhrade sa začala zimná sezóna, ktorá potrvá až do konca marca budúceho roka.



Príprava na zimu sa v bratislavskej ZOO každoročne začína sťahovaním niektorých extrémne chúlostivých druhov (exotické vtáctvo) na zimovisko.

Niektorým menej chúlostivým druhom sa zatepľujú voliéry a búdičky.

Pavilóny (terárium, exotárium, pavilón šeliem) sú vykurované približne do 25 stupňov Celzia. Maštale kopytníkov a vnútorné ubikácie niektorých šeliem a primátov (karakal či opice) taktiež začali vykurovať. Podlaha v maštaliach počas zimy sa bohato podstiela, aby boli zvieratá od zeme dostatočne izolované a v teple. V niektorých chovných zariadeniach sa umiestňujú staré koberce na dvere, aby zvieratá netrpeli prievanom.

Otužilým zvieratám pochádzajúcim z drsných podmienok, ktoré dobre znášajú zimu (napríklad rysy, divé svine, zubry, kuna či lamy) sa zatepľujú prístrešky a búdičky, aby mali závetrie a možnosť ukryť sa pred dažďom a snehom.

Kopytníky v bratislavskej ZOO majú počas zimy upravené kŕmne dávky. Dostávajú viac jadrového krmiva, aby sa im vytvorili tukové zásoby chrániace ich pred chladom. V zime nedostávajú tzv. letninu (teda zelené krmivo), ale vždy majú k dispozícii dostatok sena. Okrem toho dostávajú zeleninu a ovocie. Kŕmenie ostatných druhov zostáva bez zmeny.

Primáty aj malé šelmičky musia mať celoročne pestrú stravu, teda ovocie, zeleninu, oriešky, hmyz, mäso, mliečne výrobky či vajíčka. Kŕmne dávky sa špeciálne neupravujú ani veľkých šelmám, tie dostávajú surové mäso. Vitamíny a minerály sa pridávajú do krmiva zvieratám priebežne celoročne.

Prakticky skoro všetky zvieratá je možné počas zimy vidieť aj vo vonkajších výbehoch. Prospieva to ich fyzickej a psychickej kondícii. Záleží to však od počasia. Ak je veľmi sychravo, silný dážď, mráz, tak sú vypustené len na krátku dobu, v prípade poľadovice ich nevypúšťajú, aby sa na zľadovatenom teréne nedolámali. V prípade relatívne priaznivého jesenného a zimného počasia sú zvieratá vonku aj niekoľko hodín (teda počas otváracej doby ZOO).

Primáty a malé šelmy majú napríklad možnosť počas zimy vliezť dovnútra alebo von. Vo vnútorných priestoroch ich zatvárajú len výnimočne, ak je veľmi tuhá zima. Návštevníci musia počas zimy počítať s tým, že zvieratá sú celkovo menej aktívne a mnohé preferujú odpočinok vo vykurovanom vnútornom prístrešku.

V bratislavskej ZOO žije v súčasnosti 1 110 zvierat v 182 druhoch.

Počas zimnej sezóny je ZOO otvorená denne od 10.00 do 15.00 hod. Vstupné je znížené, dospelí zaplatia 3,30 € a deti 2 €.

 

 

 

ZOO Bratislava

Mlynská dolina 1
842 27 Bratislava
Infolinka: 00421 2 6542 0985
Tel.: 00421 2 60102111 - ústredňa
Fax: 00421 2 6542 1868
E-mail: zoo@zoobratislava.sk

 

Zdroj/autor: sita, zoobratislava, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa