VÝLET Nitra a okolie

2010-06-08 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Starobylá Nitra nie je len najstarším mestom na Slovensku, ale aj významným hospodárskym centrom západného Slovenska, sídlom dvoch univerzít a strediskom poľnohospodárskeho školstva a výskumu.



Nitra je počtom obyvateľov štvrtým najväčším mestom na Slovensku. Je moderným mestom s bohatým kultúrnym a obchodným životom.

História

V literatúre sa uvádza ako najstarší mestský sídelný útvar na Slovensku (zo sedemdesiatych rokov 9. storočia). Na prelome 8. a 9. storočia sa tu sformovalo politicky samostatné Nitrianske kniežatstvo, na čele ktorého stál knieža Pribina. Bol prvým známym vladárom Slovienov, ktorí sa považujú za predchodcov Slovákov. Pribina dal v Nitre v roku 828 postaviť prvý kresťanský kostol na území dnešného Slovenska.

Nitrianske kniežatstvo pretrvalo ešte nasledujúce dve storočia, neskôr sa stalo súčasťou uhorského štátu. Okolo roku 1 000 vzniklo Ostrihomské arcibiskupstvo a oblasť Nitry sa stala jeho biskupstvom.

V archíve Nitrianskeho biskupstva sú dodnes uložené dva vzácne kusy pergamenu, ktoré sa označujú ako Zoborské listiny. Vznikli v rokoch 1 111 a 1 113. Ide o najstaršie známe originálne písomnosti zhotovené na území dnešného Slovenska.

Veľkými písmenami sa do dejín mesta zapísal 2. september 1 248, keď sa Nitra stala slobodným kráľovským mestom. Tieto výsady týkajúce sa Dolného mesta jej udelil kráľ Belo IV. Hrad s Horným mestom zostali aj naďalej majetkom biskupstva.

Krátka história Nitry ako slobodného kráľovského mesta sa skončila v roku 1 288. Stalo sa z nej zemepanské mesto, ktoré si však naďalej zachovalo čiastočnú autonómiu.

 

Pamiatky

Pamiatky v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Ústrednou dominantou mesta je Nitriansky hrad s Katedrálou sv. Emeráma.

Pod hradom vyrástlo Horné mesto, ktoré bolo začlenené do gotického opevnenia hradu. Jeho dnešný barokovo-klasicistický výzor vytvára predovšetkým Veľký seminár, františkánsky kláštor a kostol a Župný dom.

Tí z vás, ktorí navštívia túto časť mesta, sa určite pristavia pri empírovom Kluchovom paláci, na nároží ktorého stojí socha atlanta (ľudovo sa nazýva Corgoň a podľa tejto prezývky pomenovali aj známe nitrianske pivo).

Ďalšími zaujímavými pamiatkami sú Kláštor s Kostolom svätého Petra a Pavla a Piaristický kláštor a kostol.

Turisticky atraktívny je tiež výlet na vrch Zobor. Okrem prekrásnej vyhliadky na Nitru a okolie ponúka príjemné prechádzky lesoparkom po trase náučného chodníka Zobor. Cesta zo Zobora vedie cez vinohradnícku časť mesta, takže sa môžete zastaviť v niektorej z vinárničiek, ktoré sú známe ponukou lahodných druhov vín.

 

 

 

Nitriansky informačný systém
Štefánikova 1
949 01 Nitra
Tel.: +421 (0) 37/16 186, 741 09 06
Fax: +421 (0) 37/741 09 07
E-mail:
info@nitra.sk
Web: www.nitra.sk
  

Zdroj/autor: Dajama, nisys, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa