10 DÔVODOV Prečo cestovať do Kalábrie

2010-09-06 16:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Na juhu Talianska, tam kde sa pobrežie už takmer dotýka Sicílie, na úpätí Apeninského horského pásma, na konci zálivu Polikastro, tam sa mora dotýka - Kalábria.



Plná života a historického dedičstva, mýtov, byzantského náboženstva, storočných olivovníkov. Celkom južná a pritom európska zem, ktorej more dalo silné podnety pre vlastnú históriu, a ktorej more vytvára budúcnosť.

Kalábria je obklopená morom z dvoch strán. Tyrrhenské more tvorí rám jeho západného pobrežia. Predstavuje sa nám ako striedanie veľmi odlišných krajín s charakteristickou flórou a faunou.

Iónske more zase obmýva pobrežie juhovýchodnej Kalábrie, nie je len geografickým celkom, ale aj miestom, ktoré je obdarované duchom.  Ten, kto chce túto skutočnosť poznať, je vedený inšpiráciou, vášňami a jeho putovaním, ktoré má svoj začiatok pri tisícročných miestach, pobreží, zátok, pláží a mestečiek, nepozná hranice a stanovené ciele.

Kraj je prevažne hornatý a nie príliš bohatý. Citrusové háje, množstvo viníc a nádherná architektúra talianskeho juhu. Priemyselné centrá tu takmer nenájdete, zato prekrásnych prírodných scenérií s nezabudnuteľnými výhliadkami je tu viac než dosť. 

Nájdete tu preľudnené pláže všetkého druhu - piesok, štrk, kamienky aj skaly - vždy v čistom prírodnom prostredí s krištáľovo priezračnou vodou, ideálne pre milovníkov potápania.

Budete zaskočení priezračnosťou tunajšieho mora, potešení pohostinnosťou miestnych obyvateľov a obohatení nezabudnuteľnými dojmami..

 

  • Kalábria je špičkou "talianskej čižmy", najjužnejším krajom talianskej pevniny. Je to prevažne hornatý región, viac ako 90 percent povrchu tvoria hory alebo pahorkatina. Jeho pobrežie meria približne 800 kilometrov.
  • História Kalábrie je okrem Rimanov spätá predovšetkým s Grékmi a Albáncami, ktorí tu dodnes obývajú niektoré oblasti a stále si udržujú svoj jazyk a obyčaje.
  • Grécke osady sa rozkladali mimo iné v Reggio Calabria, Locri, Crotone, Sibari už od 8. storočia p.n.l.. Kalábria bola a je prevažne poľnohospodárskym krajom a priemyselných centier má pomenej. To sa v posledných rokoch, kedy sa tu rozvíja turizmus, stáva výhodou.
  • Vďaka tomu má Kalábria nezanesené pobrežie, kilometre opustených oblastí, pláží a zátok, a navyše predovšetkým v časti na strane Tyrhénskeho mora vynikajúcu a prekrásnu scenériu. Dôkazom je hlavne celá oblasť Capo Vaticano a Tropea..
  • Hlavným mestom Kalábrie je Catanzaro. Za návštevu určite stojí aj Tropea, Scilla, Stilo, Rosano, Regio Calabria, Gerace, Locri a mnoho dalších nezabudnuteľných historických mestečiek so spleťou krivoľakých uličiek a vzácnych historických budov... 
  • Blízkosť Sicílie zase láka na návštevu Taorminy, či legendárnych Syrakúz.

 

Čo vás príjemne prekvapí

V prvom rade v priemere o 15 až 20 percent nižšie ceny, ako v iných častiach Talianska. Mimoriadne dôležité je vedieť, že more je skutočne čisté. Nielen priezračné. Kalábria prakticky nemá priemysel, ktorý by mohol znečisťovať pobrežie.

V niektorých oblastiach Talianska je bežné vyberanie vstupného na pláž, inde sa zase nedá kúpať bez prenajatia slnečníka a ležadiel. Tu je na rozľahlých plážach dosť miesta i pre slnečníky i pre tých, ktorí dajú prednosť vylihovaniu na vlastnej osuške.

Kalábria je osobitne vhodná aj pre tých, ktorí neradi cestujú na dovolenku počas hlavnej sezóny. Teplota mora dosahuje 22 stupňov už v máji a na rovnakú hodnotu klesá až v polovici októbra.

Vyznačuje sa teplým a príjemným podnebím od apríla do októbra a predovšetkým najčistejšími úsekmi mora a pláží nielen v oblasti Talianska, ale i celej Európy. Ideálne obdobie tu vládne od mája do júla, kedy sa teplota vzduchu pohybuje okolo 30 stupňov Celzia.

V júli a predovšetkým v auguste teplota dosahuje 40°C. Očarujúcou odmenou pre každého návštevníka sú prekrásne prírodné scenérie s krásnymi vyhliadkami.

 


Zdroj/autor: kalabria.biz ,drom,

 

VIDEo Kalábria - Calabria



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa