NA CESTÁCH Skadarské jazero

2010-06-18 16:00:00 |   |    | 

ČIERNA HORA/ video – Skadarské jazero je najväčším jazerom Balkánu. Jeho plocha kolíše od 400 do 550 kilometrov štvorcových, podľa vodného stavu a ročného obdobia...



Na jar a jeseň pri vysokých vodných zrážkach stúpa hladina cca o 3 metre. Vodná plocha je len 5 metrov nad hladinou mora, avšak od mora ho delí hrebeňový masív Rumija s najvyšším vrchom Rumija 1586 m.

Priemerná hĺbka Skadarského jazera (Skadarsko Jezero, Scutari Lake) je len 5 až 6 m, avšak najhlbšie časti jazera sa nachádzajú až 38 metrov pod morskou hladinou. Táto oblasť vhodná na turistické objavovanie i relaxáciu je zaujímavá aj tým, že jazero leží na hraniciach s Albánskom, ktorému patrí jedna tretina jazera.

Jedinou riekou, ktorá z jazera vyteká je rieka Bojana, výtok je na území Albánska. Skadarské jazero bolo vyhlásené za Národný park Čiernej hory v roku 1983.

Romantická a dobrodružná je najmä scénická cesta z prímorského mesta Uljcin pri Albánskych hraniciach. Ak nemáte auto, môžete si ho prenajať alebo jednoducho sa dohodnúť s miestnym taxikárom, aby Vás tam zaviezol. Náš taxikár bol etnickým Albáncom, ktorí tvoria väčšinu obyvateľstva v tejto oblasti.

Z Uljcinu vyrážame smerom na albánske hranice, pred nimi odbáčame doľava a malebnými dedinkami stúpame postupne do horského masívu. Na ceste stretávame suchozemské korytňačky. Cesta sa dá absolvovať aj na horských bicykloch. Po pravej strane strmo pod nami je albánske územie.

Asi po pol hodine cesty dosiahneme sedlo horského masívu vo výške 700 metrov tesne pri albánskej hranici. Pred nami sa otvára panoráma Skadarského jazera. Úzka cesta pokračuje traverzom v horskom masíve s nádhernými výhľadmi na jazero i hory nad nami.

Treba ísť veľmi opatrne, cesta sa kľukatí a miestami je problém aby sa vedľa seba zmestili dve autá. Pod nami pozorujeme pobrežné dedinky a malé ostrovčeky, na ktorých sú kde tu vybudované domčeky alebo pravoslávne kostolíky.

Na jazere je asi 50 ostrovov a ostrovčekov. V diaľke na druhej strane jazera vidíme pohraničné pohorie Prokletje, so zasneženými vrcholkami, ktorých výška o niečo presahuje naše Vysoké Tatry.

Po necelých dvoch hodinách panoramatickej jazdy, ktorú prerušujeme prestávkami s výhľadmi, prichádzame do mestečka Virpazar. Toto kľudné a pokojné mestečko si vás svojou atmosférou ihneď získa. Virpazar je vstupnou bránou do národného parku. Skadarské jazero je veľmi bohaté na vodné vtáky a ryby.

Na jazere hniezdi 270 druhov vtákov a je to najväčšia vtáčia rezervácia v Európe. Na severnom brehu sú mokrade útočiskom poslednej kolónie pelikánov v Európe. Rýb tu žije okolo 45 druhov. Značná časť vpláva do jazera prostredníctvom riek.

Na čiernohorskom území sa do neho vlievajú rieky Morača, Rijeka Crnojevića a niekoľko daľších menších vodných tokov. Ústie rieky Crnojevića je mimoriadne malebné. Ročný výlov rýb predstavuje milión kg.

S úspechom tu lovia aj športoví rybári. Medzi najcennejšie úlovky patrí losos, ale miestni rybári najradšej lovia oukleje, ktoré sú v čiernohorskej kuchyni veľmi obľúbené.

Na jazere sú vyhľadávané výlety loďou. Plavíme sa na menšom člnku so strieškou so starým pánom kapitánom. Najprv s nami zamieri ku zrúcanine 400 rokov starého tureckého väzenia Grmožur na malom ostrovčeku a potom nás vezie do ústia rieky Murača, kde pozorujeme na hladine vodné vtáctvo. Rieka Murača vyteká zo strmých hôr, pomedzi ktoré vytvára hlboký kaňon.

Väčšiu časť plochy jazera pokrýva rákosie a koberce vodných rastlín. Brehy jazera a jeho mnohé ostrovčeky boli obývané od pradávna o čom svedčí množstvo pozostatkov, zrúcanín i zachovalých historických pamiatok. Väčšina z nich je spojená s históriou čiernohorských bojov za slobodu.

Na juhozápadnom pobreží jazera, oproti ostrovčeku Beška, navštevujú turisti krásnu pláž Murići pri osade. Pláž je pieskovo-kamienková s krásnou scenériou jazera a s vyhliadkou na ostrov Beška. V blízkosti pláže rastú duby a jedlé gaštany.

Po výlete loďou dobre padnú rybie špeciality v niektorej z miestnych reštaurácií vo Virpazare. My sme si dali výbornú rybiu polievku čorba a oukleje na grile. Ubytovanie vo Virpazare nie je problém získať na súkromí u domácich, niekde aj s pekným výhľadom na jazero.

Pre náročnejších objavovateľov je možné si dohodnúť s miestnym rybárom, že vás zoberie so sebou na jazero na lov rýb, je možné zúčastniť sa aj organizovaných programov pozorovania vtákov (birdwatching), absolvovať prechádzku na koni, cyklotúru alebo záujemci o speleológiu môžu navštíviť miestne jaskyne, niektoré z ních sú málo preskúmané (napr. jaskyna Bobošula).

Poloha Skadarského jazera medzi horami a scenérie strmých vrchov stúpajúcich priamo z hladiny sú unikátne. Pri návšteve Čiernej hory určite nevynechajte výlet do národného parku Skadarské jazero.

 


Zdroj/autor: wn-sita,v.dudlák,p.blaško (pozri aj Galériu)

VIDEO Na Skadarskom jazere

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa