RAKÚSKO Kam vo Viedni

2010-11-19 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Výber viedenských kultúrnych a spoločenských podujatí nielen na víkend...



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes 96-ročnú fotografku Elly Niebuhr nedávno znovuobjavili vďaka prvej knihe venovanej jej dielu, ktorú vydali vo Viedni.

Knižku nasleduje teraz prvá výstava fotografií Elly Niebuhr, ktorá je inštalovaná v Heiligenkreuzerhof, výstavných priestoroch Univerzity užitkového umenia.

Prehliadka s názvom Elly Niebuhr – znovuobjavené fotografie z 50-tych rokov Viedne, prináša 50 čierno-bielych snímok, ktoré odzrkadľujú pohľad fotografky na povojnový život mesta.

Vybrané fotografie ukazujú Elly Niebuhr ako citlivú dokumentaristku spoločenských pomerov vtedajšej Viedne.

Hráč bridžu na terase mestského parku zobrazeného s troškou mondénnosti, deti hrajúce sa v ruinách, akoby pochádzali z filmu talianskeho neorealizmu alebo skupinky robotníkov v hale fabriky – to sú príklady fotografickej sociálnej reportáže Elly Niebuhr.

Pred rokom venovala fotografka celý svoj archív fotografií s tisíckami negatívov Univerzite užitkového umenia vo Viedni.

Tento archív momentálne spracovávajú, pričom prvý náhľad do sveta dokumentárnej fotografie Elly Niebuhr sa núka práve prvou prehliadkou, ktorá v Heiligenkreuzerhof (Schönlaterngasse 5) potrvá do 17. decembra.

 

Po veľkom úspechu výstavy Svet tiel zvierat v nemeckých mestách Neukirchen a Mannheim, ktorú vzhliadlo okolo 160 tisíc návštevníkov, prichádza prezentácia aj do Viedne.

V Prírodovednom múzeu je od 17. novembra prezentovaných okolo 120 zvieracích preparátov a 20 plastinátov celých zvierat.

Autorom prehliadky je známy a kontroverzný patológ Gunther von Hagens, ktorý spolu s kurátorkou Angelinou Whalley aktuálnu prezentáciu pripravili. V Prírodovednom múzeu budú vystavené aj dva plastináty slonov, ktoré sú svetovým unikátom.

Výstava prinesie pohľad „pod kožu“ sveta živočíchov žijúcich v púšti, ďažďových pralesoch a oceánoch, ako i detaily ich nervového systému, kostí, svalového ústrojenstva a ďalších orgánov.

Plastinovaná slonica, 6 metrov vysoká a 3,5 metra široká, je svetovým unikátom. K obrovským vystaveným zvieratám prezentácie patria aj viac ako 5 metrov vysoká žirafa, gorila, medveď, žraloky, ako aj domáce zvieratá.

Plastinácia je unikátna konzervačná metóda, ktorou možno preparovať mŕtve telá ľudí i zvierat alebo ich jednotlivé časti. Metódou, pri ktorej sa voda v tkanivách tiel nahrádza živicou a silikónom, vyvinul a nechal si patentovať nemecký patológ Gunther von Hagens.

Prvú výstavu plastinovaných tiel, s ktorou prešiel po mnohých krajinách sveta, odštartoval v roku 1996 v Japonsku.

Fanúšikovia zvierat môžu navštíviť netradičnú prezentáciu Svet tiel zvierat v Prírodovednom múzeu, patriace pod Wien Museum, do 7. marca 2011.

Múzeum na nám. Maria-Theresien-Platz je otvorené denne okrem utorka od 9.00 do 18.30, v stredu do 21.00. Základné vstupné – kombinovaný lístok na návštevu Prírodovedného múzea a výstavy Svet tiel zvierat – stojí 16 eur. Deti a mládež do 19 rokov majú voľný vstup a študenti zaplatia 9 eur.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Elly Niebuhr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa