Guatemala

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Guatemalská republika
Hlavné mesto: Ciudad de Guatemala
Rozloha: 108 889 km2
Počet obyvateľov: 17 263 239 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -7 hod.
Podnebie:

Tropické, horúce, v nížinách vlhko, v horských oblastiach chladnejšie. Priemerná teplota v horách medzi 6 až 17°C, v nížinách od 23°C do 26°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE GUATEMALA

Mena: quetzal (GTQ)
Jazyky: španielsky (60%) (úradný), 24 indiánskych jazykov
Správne členenie: 22 departmentov
Národnost. zloženie: Mestici (miešanci Španielov a Indiánov – zvaní „Ladino“) (45%), Indiáni – Mayovia (45%), černosi, mulati, Európania
Náboženstvo: katolíci, protestanti, pôvodné indiánske náboženstvá
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo.

Teritoriálnym príslušným je veľvyslanectvo SR v Mexiku.
Julio Verne 35, 11 560 Mexico
Telefón: +52  55 5280 6669
Mobil (pohotovostný): +52 155 3999 1020
Fax: +52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Honorárny konzulát SR v Guatemale
Konzul: Mario Fernando MONTÚFAR Rodrigues
Consulado Honorario de la República Eslovaca
23 AVENIDA „A“ 0 – 91, Zona 15 Vista Hermosa 2, Guatemala City, Guatemala
Tel: +502 2369 0014
Fax: +502 2369 7419
E-mail: montufarf@gmail.com, consuladoeslovaquiagua@gmail.com

Adresa veľvyslanectva Guatemalskej republiky pre SR
Veľvyslanectvo Guatemaly vo Viedni
Landstrasser Hauptstrasse 21/9, A-1030 Viedeň, Rakúska republika
Tel.: +43 1 714 3570
Fax: +43 1 714 7015
E-mail: embajada@embaguate.co.at

Víza a doklady:

Pre turistické cesty do 90 dní stačí slovenským občanom cestovný pas.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie Guatemaly bolo pôvodne centrom mayskej ríše.  V roku 1542 dobytá španielskymi dobyvateľmi.  Nezávislosť získala v roku 1821, ale  o rok neskôr bola pripojená k Mexickému cisárstvu. V roku 1823 sa Guatemala spojila so Salvadorom, Hondurasom, Nicaraguou a Kostarikou a vytvorili Stredoamerickú federáciu. Tá trvala do roku 1840, kedy Guatemala opäť vyhlásila nezávislosť. 

Neskôr prechádzala Guatemala obdobím striedajúcich diktátorských režimov, prevratov a vojenských vlád. V 20-tych a 30 tych rokoch 20. storočia prebehlo v krajine niekoľko povstaní indiánskych roľníkov.  Po druhej svetovej vojne sa k moci v krajine dostala socialisticky orientovaná vláda. Proti tomuto režimu zorganizovala Spojenými štátmi podporovaná opozícia v rokoch 1952 - 1954 okolo 40 pučov. Až do roku 1986 zúrila v krajine s malými prestávkami občianska vojna. Vo voľbách uskutočnených v tom istom roku vzišla vláda, ktorej hlavným cieľom bolo túto vojnu ukončiť. Vláda po masívnych protestoch obyvateľstva v roku 1989 padla. Ďalším prezidentom sa stal Jorge Serrano Elías, ktorý po masových protestoch v roku 1993 musel krajinu opustiť.

Situáciu v krajine sa čiastočne podarilo usporiadať v roku 1996, keď boli počas vlády prezidenta Alvaro Enrique Arzú Irigoyena uzavreté dohody o mieri "Un acuerdo de paz firme y duradero" s ľavicovými povstalcami a armádou. Prvé mierové voľby sa v Guatemale uskutočnili v roku 1999. Prezidentom sa stal Alfonso Portillo.

Bezpečnost. riziká: Doporučuje sa dodržať štandardné pravidlá bezpečnosti. Kriminalita je najhoršia v hlavnom meste Guatemala City, hlavne v okrajových štvrtiach a tiež v historickom centre. Neodporúča sa cestovať v noci a vybočovať mimo hlavných turistických trás. Na vychádzky po meste je lepšie mať nenápadné oblečenie a nemať na sebe nič, čo by zbytočne pútalo pozornosť zlodejov (drahé hodinky, šperky a podobne). Na vreckárov si treba dávať pozor v hromadných dopravných prostriedkoch, predovšetkým v špičke.

Iné riziká: Krajine neustále hrozia zemetrasenia.

Zdravotná starostlivosť: je na nízkej úrovni. Nie je možné počítať s ošetrením bez vopred vyplatenej hotovosti alebo preukázaní medzinárodnej kreditnej karty. Povinné očkovanie sa pri vstupe do krajiny nevyžaduje.

Internet (.gt): www.guatemalaontheweb.com/www.mexicomagicotours.com/; https://visitguatemala.com

Komunikácia: T-Mobile (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Doprava

Cestná doprava: S Mexikom, Hondurasom a Salvadorom  spája krajinu Panamerická  diaľnica. Premávajú sem diaľkové linky zo susedných krajín, hlavne z Mexika. Guatemala City má priame autobusové spojenie zo Salvádorom, Belize a  Hondurasom. Pri vstupe z Belize cez hraničný prechod Melchor de Mencos je len nespevnená hlinená cesta niekoľko desiatok kilometrov.
Najdrahšími sú turistické autobusy ( Tourist Shuttles), sú až desať krát drahšie ako obyčajné autobusy, tzv. chicken bus - "kuracie autobusy". Sú to bývalé americké školské autobusy, pestrofarebne namaľované. Preváža sa v nich naozaj všetko, vrátane živých zvierat. Jazda je zaujímavá, ale vhodná len pre dobrodružné povahy s dostatkom času.

Ďalšou možnosťou je využiť shuttle dopravu, ktorá stojí 5 až 15x viac ako autobusy, ale je pohodlnejšia a jazda rýchlejšia. Zvyčajne sú k dispozícii medzi rôznymi obľúbenými turistickými destináciami, ako sú Antigua, Guatemala City, La Aurora Airport, Panajachel, Chichicastenango, Lanquin, San Cristobal de las Casas, Ruinas de Copan a podobne. Ntieto služby sú väčšinou k dispozícii v cestovných kanceláriách, ktoré sú zároveň aj nástupnými miestami.
Služby podobné taxíkom ponúkajú tuk-tuky. Prevážajú najviac troch pasažierov. Doporučuje sa cenu dohodnúť vopred.

Letecky: Najväčším letiskom je La Aurora, ležiace blízko Guatemala City. Spája Guatemalu z  krajinami Strednej a Severnej Ameriky. Lety zo severoamerických miest trvajú okolo troch hodín. Druhým najväčším je letisko vo Flores. Lietajú sem lety zo susedných krajín. Pri odlete sa platí daň vo výške 30 dolárov. Medzinárodné lety prichádzajú prevažne z krajín Strednej Ameriky, Spojených štátov, Mexika, Kolumbie a Španielska.

Lodná doprava: Do prístavov Puerto Barrios a Livingston premávajú lodné linky z Punta Gorda v Belize. Z mesta Livingston premáva existuje lodné spojenie z mestom Omoa v Hondurase. Do Mexika sa dá dostať aj loďkami po rieke Usumacinta.

Vlakom: Pre osobnú dopravu nefunguje.

Musíte vidieť

Antigua - bývalé hlavné mesto Guatemaly, krásne koloniálne historické centrum, múzeá a kostoly;

Flores - malebné mestečko s 2000 obyvateľmi na ostrove v jazere Petén Itzá, východisková stanica pre návštevu Tikalu;

Tikal - archeologické stredisko z čias Mayov uprostred pralesa v Peténe. V divokej prírode tam pri troche štastia stretnete opice či tukany;

Livingston - jediná černošská komunita v Guatemale, tzv. garifunas, mestečko na pobreží Karibiku;

Sopka Pacaya - stále aktívna sopka v blízkosti Guatemala City, na ktorej vrchol vo výške 2552 m.n.m. je stále možné vystúpiť;

Jazero Atitlán - obklopené 3 vyhasnutými sopkami - Tolimán, Atitlán a San Pedro;

Panajachel - mestečko na brehu jazera Atitlán, možnosť návštev originálnych indiánskych dedín na druhej strane jazera;

Chichicastenango - indiánske trhy vždy vo štvrtok a v nedeľu, kostol, kde sa stretáva kresťanstvo a pôvodné náboženstvá;

Guatemala City - rušné a špinavé súčasné hlavné mesto, okrem luxusnej Zóny 10, kde sú hotely, reštaurácie a nákupné strediská;

Quiriguá - mayské archeologické stredisko preslávené obrovskými stélami - sochami, vytesanými z kameňa;

Copán (Honduras) - krásne mayské archeologické stredisko len pár kilometrov od guatemalských hraníc, víza nie sú potrebné.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa