Líbya

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Líbya
Hlavné mesto: Tripolis  
Rozloha: 1 759 540 km2
Počet obyvateľov: 6 420 000 (2016)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: severná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0hod.
Podnebie:

Stredomorské podnebie na území pozdĺž pobrežia a suché, extrémne púštne vo vnútrozemí. Pomerne často sa vyskytujú (najmä na jar a na jeseň) horúce, suché pieskovo-prachové vetry (ghibli), ktoré obvykle trvajú 1 až 4 dni, ďalej sa vyskytujú aj lokálne prašné a pieskové búrky. Priemerná teplota v hlavnom meste je 12°C v januári a 26°C v auguste.

Dňa 12. septembra 1925 bola v Aziziji neďaleko Tripolisu nameraná najvyššia teplota na svete – v tieni 58 stupňov Celzia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE TRIPOLIS

Mena: líbyjský dinár (LYD)
Jazyky: arabský (úradný), berberské jazyky
Správne členenie: 22 dištriktov (šabiját)
Národnost. zloženie: Arabi/Berberi (97%), Iné národnosti (3%)
Náboženstvo: sunitský islam (100%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Egypte
3, Adel Hussein Rostom, Cairo, Ramses Post Office Dokki, P.O.Box 450/11794, Cairo, Egypt
Telefón: +20 2333 58240, +20 23335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 1000 060 968
Fax: +20 2 3335 581
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

Veľvyslanectvo Líbye v SR
Révova 45, Bratislava 1
Tel. č.: +421 2 5441 0324
E-mail: libyanembassy@mail.telekom.sk 

Víza a doklady:

 

Pri vstupe do Štátu Líbya platí pre občanov SR vízová povinnosť. Ohľadom požadovaných dokladov a postupu odporúčame kontaktovať priamo zastupiteľský úrad Štátu Líbya v Bratislave (Révova 45, 811 02 Bratislava, tel.: +421 2 5441 0324, libyanembassy@mail.telekom.sk).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pôvodne fenické osady, od 8. storočia pred n. l., bolo pobrežie kolonizované Grékmi. Od roku 429 vzniklo na tomto území panstvo Vandalov. Skončilo vpádom Byzancie v roku 534. Ďalej bola krajina pod nadvládou aghlabovskej dynastie, potom súčasťou ríše Fatimovcov, pod vplyvom Almoradovcov, Almohádovcov a Háfízovcov, potom egyptskej dynastie. V 16. storočí bolo územie pripojené k turecké ríši.

V roku 1551 sa pripojená oblasť stala tureckým vazalským štátom pod názvom Tripolis. Anektovaná v  1913 k africkým talianskym kolóniám. Roku 1922 uzavreli dva polonezávislé štáty Tripolsko a Kyrenaika protitaliansky pakt, avšak talianska koloniálna správa bola obnovená v roku 1922.

V 1951 bolo po dlhých jednaniach vyhlásené nezávislé Líbyjské kráľovstvo. O osemnásť rokov (1969), vypukol štátny prevrat, monarchia bola zvrhnutá a vyhlásená Líbyjská arabská republika. Zbližovanie zo sovietskym blokom začalo začiatkom 70.tych rokov . V roku 1977 zavedená "priama vláda más," a posilnená diktatúra Muammara Kaddáfího. Od roku 1973 Líbya okupovala severný Čad, v roku 1987 podnikli tieto štáty vzájomne sériu útokov.

Z týchto dôvodov v roku 1986 vyhlásili USA na Líbyi hospodárske sankcie. V januári 1993 bola potlačená vzbura dôstojníkov  proti Kaddáfímu. Jeho islamský socializmus je kritizovaný aj zo strany ostatných arabských štátov. V máji 1994 bol ukončený konflikt s Čadom, ktorý trval 21 rokov. Potom, ako bol v januári 2001 odsúdený Líbyjčan Abdal Basata Alí Muhammad Midžrahí za bombový atentát na lietadlo PanAm, ktoré sa v roku 1988 zrútilo nad škótskym Lockerbie, vyzvali USA Líbyu, aby odškodnila všetky obete tragédie.

Sankcie OSN boli odvolané 12. septembra 2003. V decembri 2003 sa Líbya vzdala svojho programu  zbraní hromadného ničenia. V porovnaní s inými krajinami regiónu prebehli pokojne aj reakcie na vojnu v Iraku. Vo vzťahu k islamskému terorizmu bol Usáma Bin Ladin a jeho stúpenci považovaní za nepriateľov líbyjského režimu „číslo 1“.

Krajina bohatá na ropu se prepadla do chaosu v roku 2011 potom, ako protestujúci zvrhli dlhodobého diktátora Muammara Kaddáfího za podpory Severoatlantickej aliancie. Od toho momentu si Líbyu rozdelili súperiace vlády na východe a na západe. K tomu, o moc a zisky spojené s ropou bojuje niekoľko vojenských frakcií. Hlavným jadrom konfliktu je súperenie medzi islamistickým a nacionalistickým táborom, etnická a klanová rivalita, rovnako aj silná identifikácia a identita tvorená na lokálnom a regionálnom základe. Ďalším silným zdrojom konfliktu je boj o ropu, ale tiež krivdy z minulosti. Ľudia na východe sa napríklad sťažujú na to, že k nim dlhodobo neputoval dostatok financií, aj keď na ich území je 80 percent ropných zásob.

Násilný konflikt naviac ovplyvňuje aj zapojenie ďalších krajín. Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Rusko podporovalo Haftara. Európska únia, Spojené štáty alebo Turecko naopak vládu v Tripolise. Taliansko a Francúzsko zároveň preukázali určité sympatie Haftarovi, vzhľadom k jeho boju s islamistami.

V roku 2015 sa podarilo OSN vyjednať dohodu, ktorá vytvorila tzv. prezidentskú radu vedenú práve Fájizom Sarrádžím. Jeho vláda získala medzinárodné uznanie, ale nedokázala ovládnuť celú Líbyu. Postupne sa tak vytvorili dve paralelné štruktúry na západe a na východe – od armády, cez centrálne banky až po národné ropné spoločnosti.

Bezpečnost. riziká: Slovenská republika nemá v Líbyi diplomatické zastúpenie. Prípadné konzulárne záležitosti rieši veľvyslanectvo SR v Káhire. Politická a bezpečnostná situácia v Líbyi je maximálne nestabilná a nepredvídateľná. Potýčky a prestrelky medzi členmi lokálnych milícií vznikajú náhle a bez predchádzajúceho varovania. V celej krajine panuje vysoká miery kriminality. Ministerstvo odporúča slovenským občanom okamžite opustiť krajinu.

Zdravotníctvo: Do Líbye nie je predpísané žiadne povinné očkovanie, odporúča sa očkovania proti hepatitíde typu A aj B. Pri rešpektovaní všeobecných zdravotných a hygienických zásad pre pobyt v cudzom prostredí je krajina zdravotne neriziková. Zdravotníctvo je v porovnaní s väčšinou afrických krajín na vyššej úrovni, aj keď väčšinu lekárskeho a stredného personálu tvoria cudzinci. Okrem dostatočnej siete štátnych zariadení sa hlavne vo väčších mestách objavujú aj neštátne a súkromné kliniky. Väčšina potrebných liekov je voľne v predaji. Pre individuálne cestujúce osoby a pre turistov odporúčame komerčné cestovné zdravotné poistenie.

Od 3. apríla 2019 dochádza na západe Líbye k výraznému nárastu militarizovaných síl. V blízkosti hlavného mesta sa odohralo niekoľko sporadických zrážok ozbrojených skupín. Jednotky, ktoré vystupujú proti súčasnej vláde, údajne získali kontrolu nad množstvom miest vrátane Gharyanu (75-80 km od hlavného mesta). Premiér Serraj oznámil výnimočný stav a plnú mobilizáciu vojenských a bezpečnostných zložiek lojálnych vláde. Dňa 8. apríla 2019 muselo byť letisko Mitiga po útoku dočasne zatvorené.

Boje medzi milíciami pravidelne spôsobovali dočasné alebo úplné uzatvorenie letísk, ciest a taktiež viedli k uzavretiu niektorých hraničných prechodov. Všetkým letiskám hrozia útoky. Medzinárodné letisko v Tripolise je uzatvorené od 13. júla 2014. Dňa 15. januára 2018 došlo po stretoch v blízkosti letiska Mitiga v Tripolise, k 20 úmrtiam a 60 zraneniam. Silné zrážky medzi skupinami milícií, koncom augusta a septembra 2018, vyústili do viac ako 120 úmrtí a takmer 450 zranení. Počas tohto obdobia bolo preto letisko Mitiga zatvorené na 4 týždne.

Existuje veľká pravdepodobnosť teroristických útokov v Líbyi. Dňa 25. decembra 2018 sa Daesh prihlásil k útoku na ministerstvo zahraničných vecí v Tripolise, pri ktorom boli zabití najmenej dvaja ľudia. Pri teroristickom útoku 10. septembra 2018 na National Oil Corporation v centre Tripolisu zomreli 2 osoby a mnoho ďalších bolo zranených.

Internet: (.ly) https://allafrica.com/libya/; https://www.temehu.com/AboutUs.htmwww.libyan-tourism.org/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno),  O2 (áno)

Doprava

V porovnaní s minulosťou, ale aj v porovnaní s väčšinou afrických krajín, je v Líbyi dobrá cestná sieť, spájajúca prakticky všetky významnejšie osídlené miesta asfaltovými cestami. Tomu zodpovedá aj sieť autobusových liniek, čiastočne aj klimatizovaných. Vo väčších mestách je lacná taxi doprava, resp. aj pravidelná MHD. Upozorňujeme na potrebu rešpektovať miestne špecifiká pri vedení dopravných prostriedkov – ortodoxné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky podľa európskych zvyklostí môže byť kontraproduktívne a môže spôsobiť viac problémov. V krajine je viacero letísk a relatívne nízke ceny lístkov pre vnútroštátnu leteckú prepravu. Železnica v krajine neexistuje.

Musíte vidieť

Saharská púšť, pozostatky kartáginských, fenických a rímskych osád.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa