Belize

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Belize
Hlavné mesto: Belmopan   
Rozloha: 22 966 km2
Počet obyvateľov: 390 231 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu 
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -8 hod. (-7 hod)
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Belmopane online
Podnebie:

tropické; horúce s vysokou vlhkosťou s obdobím dažďov od mája do novembra,  priemerná teplota je 26°C po celý rok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BELMOPAN

Mena: belizejský dolár (BZD) 
Jazyky: anglický (úradný), španielčina (20%), indiánské jazyky - mayský, karibský, kreolská angličtina;
Správne členenie: 6 oblastí (districts)
Národnost. zloženie: mestici 48,7%, kreoli 24,9%, Mayovia, Karibovia
Náboženstvo: katolíci 49,6%, protestanti 27%, iné náboženstvá 14%
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo, teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Mexiku.
Julio Verne č. 35, 11 560 Mexiko (México D.F.), Mexiko
Tel. č.: +52  55 5280 6669
Mobil (pohotovostný): +44 55 3999 1020
Fax: 0052 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Bratislave
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel. č.:+ 421 2 5998 2000 + 421 2 5998 2258
Fax: + 421 2 5998 2237
e-mail: bebra@internet.sk, britvisas@internet.sk
Internet: www.britishembassy.sk

Víza a doklady:

 

Pre cesty do Belize na dobu nepresahujúcu 30 dní nepotrebujete vízum - stačí platný cestovný pas. Pri odlete sa platí poplatok za odlet, 15.- USD.


O krajine

Dejiny: Prvou civilizáciou na území Belize boli Mayovia, ktorí krajinu osídlili v období od 1500 p n. l. do 300 n.l. Ich civilizácia dosiahla vrchol v 13. storočí. Kontakty s Európou začali v roku 1502, keď Krištof Kolumbus priplával ku pobrežiu Belize. Prvými európskymi obyvateľmi krajiny boli anglickí námorníci, ktorí tu stroskotali v roku 1638.

Až do 18. storočia bolo pobrežie Belize základňou britských pirátov, aj keď väčšinu územia ovládali Španieli. V roku 1840 sa Belize pod názvom "Britský Honduras" stala kolóniou Veľkej Británie. Na toto územie si robí nárok Guatemala - spory pretrvávajú až do súčasnosti. Úplnú samostatnosť získala Belize v roku 1981, Guatemala nezávislosť uznala až o desať rokov neskôr.

Bezpečnost. riziká: Belize City je najnebezpečnejšou oblasťou v Belize. Ak však zostanete v turistickej zóne, ktorá vedie severne od prístavu k južnému prístavu, budete v bezpečí. V oblasti sa pohybuje aj turistická polícia, ktorá ju monitoruje, a ak by ste mali problém, neváhajte sa k nim priblížiť. Iné oblasti Belize sú vo všeobecnosti bezpečné, ale rovnako, ako v prípade akéhokoľvek iného miesto na svete, by ste sa mali mať na pozore. Podľa § 5 ods. 1 zákona o prisťahovalectve je vláda oprávnená odmietnuť vstup LGBT cestujúcich do Belize.

Zdravotné riziká: Pred návštevou Belize je vhodné očkovanie proti cholere, horúčke dengue, žltačke, besnote a týfusu. Niektoré časti krajiny ležia  v oblastiach s výskytom malárie - je dobré pribaliť si antimalariká.

Internet (.bz): www.travelbelize.org, www.belize.net

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno),  O2 (nie)

Doprava

Cestná: V krajine je nedostatok ciest, problémom je obdobie dažďov, keď bývajú zaplavené aj časti hlavných ťahov, Najdôležitejšími cestami sú Hummingbird Highway, Southern
Highway, Western Highway a Northern Highway. Autobusy sú najlacnejším a najčastejším dopravným prostriedkom v krajine. Beliye City a Belmopan sú hlavnými centrami autobusových liniek. V krajine sú tiež zastúpené medzinárodné autopožičovne. Ak chcete v Belize požičať auto, tak nečakajte, že vám požičajú najnovší ročník. V repertoári ponuky sú väčšinou staršie autá. Jazda je relatívne bezpečná. Neobjavuje sa tu veľká prevádzka a hlavné cesty sú v dobrom stave. Bohužiaľ, takmer každá cesta zo štyroch hlavných diaľnic je nespevnená, preto sa odporúča vozidlo s pohonom štyrochkolies. Najlepšie nie je jazdiť neskoro v noci, pretože tu nie je k dispozícii takmer žiadne osvetlenie a dopravné značky sú nie vždy vo vyhovujúcom stave. Samotné nájomné často zahŕňa poistenie, takže zvyčajne nemusíte kupovať poistenie samostatne. Ak máte v pláne na prenájom vozidla na návštevu Tikal v Guatemale, mali by ste si túto cestu naplánovať dopredu, pretože vám iba máloktorá spoločnosť umožní vziať auto z Belize. Poistenie z Belize nie je platné v Guatemale, preto sa poraďte so svojou poisťovňou, aby ste zaistili, či vás budú kryť aj na výlet do Guatemaly.

Letecká: Hlavným medzinárodným letiskom je Medzinárodné letisko Philipa S. W. Goldsona v Ladyville, ležiace vedľa Belize City. Lietajú sem všetky väčšie americké letecké spoločnosti. Na letiskách v Caye Caulker, Corozale, Dangriga, Placencia, Punta Gorda a San Pedro, pristávajú malé lietadlá. Letecké spojenie je aj s Guatemalou.

Lodná: najdôležitejšími prístavmi sú Belize City, Corozal, Dangriga, Big Creek, San Pedro a Punta Gorda. Pre tých, ktorí chcú získať autentické skúsenosti, odporúčame vziať si vodné taxíky. San Pedro Belize Express ponúka najčastejšie denné jazdy a odchádza z terminálu Brown Sugar Terminal v meste Belize City o 09:00, 11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00 a 17:30 do San Pedro a Caye Caulker. Ceny za cestu z Belize City do San Pedro alebo naopak sú 14 EUR za jednu cestu.

Musíte vidieť

Podľa niektorých cestovateľov ponúka Belize najlepšie potápanie na svete, veľmi krásnu prírodu, kde sú pánmi jaguáre, oceloti, pásavci, krokodíly a nepreberné množstvo najrôznejších papagájov a volaviek.

V krajine je niekoľko pozostatkov mayskej civilizácie napríklad Caracol, Lamanai, Lubaantun, Altun Ha, a Xunantunich;

Belize City - rušné a komerčné mesto, katedrála z r. 1847 staroanglický chrám v Centrálnej Amerike;

The Cayes - asi 300 km od Belize City sa nachádza skalný útes, najvyšší na západnej pologuli;

Bližšie k Belize City sa nachádza Caye Caulker, cca 33 km. Pri Caye Caulker, v mori môžete sledovať krásne koraly a tropické ryby;

Placencia, mesto s peknými plážami, kde si okrem kúpania môžete skúsiť aj potápanie či windsurfing - miesto, kde trávia dovolenku mnohí Američania a Európania.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa