Singapur

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Singapurská republika 
Hlavné mesto: Singapur  
Rozloha: 710,3 km2
Počet obyvateľov: 4 987 600 (2014)
Štátne zriadenie: republika, samostatný mestský štát
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +6 (7) hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Singapuri.
Podnebie:

Celoročne tropické, teploty v priemere 27°C. Vysoká vlhkosť vzduchu, časté prietrže mračien. Obdobie monzúnových dažďov (december – január).

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SINGAPURE

Mena: singapurský dolár (SGD)  
Jazyky: angličtina, malajčina, čínština, tamilčina (úradné jazyky)
Správne členenie: nie je
Národnost. zloženie: Číňania (77 %), Malajci (14 %), Indovia (8%)    
Náboženstvo:

budhizmus (43%), islam (15%), kresťanstvo (15%), taoizmus (9%)

Diplomatické zast.:

Teritoriálne príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Jakarte, Indonézia.
JI. Prof. Mohammad Yamin SH, 29, Jakarta 10310, Indonézia
Telefón: +62 21 3101 068
Mobilný telefón (pohotovostný): +62 81 678 3043
Fax: +62 21 310 1180
E-mail: emb.jakarta@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/jakarta

Veľvyslanectvo Singapur
Ministry of Foreign Affairs,Tanglin, Singapore
Telefón: +65 6379 8313, +65 6379 8000
Fax: +65 6379 8338
E-mail: jennie.chua@rafflesholdings.com

Víza a doklady:

 

Vo vzťahu k Singapuru platí pre občanov oboch krajín bezvízový vstup pri turistických pobytoch neprekračujúcich 90 dní pre všetky druhy cestovných pasov. Bezvízový režim sa nevzťahuje na zárobkovú činnosť.

S účinnosťou od 20. apríla 2016 Singapur zaviedol povinný odber odtlačkov prstov všetkých cudzincov, ktorí navštívia Singapur, a to pri vstupe aj výstupe z krajiny. Opatrenie sa netýka singapurských občanov a dlhodobých rezidentov, ktorí sú oprávnení využívať automatizovaný systém pasového odbavenia.

Cestovný pas pri vstupe do Singapuru musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov po plánovanom ukončení pobytu v Singapure.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvú osadu na mieste dnešného Singapuru založili Malajci v roku 1160. Neskôr tu vytvorili prístav. V roku 1819 sem prišiel Sir Thomas Stamford Raffles, agent Východoindickej spoločnosti, o päť rokov neskôr Veľká Británia ostrov kúpila a Singapur sa stal dôležitým medzinárodným prístavom. Britskou korunnou kolóniou sa stal v roku 1867. Tento stav trval do roku 1942, keď sa ostrova zmocnili Japonci. O tri roky neskôr Singapur opäť dobyla Veľká Británia. Po vojne mal Singapur štatút nezávislého štátu v rámci Commonwealthu. V roku 1963 vstúpil do vznikajúcej malajskej federácie. Po dvoch rokoch vystúpil a vyhlásil úplnú samostatnosť.     

Bezpečnost. riziká: Singapur patrí medzi najbezpečnejšie turistické destinácie. Návštevníkov môžu prekvapiť  miestne pravidlá – zákaz fajčenia vo verejných budovách, výťahoch, dopravných prostriedkoch a na ich zastávkach. Pokutované je odhadzovanie odpadkov, žuvačiek a cigaretových ohorkov  na ulicu, prechádzanie cez cestu na červenú, alebo mimo prechod pre chodcov.  Za vandalizmus môže byť udelený aj fyzický trest. Trestom smrti je trestané pašovanie drog. Colné predpisy nedovoľujú dovoz erotických tovarov, mäsových výrobkov, cigariet a zbraní.

Zdravotná starostlivosť: Štandard zdravotnej starostlivosti v Singapure je vynikajúci. Aj napriek nižším cenám sú štandardy zvyčajne tak dobré ako na verejných, a aj súkromných, klinikách a nemocniciach na západe. Verejné nemocnice sú zo zákona povinné poskytovať pohotovostnú lekársku starostlivosť bez ohľadu na vašu schopnosť zaplatiť, ale neskôr vám budú všetky náklady účtované. Núdzové číslo v prípade, že potrebujete sanitku, je 995 a ak si váš prípad vyžaduje aj policajnú pozornosť, volajte na číslo 999.

Internet: (.sg) www.visitsingapore.com; https://app.www.sg/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cestná: Zo Singapuru vedú na malajskú pevninu dve diaľnice. Prvá spája ostrov s malajským mestom Johor Bahru, druhá sa volá „Second Link“ a vedie západnú časť Singapuru. Požičanie auta nie je obľúbenou voľbou, pretože verejná doprava pokrýva prakticky celý ostrov a je všeobecne lacnejšie využívať celý deň taxík, než si prenajať auto. Ak plánujete po Malajzii cestovať autom, je omnoho zmysluplnejšie prejsť cez hranicu do Johor Bahru, kde nájomné aj benzín predstavujú polovičnú cenu. Taxíky používajú taxameter. Stanoviská majú pred hotelmi a nákupnými centrami, zastavujú na zakývanie aj priamo na ulici. Rikše z hlavných ciest zmizli, je možné ich nájsť vo vedľajších uliciach a v čínskej štvrti. Doporučuje sa dojednať cenu vopred.

Autobusová: Medzi Malajziou a Singapurom je veľmi dobré autobusové spojenie. Autobusy bývajú klimatizované, ceny sú pomerne nízke. Miestna autobusová doprava má hustú sieť liniek, je pomerne dostupná. Výhodou autobusov je, že sa po ceste môžete pozerať na pamiatky a nie na temný podzemný tunel, ako pri jazde metrom. V rámci diaľkových autobusových liniek môžu časté zastávky a nízke rýchlosti znamenať, že vaša cesta môže trvať dvakrát až trikrát dlhšie ako iným dopravným prostriedkom. V autobusoch môžete platiť v hotovosti (mince), ale systém cestovného je pomerne zložitý. Najjednoduchšie je opýtať sa vodiča na cenu do vášho cieľa. Platba kartou EZ-Link alebo NETS Flashpay je najjednoduchšia metóda platby - ťuknite kartou na čítačke pri vstupe do autobusu a maximálna tarifa sa odpočíta z karty. Keď vystúpite, klepnite na kartu znova a rozdiel sa vráti.

Letecká: Singapur je jedným z najväčších letiskových uzlov v juhovýchodnej Ázii, takže ak neprichádzate z Malajzijského polostrova alebo Batam / Bintan v Indonézii, najjednoduchším spôsobom, ako vstúpiť do Singapuru, je letecky. Vlajkovou spoločnosťou je Singapore Airlines, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najlepších leteckých spoločností na svete, pokiaľ ide o služby zákazníkom. Singapur je tiež domovom jej regionálnej pobočky SilkAir a nízkonákladových prepravcov Jetstar Asia a Scoot. Let Singapur Airlines do Newarku je najdlhším priamym komerčným letom na svete, ktorý trvá približne 18 hodín a prejde 15,323 km. Okrem miestnych letísk môžu cestujúci z Malajzie alebo Indonézie uvažovať aj o prelete do Johor Bahru (JHB IATA) alebo Batam (BTH IATA), pretože ceny sú často lacnejšie pre domáce lety a tieto letiská si tiež účtujú nižšie pristávacie poplatky ako Changi alebo Seletar. Nevýhodou je, že budete musieť prejsť colnou správou a imigráciou dvakrát a že neexistujú žiadne priame dopravné spojenia medzi týmito letiskami a Singapurom, čo znamená, že si budete musieť zariadiť vlastnú prepravu.

Lodná: Medzi ostrovom a Malajziou premáva parník, s malajským ostrovom Tioman spája Singapur rýchlostný katamaran. Priame spojenie s hlavnými prístavmi Indonézie neexistuje. Priama linka spája Singapur s indonézskymi ostrovmi Batam a Bintan.   
Medzi hlavnými časťami mesta ( World Trade Center)  a ostrovom Sentosa premáva pravidelné lodné spojenie. Pre individuálne výlety na rieke Singapur je možné prenajať  si miestne motorové lode.  

Vlakom: Ostrov je súčasťou južnej časti malajských železníc, premávajú sem denne vlaky z Kuala Lumpur.

Transportný systém mesta (MRT) je založený na kombinovaní vlakových liniek a metra.

Musíte vidieť

Prítomnosť mnohých národností ponúka veľkú rozmanitosť stravovania, sú tu čínske, malajské, indonézske, pakistanské, alebo európske reštaurácie všetkých cenových kategórií.

Moslimská štvrť s tradičným textilným trhom a veľkou Sultánskou mešitou.

Čínska a indická štvrť, luxusná Orchard road, symboly koloniálnej architektúry Empress Place Building, a Raffles hotel,

Výletné miesto – ostrov Sentosa s novootvoreným zábavným kompexom a kasínom Resorts World Sentosa (2010).




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa