Tanzánia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tanzánijská zjednotená republika 
Hlavné mesto: Dar es Salaam, Dodoma    
Rozloha: 945 087  km2
Počet obyvateľov: 55 415 019 (odhad 2018)
Štátne zriadenie: federatívna republika
Geografická poloha: východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Podnebie:

Teplota sa počas celého roka príliš nemení, v priemere je to 30°C.  Najhorúcejšie sú mesiace  november až február. Obdobia dažďov sú od marca do mája, od októbra do decembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE DAR ES SALAAM

Mena: tanzánijský šiling (TZS)
Jazyky: svahilský, anglický (úradné); arabský, bantuské a nilotské jazyky
Správne členenie: 26 regiónov
Národnost. zloženie: Bantuské kmene (95%), Arabi, Európania   
Náboženstvo:

kresťanstvo (35%), islam (30%), ostatné 35%; (na Zanzibare 99% moslimské) 

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Veľvyslanectvo Tanzánijskej zjednotenej republiky
Eschenallee 11, Berlin, Germany
Telefón: +49 303 030 800
Fax: + 49 303 030 8020        
E-mail: info@tanzania-gov.de
Internet: www.tanzania-gov.de

Víza a doklady:

 

Vízum je možné v predstihu získať na Veľvyslanectve Tanzánijskej zjednotenej republiky v Berlíne alebo priamo na hraničnom priechode a na letisku v Dar es Salaam-e. Podmienky udelenia víza a možné body vstupu do krajiny nájdete tu.

Vízové požiadavky: vyplnená vízová žiadosť (formulár), platný cestovný doklad (platný 6 mesiacov po vstupe do krajiny), spiatočná letenka/pozvanie/účel pobytu, 2x fotografia pasového formátu (odporúča sa mať viac fotiek), kópia pasu (dátovej strany), dostatočné finančné prostriedky (bližšie nešpecifikovaná suma), vízový poplatok je 50 USD, medzinárodný očkovací preukaz (vakcinácia proti žltej zimnici, ak je vstup do krajiny z niektorej africkej krajiny s jej výskytom).
Vízum je platné maximálne tri mesiace na jeden vstup. Po vyplnení žiadosti je potrebné vízovú žiadosť vytlačiť, podpísať a predložiť na príslušné veľvyslanectvo s požadovanými prílohami. Vízové požiadavky je nutné konzultovať aj s teritoriálne príslušným ZÚ Tanzánie v Berlíne

Zdravotné požiadavky: Pri vstupe do Tanzánijskej zjednotenej republiky sa vyžaduje vakcinácia proti žltej zimnici (medzinárodný očkovací preukaz), pokiaľ je vstup do krajiny z niektorej africkej krajiny s jej výskytom. Zoznam krajín s výskytom žltej zimnice. Pokiaľ do Tanzánijskej zjednotenej republiky cestujete s prestupom v krajine, ktorá je zaradená na zozname krajín s výskytom žltej zimnice a prestup je dlhší ako 12 hodín, vakcinácia proti žltej zimnici (medzinárodný očkovací preukaz) sa taktiež vyžaduje. Aj napriek 12-hodinovému vymedzeniu pre prestup na letisku krajiny zaradenej na zozname krajín s výskytom žltej zimnice, veľvyslanectvo SR v Nairobi odporúča absolvovať vakcináciu proti žltej zimnici vzhľadom na riziká, ktoré môžu vzniknúť pri prestupe (meškanie letu a pod.).

Zanzibar: Podľa posledných dostupných informácií zanzibarských úradov sa vakcinácia proti žltej zimnici vyžaduje iba v prípade, pokiaľ cestujete s prestupom v krajine, ktorá je zaradená na zozname krajín s výskytom žltej zimnice a prestup je dlhší ako 12 hodín. Vakcinácia proti žltej zimnici sa taktiež nevyžaduje v prípade vstupu na Zanzibar z pevninskej časti Tanzánie. (Veľvyslanectvo Tanzánie v Berlíne aj napriek tomu na svojej webovej stránke stále uvádza povinnosť vakcinácie proti žltej zimnici pri vstupe na Zanzibar aj z európskych krajín). Aj napriek 12 hodinovému vymedzeniu pre prestup na letisku krajiny zaradenej na zozname krajín s výskytom žltej zimnice, Veľvyslanectvo SR v Nairobi odporúča absolvovať vakcináciu proti žltej zimnici vzhľadom na riziká, ktoré môžu vzniknúť pri prestupe (meškanie letu a pod.).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Tanganiku osídlili  predkovia dnešného človeka “Homo erectus”. V prvom storočí pred naším letopočtom sem prichádzajú prvé kmene zo západnej Afriky. Arabská kolonizácia začína v 7. storočí a až do 15. storočia bolo pobrežie Tanganiky významným centrom obchodu v Indickom oceáne. Prvým Európanom na tomto pobreží bol portugalský moreplavec Vasco da Gama, ktorý tu pristál v roku 1498. Portugalci kontrolovali väčšinu pobrežia až do začiatku 16. storočia, keď boli vyhnaní africkým kmeňom Zimba. Do vnútrozemia sa Európania dostali až v polovici 19. storočia. Vtedy sa pri jazere Tanganika stretli slávni anglickí cestovatelia Stanley a Livingstone.

V roku 1841 presťahoval ománsky sultán svoje sídlo z Maskatu na Zanzibar. Na prelome dvadsiateho storočia pripadla krajina Nemcom. Po ich porážke v prvej svetovej vojne Spoločnosť národov prisúdila Tanganiku Angličanom, ktorí sa predtým zmocnili Zanzibaru. V roku 1953 sa víťazom volieb stal Tanganický africký národný zväz. Jeho predseda  Julius Nyerere sa po vyhlásení nezávislosti v roku 1961 stal prvým prezidentom Tanganiky. Po dvoch rokoch sa ku krajine pripojil Zanzibar a blízky ostrov Pemba a vznikla Tanzánia.

V šesťdesiatych rokoch vytvorili Tanzánia s Keňou a Ugandou úniu, ich meny sa stali plne zmeniteľné, a hranice štátov zostali otvorené. Po politických nezhodách sa únia v roku 1977 rozpadla. Ostrovy Zanzibar a Pemba získali v roku 1985 rozšírenú autonómiu s vlastným parlamentom.

Počas konfliktu v Rwande do Tanzánie prúdilo veľké množstvo utečencov. Ich návrat organizovaný vládou s pomocou OSN uskutočnil v roku 1996, ale mnoho z nich v krajine zostalo. V auguste 1998  boli americké ambasády v Dar es Salame a Nairobi terčom teroristických útokov. Zabitých bolo 250 ľudí. Napriek nim je Tanzánia pokojnou krajinou regiónu, kde sú boje medzi kmeňmi pomerne časté.

Bezpečnostné riziká: Politická situácia je relatívne stabilná a bezpečnostná situácia je v porovnaní so susednými krajinami na výrazne lepšej úrovni. Existuje bežný stupeň kriminality (útoky s použitím zbrane resp. priameho ohrozenia života obete sú sporadické). Rastie počet krádeží automobilov (najmä 4WD). Odporúča sa zachovať maximálnu opatrnosť pri cestovaní do oblastí, hraničiacich s Burundi a Rwandou z titulu príležitostných ozbrojených zrážok.

Zdravotná starostlivosť: Odporúčané očkovania: žltá zimnica, hepatitída typu A, B, tetanus, obrna, týfus, cholera. Na pobreží a v nižšie položených oblastiach je ochrana proti malárii nevyhnutnosťou. Najúčinnejšou metódou ochrany je prevencia – užívanie antimalarík, používanie repelentov a spánok pod moskytierou. Pred odjazdom sa odporúča kontaktovať najbližšie oddelenie cudzokrajných chorôb v bydlisku cestovateľa, ktoré môže upresniť podmienky ďalšieho očkovania. Zároveň sa odporúča zabezpečiť si zdravotné poistenie v renomovanej poisťovni a okrem poistky (s adresou a telefónom na asistenčnú službu) pre prípad náhleho úrazu alebo ochorenia disponovať taktiež kreditnou kartou.

Pri úrazoch a nehodách mimo hlavného mesta Nairobi (ale i na území Tanzánie alebo Ugandy) je možné využiť služby leteckej záchrannej služby AAR, ktorá sídli v Nairobi na Wilson Airport tel. 00254 20 717 374. Aby bol pacient v Tanzánii vôbec prijatý na zákrok resp. ošetrenie (i v akútnom prípade napr. po dopravnej nehode), je nevyhnutné, aby bol poistený u renomovanej zdravotnej poisťovne, ktorá garantuje úhradu nákladov zdravotného zákroku – dôrazne sa kontroluje solventnosť pacienta.

Internet (.tz): www.tanzanianews.com/www.tanzaniatourism.go.tz/en

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Zanzibar -  je súhrnný názov pre dva ostrovy (Unguja a Pemba) ležiacich neďaleko Afriky v Indickom oceáne pri pobreží Tanzánie. Ohromí vás vôňou exotického korenia, tropického ovocia, prívetivosti miestnych obyvateľov, ľudoprázdnymi plážami s jemným bielym pieskom a palmami a zachovalým podmorským svetom s neskutočným množstvom koralov. Môžete sa oddávať leňošeniu a zbieraniu mušlí na pláži, šnorchlovaniu v mori či navštíviť hlavné mesto ostrova Stone Town (Kamenné mesto) s bohatou históriou, labyrintom kľukatých uličiek a pozostatkami sultánských palácov. Stone Town (hlavné mesto Zanzibaru), bolo organizáciou UNESCO pripísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva.

Ostrov si vyslúžil obľubu nielen vďaka svojej kráse, ale tiež vďaka bohatej a zaujímavej histórii. Mesta ako Ngkimbo a Stone Town, sultánov palác, ale tiež dediny rybárov a farmárov na vás dýchnu nezabudnuteľnú atmosféru. Celé pobrežie ostrova je pokryté belostnými piesočnými plážami a korálovými útesmi, ktoré poskytujú vynikajúce podmienky pre potápanie (predovšetkým na ostrove Pemba). Zanzibar predstavuje doteraz nedotknutý prírodný raj, odkiaľ môžete podnikať i veľmi zaujímavé výlety na okolité exotické ostrovy alebo na safari na blízkej africkej pevnine.

Zanzibar je tiež známy pod prezývkou "ostrov korenia". Pestuje sa tu hlavne klinček, škorica, vanilka a kardamón.Zanzibar bol osídlený africkými kmeňmi, ktorí tu našli úrodnú pôdu a more, ktoré im poskytlo útočisko pred inváziami iných kmeňov. Obyvateľstvo tu žilo nerušene, až pred 500 rokmi sem zavítal Ománský sultán so svojou družinou, ktorá začala obchodovať s otrokmi a nazhromaždila veľké bohatstvo.

Doprava

Cestná: Vo všeobecnosti nie je pre turistov v Tanzánii veľmi zaužívaný prenájom áut. Cestovatelia vo väčšine prípadov využívajú ponuky tour alebo safari operátorov. Na ostrove Zanzibar sa v súčasnosti rozšírila ponuka aj o prenájom auta alebo motocykla s vodičom. Prenájom áut ponúkajú autopožičovne, cestovné kancelárie, alebo ho sprostredkovávajú hotely. Tanzánske cesty sú v dobrom stave a väčšina je spevnená. Pre jazdu na cestách mimo veľkých miest budete potrebovať auto s pohonom 4x4 (4WD).

Miestne trasy sú obsluhované minibusmi dalla-dalla, a vo vidieckych oblastiach pick-upmi, alebo starými terénnymi vozidlami. Ceny sú nízke a pevne stanovené. Minibusy majú časté zastávky a sú mimoriadne preplnené. Nezriedkavé sú aj nehody mikrobusov. Hlavne v situáciách keď sa vodiči navzájom pretekajú pred príjazdom na stanicu, aby získali nových cestujúcich. Destinácie sú uvedené na prednom okne, alebo ich oznamuje asistent vodiča, ktorý vyberá cestovné.
Taxíky jazdiace na pevnine sú označené bielymi tabuľami a taxíky na Zanzibare majú nápis „gari la abiria“. Nepoužívajú taxametre, ceny si treba dohodnúť vopred. Odporúča sa používať len taxíky zo spoľahlivých hotelov alebo zavedených stanovísk taxíkov.

Autobusová: Cestovanie autobusom je nevyhnutnou cestovateľskou skúsenosťou v Tanzánii. Ceny sú primerané a často neexistuje iný spôsob, ako dosiahnuť niektoré destinácie. Na hlavných trasách a pri dlhších vzdialenostiach existuje výber expresných a bežných autobusov, cena je zvyčajne dobrým ukazovateľom o aký druh autobusu ide. Expresné autobusy majú menej zastávok, nie sú také preplnené a odchádzajú podľa plánu. Niektoré majú toalety a klimatizáciu a najpohodlnejšie sú tzv. luxusné autobusy.

Letecká: Tanzánijské hlavné letiská sa nachádzajú v mestách Dar es Salaam, Kilimandjaro a Zanzibar. Julius Nyerere International Airport Dar es Salaam je hlavným leteckým uzlom krajiny. Kilimanjaro International Airport, ktoré leží medzi mestami Arusha a Moshi, je najlepšou voľbou pre cesty do Arushe a pre severný okruh safari. Arusha má aj samostatné letisko, ktoré ale obsluhuje len vnútroštátne lety. Zanzibar International Airport leží na ostrove Zanzibar, na južnom okraji mesta Zanzibar; a prevádzkuje charterové lety z Európy. Regionálne lety spravujú letiská Arusha, Mtwara a Mwanza.

Musíte vidieť

Dar es Salaam – hlavné mesto Tanzánie, vystavené v 19. storočí sultánom zo Zanzibaru.  Dnes je metropolou s 1.5 miliónom obyvateľov. Oproti iným mestám tu nenájdete slumy.

plošina Makonde – málo známa juhovýchodná časť Tanzánie,  domov originálnych drevených sôch makondé, kopírovaných po celej Afrike.  

Zanzibar – súostrovie po storočia lákajúce cestovateľov, obchodníkov, otrokárov a kolonistov. Dnes je vyhľadávané pre prekrásne pláže a zálivy.

Jozani Forest – kúsok pravého dažďového pralesa vo vnútrozemí ostrova Zanzibar. Domov extrémne vzácnych druhov opíc, antilop a vtákov.

Národný park Mt. Kilimanjaro – jedno z najkrajších miest Afriky,  na najvyššom vrchu kontinentu sa sneh udržuje celý rok.  Výstup nie je extrémne náročný, stačí odvaha, teplé oblečenie a dobrý sprievodca. Z vrcholu uvidíte aspoň polovicu Afriky.

Ngorongoro – zvyšky vrcholu pravekej sopky. Zachoval sa tu mikrokozmos jazier, pralesov a plání kde žijú stovky druhov živočíchov. Výhľad zo zahmlených vrchov je rovnako pozoruhodný ako život na dne kráteru.   

Selous Game Reserve – jeden z najväčších národných parkov sveta,  55 000 km2 divokého buša, s jazerami plnými krokodílov a zelenými močarinami.  Prístupná je len severná časť, kde sa dajú vidieť hrochy, slony, zebry, levy a vzácny africký divý pes.

Serengeti National Park – vlniaca sa zlatá tráva, stromy akácie, vzdialené modré vrchy. Čriedy divokých zvierat majestátne bežiacich po obrovských pláňach. Vysoké žirafy, levy, leopardy. Ako to opísať? Asi slovami Alana Mooreheada: “Kto mohol ísť do Serengeti a nešiel, musí byť blázon.“

Zanzibar - exotický ostrov v Indickom oceáne, známy najmä klinčekmi a iným korením, ale aj obchodom s otrokmi a slonovinou, pripomína legendárne časy moreplavcov a nadvládu Arabov nad vtedajším svetom. Aj keď je Zanzibar od roku 1964 súčasťou Tanzánie, stále si uchováva jedinečnú orientálnu arabskú atmosféru. Na Zanzibar sa dá dostať loďou z najväčšieho mesta Tanzánie Dar es Salaam.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa