Kiribati

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kiribatská republika
Hlavné mesto: Bairiki (predtým nazývané Tarawa) 
Rozloha: 811 km2
Počet obyvateľov: 116 398 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Mikronézia 
Časové pásmo: Slovensko +10 až +12 hod.
Podnebie:

Tropické s vysokou vlhkosťou, teploty sa pohybujú od 23 do 33°C, po celý rok a celý deň. V južnej časti ostrovov je obdobie dažďov od novembra do apríla. V rovníkovej časti prší rovnomerne. V severnej časti je obdobie dažďov od júna do novembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BAIRIKI

Mena: Kiribatský a austrálsky dolár (AUD)  
Jazyky: anglický (úradný), kiribatský 
Správne členenie: 3 súostrovia, 6 dištriktov
Národnost. zloženie: Mikronézania (95%), Polynézania
Náboženstvo:

katolíci (56%), protestanti (40%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Canberre/Austrália.
Embassy of the Slovak Republic
47 Culgoa Circuit, O´Malley. Canberra A.C.T. 2606 Austrália (Australia)
Telefón: +612 629 02405
Fax: +612 629 01755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady:

 

Bezvízový vstup na 90 dní v rámci 180 dní, platnosť pasu  najmenej 6 mesiacov po plánovanom odchode z krajiny. Dovoz a vývoz peňazí je neobemdzený. Rovnako možno bez cla doviezť predmety osobnej spotreby, 1 liter alkoholu a 200 ks. cigariet alebo tomu zodpovedajúce množstvo tabakových výrobkov ( na osobu, staršiu ako 21 rokov). Prísne tresty hrozia za dovoz, vlastníctvo a vývoz akýchkoľvek množstiev drogových/narkotických látok.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny:

Najstaršie doklady o prítomnosti pôvodných obyvateľov Kiribati sa datujú do staroveku (cca 1 000 rokov pred n. l.), ku ktorým sa však okolo 14. storočia začali pridávať polynézske kmene zo susedných ostrovov.

Ako prvý Európan objavil ostrovy v roku 1606 istý Portugalec, k ich podrobnejšiemu preskúmaniu však došlo až na konci 18. storočia. Roku 1788 väčšinu atolov zmapoval britský námorník Thomas Gilbert, po ktorom dostali aj pomenovanie. Okolo roku 1850 sem začali prichádzať americkí a anglickí misionári a v roku 1892 sa ostrovy stali protektorátom Veľkej Británie. Centrom sa stalo súčasné hlavné mesto Tarawa. V roku 1900 pripojili Angličania k protektorátu ostrov Cabana, kde objavili ložiská fosfátov.

Neskôr bol povrch ostrova zničený a obyvatelia presťahovaní na okolité ostrovy.  K jestvujúcim pripojili Angličania ostrovy Teraina, Vianočný ostrov neskôr neobývané ostrovy Phoenix.  Ďalšie boli objavené spoločnosťami pre ťažbu fosfátov a neskôr sa automaticky stali súčasťou Kiribati. V rokoch 1941-1943 sa krajiny zmocnili Japonci. V rokoch 1957 a 1962 uskutočnili Briti blízko Vianočného ostrova niekoľko pokusných výbuchov vodíkovej bomby. V roku 1979 ostrovy vyhlásili nezávislosť pod menom Kiribati.

Súčasťou krajiny sú Gilbertove ostrovy, Ostrovy Phoenix a Line. V súčasnosti bolo vydané povolenie na osídlenie neobývaných ostrovov Pohodenie. Krajinu, pre jej výšku na úrovni mora ohrozujú klimatické zmeny, prípadná zmena výšky hladiny oceánov by mohla mať pre Kiribati katastrofálne dôsledky.

Bezpečnost. riziká: Kiribati je všeobecne bezpečné miesto na turizmus. Riskantné však môže byť pohybovať sa vonku po tme v Betio alebo na pláži v Južnej Tarawe, najmä pre ženy osamote. Všetky problémy sú však spôsobené opilcami, nie zločincami.

Zdravotníctvo: Kvalita nemocničného vybavenia za európskym priemerom zaostáva. Základné zdravotnícke ošetrenie je však zabezpečené aj mimo veľkých miest. Pri ošetrení  a lekárskej pomoci sa väčšinou vyžaduje priama platba. Najväčši riziko predstavuje miestna voda a ňou spojené črevné problémy. Doporučuje sa piť len vodu balenú vo fľašiach.

Internet:(.ki) www.kiritours.com/, www.visit-kiribati.com/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie)

Bez záruky: V roku 2002 republika Kiribati oznámila, že chce podať žalobu na USA. Dôvodom bolo odmietnutie Kjótskeho protokolu americkou vládou a obava predstaviteľov Kiribati zo zvyšovania hladiny oceánov. Dva neobývané koralové ostrovy boli zatopené.

 

Doprava

Letecká: Medzinárodné lety lietajú len na Vianočný ostrov a do hlavného mesta. Na Kiribati je možné letieť z Nauru, z Marshallových ostrovov a na Vianočný ostrov z havajského Honolulu. Najväčšie ostrovy majú vzájomné letecké spojenie. Spoľahlivosť vnútroštátnych letov v Kiribati sa neustále zlepšuje a ceny sú relatívne lacné. Je ale dôležité, aby ste pri príchode do cieľa znovu potvrdili svoj spiatočný let. Každá letecká spoločnosť má iné podmienky rezervácie a potvrdenia, preto sa musíte uistiť, že ste s nimi oboznámení, aby ste zabezpečili bezproblémovú cestu späť.

Cestná doprava:  V krajine je pomerne solídna cestná sieť 

Lodná: Na množstvo ostrovčekov premávajú trajekty. Na menšie a vzdialenejšie miesta sa doporučuje vlastná jachta. Nákladné lode sem premávajú priemerne jedenkrát za dva mesiace. Prístavy, ktoré zahŕňajú Banaba, Betio a Kanton, tvoria malú sieť kanálov (5 km).

Musíte vidieť

Vianočný ostrov – najväčší atolový ostrov na svete, svojou rozlohou zaberá polovicu rozlohy štátu Kiribati;

Bairiki – hlavné mesto rozložené na skupine ostrovov, na dopravu je potrebné použiť lode;

Abemama - bývalé hlavné mesto ostrovov, s množstvom vrakov s druhej svetovej vojny;

Butaritari - najzelenší ostrov Kiribati;  

Chránená oblasť Phoenix Island Marine - pre každého, kto má záujem o morský život, je táto pokojná oblasť (najväčšia chránená morská oblasť na svete) pokladom, ktorý čaká na objavenie. Pýši sa nádhernou piesočnatou  plážou s koralovými ostrovmi a neuveriteľne modrými lagúnami.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa