Kostarika

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kostarická republika
Hlavné mesto: San José       
Rozloha: 51 000 km2
Počet obyvateľov: 4 857 274 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -8 hod.
Podnebie:

Tropické a subtropické, s obdobím sucha (od decembra do  apríla) a obdobím dažďov (máj-november). Chladnejšie je v horských polohách.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SAN JOSÉ

Mena: kostarický kolón (CRC)
Jazyky: španielsky (úradný), anglický  
Správne členenie: 7 provincií
Národnost. zloženie: belosi a miešanci (84%), mulati (6%), černosi (3%), Číňania, pôvodní obyvatelia
Náboženstvo:

katolíci (52%), protestanti (25%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo.

Veľvyslanectvo SR v Mexiku
Julio Verne č. 35, Colonia Polanco, 11 560 Mexiko (México D.F.)
Telefón: +52 55 5280 6669
Mobil (pohotovostný): +52 1553 999 1020
Fax: +52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Veľvyslanectvo Kostarickej republiky pre SR
Veľvyslanectvo Kostarickej republiky vo Viedni
Flossgasse 7/3-4, 1020 Viedeň, Rakúska republika
Tel.: +43 1 263 38 24
Email: embcr-at@rree.go.cr, embcr.at@gmail.com

Honorárny konzulát Kostariky v Bratislave
Prepoštská 6, 811 01 Bratislava, Slovenská republika
Telefón: +421 2 5910 1404
E-mail: consuladocr@mail.viapvt.sk

Víza a doklady:

 

Pri turistických cestách do 30 dní postačuje pre občanov SR cestovný pas platný prinajmenšom tri mesiace odo dňa vstupu do krajiny. Ďalej sa požaduje preukázanie dostatočného finančného zabezpečenia na dobu pobytu a predloženie spiatočnej letenky.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: História krajiny začína s Krištofom Kolumbom. V roku 1502 tu strávil sedemnásť dní a podľa zlatých šperkov domorodcov pomenoval územie „bohaté pobrežie“  - Costa Rica. Napriek lákavému názvu Španielom trvalo asi 60 rokov, kým sa tu trvale usídlili. Ďalší rozvoj nastal potom ako sa tu začala pestovať káva, a v roku 1821 bola vyhlásená nezávislosť. Situácia v krajine bola dlho stabilná, až do 40-tych rokov 20. storočia, kedy po sporných prezidentských voľbách na niekoľko týždňov prepukla občianska vojna.

Ústavou z roku 1949 bola v krajine zrušená armáda, a v roku 1987 dostal vtedajší prezident Oscar Arias Nobelovu cenu za mier. Napriek dlhoročnému mieru bola krajina ťažko postihnutá prírodnými katastrofami. V roku 1996 hurikán Cézar odrezal juh krajiny od zvyšku sveta, Trans americká diaľnica bola dva mesiace zatvorená a materiálne škody v krajine boli obrovské. V roku 1998 spôsobil pomerne veľké škody hurikán Mitch. V roku 2010 sa stala víťazkou prezidentských volieb Laura Chinchillová, bola prvou ženou na čele krajiny. V súčasnosti je prezidentom krajiny od roku 2018 Carlos Alvarado Quesada.

Bezpečnost. riziká: Prírodné nebezpečenstvá: prípadné zemetrasenia, hurikány na atlantickom pobreží, aktívne sopky, záplavy v nížinách najmä v období dažďov. Vo všeobecnosti platí zásada dodržiavania štandardnej bezpečnosti. Odporúča sa vyhýbať okázalému obliekaniu a správaniu. Tiež sa odporúča nosiť so sebou kópiu pasu a samotný pas nechať na bezpečnom mieste (napríklad v hotelovom sejfe), pretože miestne orgány nevydávajú potvrdenia o ukradnutí. V prípade trestného činu v San José sa je možné obrátiť na Oficina de Recepción de Denuncias del Ministerio Publico, ktorá sa nachádza na prvom poschodí Úradu pre právne vyšetrovanie (Organismo de Investigación Judicial) – otvorené 24 hodín, 365 dní v roku. V provincii sa je možné obrátiť na miestne Úrady pre právne vyšetrovanie, či miestne polície. 

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je na nízkej úrovni. Nie je možné počítať s ošetrením bez vopred vyplatenej hotovosti alebo preukázaní medzinárodnej kreditnej karty. Povinné očkovanie proti niektorému ochoreniu pri vstupe do krajiny nie je vyžadované.

Internet (.cr): www.costarica.com/www.visitcostarica.comwww.fascinationcostarica.com, www.kostarika.cz/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O2 (áno)

Bez záruky: Sprievodca Lonely Planet varuje:“Obyvatelia Kostariky (Ticos) s obľubou pridávajú do európskych jedál veľa soli. Jedlá sú presolené, budete špúliť pery, budete mať sucho v ústach a občas dochádza aj k triaške.“

Doprava

Po krajine sa doporučuje jazdiť autom s pohonom 4x4. Autobusy sú lacné, ale pre cudzinca nie sú pohodlné a ich dopravný systém je chaotický. Pre väčšiu orientáciu sa doporučuje sa opýtať miestnych. Väčšina hlavných turistických destinácií v Kostarike je obsluhovaná najmenej dvoma dennými autobusmi z a do San José. Výhody verejnej dopravy v Kostarike sú, že lístky sú lacné a pokrývajú väčšinu miest po celej krajine. Takmer celý autobusový systém je však založený na trasách do a zo San José, čo môže znamenať výrazne predĺžený celkový cestovný čas. Autobusy tiež nie je možné rezervovať, takže je možné, že na obľúbených trasách sa vám neujde miesto. V San José nie je žiadna centrálna autobusová stanica, ale niekoľko rôznych, pričom každá stanica obsluhuje inú oblasť krajiny - napríklad väčšina liniek na karibskej strane krajiny odchádza z terminálu Gran Caribe. Priame spojenie na ďaleké južné karibské pobrežie je zabezpečené z autobusovej stanice Puntarenas, ktorá väčšinou slúži západnej strane krajiny. Najvhodnejšia a najrýchlejšia forma pohybu po San José je taxík. Oficiálne taxíky sú červenej farby, všetky by mali mať taxametre, ktoré sa volajú María. Taxikári nie sú povinní používať taxametre pri cestách mimo San José. V tom prípade sa doporučuje dohodnúť cenu pred cestou.

Požičovne áut a motoriek sú v San José. V prípade nehody s autom z požičovne sa netreba v žiadnom prípade hýbať z miesta, kde sa udiala. Vždy je potrebné počkať na príchod dopravnej polície. Auto je často možné prenajať si aj s miestnym vodičom. Vzhľadom na stav väčšiny ciest mimo San José, je poistenie vozidiel nutnosťou, aj keď pozor - vo všeobecnosti nepokrýva pneumatiky a ráfiky. Požičovne áut vyžadujú záručný vklad od 750 EUR počas doby prenájmu a pre tento proces je potrebná kreditná karta. Dobrá výhoda je použitie poistného programu poskytnutého niektorými typmi zlatých alebo platinových kreditných kariet, pretože tieto kreditné karty sa vzťahujú aj na malé škrabance, rovnako ako aj na celé prenajaté vozidlo v prípade kolízie alebo krádeže.

Letecky: Najviac spoločností lieta na medzinárodné letisko Juana Santamariu v San José. Druhé medzinárodné letisko je v meste Liberia, vzdialenom asi 217 km od San José. Krajina má dobré letecké spojenie s USA, Kanadou a niekoľkými juhoamerickými štátmi. Zájazdy do Kostariky ponúkajú aj európske a americké cestovné kancelárie. Pri odletoch sa platí poplatok 26 USD. Na vnútroštátnych letoch premávajú aerolínie Sansa a NatureAir. Letenky je potrebné objednávať vopred.

Vlaková: Kým vlaková doprava bola zatvorená v roku 1995, Kostarický železničný inštitút Incofer zostal funkčný a opätovne využíva opustené železnice v metropolitnej oblasti San José. Vlaková doprava je ale len zriedka rýchlejšia alebo lacnejšia ako autobus, aj keď v blízkej budúcnosti sa plánujú nové linky a vylepšenia existujúcich tratí.

Musíte vidieť

San José – najkozmopolitnejšie mesto Strednej Ameriky;

Península de Nicoya – poloostrov s úchvatným 130 km dlhým pobrežím, s množstvom pláží a národných parkov. Najkrajší región v Kostarike;

Motýlie farmy – tropické záhrady „prikryté“ miliónmi motýľov;

Národný park Chirripó – jeden z najväčších kostarických národných parkov okolo najvyššieho vrchu Chirripó (3820 m. n. m.);

Národný park Santa Rosa – najstarší národný park s pozostatkami suchého tropického pralesa a hniezdiskami vzácnych morských korytnačiek;

Monteverde -  komunita založená kvakermi. Populárna destinácia domácich a zahraničných turistov; 




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa