Laos

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Laoská ľudovodemokratická republika  
Hlavné mesto: Vientiane       
Rozloha: 237 955 km2
Počet obyvateľov: 6  961 200 (2019)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +5 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Laose.
Podnebie:

Tropické monzúnové, monzúnová sezóna ( máj až október), ostatné mesiace sú suchšie. Teploty závisia od nadmorskej výšky. V údolí rieky Mekong sú najvyššie od marca do apríla (38°C), najnižšie v decembri až januári (15°C). Počas sezóny dažďov je denná priemerná teplota okolo 29°C v nížinách a okolo 25°C v horách.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO VIENTIANE

Mena: kip (LAK)  
Jazyky: laoský (úradný); francúzsky, miestne dialekty   
Správne členenie: 16 provincií, 1 špeciálna oblasť a okruh hlavného mesta  
Národnost. zloženie: Laosania (53%), Laoské horské kmene Khmuovia a Phuteng (11%), Laosania Hmong (10%), horské kmene Thajov (10%), celkovo okolo 70 národností
Náboženstvo:

budhizmus (64,7%), animizmus, kresťania, islam, miestne kulty

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku,Thajsko
YWCA Building, 9-th Floor, South Sathorn Road 25, Bangkok 10 120, Thajsko, Thajsko
Telefón: +66 2677 3445, + 6681 617 4611 (mino pracovnej doby)
Fax: +6626 773 447
E-mail: emb.bangkok@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/bangkok

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Laoskej ľudovodemokratickej republiky vo Viedni
Sommerhaidenweg 43, 1180 Wien
Tel: +43 1 8902 31911
Fax: +43 1 8902 31915 18
Email: laoembassyinvienna@hotmail.com
Web: www.laoembassyvienna.gov.la

Honorárny konzulát Laosu v Bratislave
Panská ulica 27, 811 01 Bratislava
Tel: +421 903 400 787, +421 699 170 826 69
E-mail: info@hklaos.sk
Web: www.hklaos.sk

Konzulárny úrad vo Vientiane
Konzul: Vongnam Vongvilay
Khounta Sign Building, 054 Souphanouvong Road, Khonta Thong Village, Sikhottabong District, Vientiane
Mobil.: +856 20 5552 1603
Tel.: +856 21 262 264
Fax.: +856 21 262 264
E-mail: vongnam.sk@gmail.com

Víza a doklady:

 

Slovenskí občania potrebujú na cestu do krajiny platný cestovný pas a vízum. O vízum je možné požiadať na Veľvyslanectve Laosu vo Viedni, príp. v  iných krajinách alebo je možné ho získať na vybraných medzinárodných priechodoch pri príchode do krajiny. Platnosť cestovného pasu musí presahovať platnosť udeleného víza o 6 mesiacov od dňa vstupu na územie Laosu.

Po vstupe do Laosu je potrebné si skontrolovať, či v pase je udelená vstupná imigračná pečiatka. Za chýbajúcu pečiatku môžu byť udelené vysoké finančné pokuty. Prekročenie doby pobytu v krajine je považované za trestný čin. Turistické víza je možné vopred  predĺžiť 2 krát po dobu 90 dní. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Územie Laosu bolo spočiatku obývané kmeňmi migrujúcich Thajcov a horskými kmeňmi Hmong a Mien. Prvý centralizovaný štátny útvar tu vznikol až v 13. storočí po vpádoch Mongolov. V polovici 14. storočia pridávaním menších panstiev vytvoril bojovník Fa Ngum známe kráľovstvo Lanxang. Kráľovstvo prosperovalo asi tri storočia keď sa rozpadlo na tri menšie kráľovstvá. Koncom 18. storočia bol Laos pod siamskou nadvládou.

V 19. storočí sa Laos stal súčasťou francúzskej Indočíny.  Počas druhej svetovej vojny bola krajina okupovaná Japonskom. V roku 1949 získal Laos nezávislosť v rámci Francúzskej únie, a o štyri roky neskôr nezávislosť úplnú. Po porážke Američanov vo vietnamskej vojne, sa k moci v krajine dostali komunisti a v roku 1975 vyhlásili Laoskú ľudovodemokratickú republiku. Začiatkom 90.tych rokov 20. storočia zasiahla Laos hospodárska kríza, inflácia narástla na 100% a laoský kip devalvoval o 500%. Reakciou na krízu bolo otvorenie krajiny pre turistov. Situácia v krajine sa niečo zlepšila.  Súčasným prezidentom je od roku 1998 Khamtay Siphadone.

V júni 2003 rozšírila skupina laoských imigrantov v USA správu, že v Laose prepukla revolúcia,. vláda krajiny túto správu dementovala. Odpor proti komunistickej vláde pretrváva, čoho dôsledkom boli bombové útoky v hlavnom meste Vientiane v roku 2004.

Bezpečnost. riziká: Pouličná kriminalita nie je vysoká, v poslednej dobe sa množia prepady turistov na opustených cestách. Ide predovšetkým o cestu č. 13 z Vientiane do Luang Prabangu, kam sa z dôvodov častých prepadov dopravných prostriedkov cestovať neodporúča.

Rizikom môžu byť drogy, Laos je známy pestovaním a vývozom ópia. Kontroly v dopravným prostriedkoch sú časté. Nakupovať ópium od kmeňa Hmongov sa v žiadnom prípade nedoporučuje. Postihy sú veľmi tvrdé.

Zdravotníctvo: v krajine sa vyskytujú nákazlivé choroby ako cholera, týfus, malária japonská encefalitida, žltačka typu A a B. Vientiane má k dispozícii niekoľko lekárskych kliník, ktoré spolupracujú aj s európskymi veľvyslanectvami. V prípade liečby vážnych zranení a chorôb budete pravdepodobne musieť ísť vycestovať do Thajska. Všeobecne sa odporúča Udon Thani a Chiang Mai – nachádzajú sa len pár hodín jazdy, v závislosti od vašej polohy v Laose.

Internet(.la): www.vientianetimes.com/Headlines.html; https://www.tourismlaos.org/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno), O(áno)

Bez záruky: Laos je držiteľom pochybného rekordu. Počas vietnamskej vojny sa stal územím, kam bolo zhodených najviac bômb v celej vojenskej histórii.

Doprava

Letecky: Medzinárodné letisko Wattay je od centra Vientiane vzdialené asi 4 km. Letisko má pravidelné spojenie z Bangkokom a Chiang Mai v Thajsku, Hanoiom a Ho Či Minovým mestom vo Vietname, Phonm Penhom v Kambodži, Rangúnom v Barme a čínskym Kummingom. Pri odletoch sa platí poplatok 10 amerických dolárov.

Cestná doprava: 80% ciest v krajine je nespevnených. Hlavné ťahy medzi mestami Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang  a Savannakhet sú asfaltované. Medzi mestami pravidelne premávajú  autobusy, minibusy a pre cestujúcich upravené nákladné autá. Vo väčších mestách premávajú taxíky, trojkolesové motorky, na kratšie vzdialenosti je možné prenajať si rikšu. O cene je potrebné jednať. Nasadnúť môžete aj na tuk-tuk. Ceny za jazdu je možné dohodnúť ešte pred cestou, aj keď cestovné je štátom regulované, aby sa obmedzilo umelé navyšovanie cien pre turistov. Požičovne pre malé motorky sú v mestách Vientiane, Luang Prabang a Savannakhet. Bicykle sa dajú požičať v mestách Vientiane, Savannakhet, Don Khong a Luang Prabang.

Lodná doprava: v krajine je pomerne vyvinutá doprava po riekach Mekong, Nam Ou, Nam Khan, Nam Tha, Nam Ngum and Se Don. Hustota liniek s rastom cestnej dopravy rok čo rok klesá, ale výber expresných alebo diaľkových liniek je pomerne veľký. Na kratšie vzdialenosti sa doporučuje prenajať si riečny taxík, alebo motorový čln. Využiť môžete aj takzvané pomalé člny. Mnohí ľudia zvolia cestu z Chiang Khong v Thajsku cez pohraničné mesto Houai Xai a Mekong do nádherného mesta Luang Prabang. Jazda trvá dva dni a je scenéria, ktorá sa vám pri nej odhalí, je nádherná. Na cestu takouto loďou sa odporúča priniesť si dobrú knihu, niečo mäkké na drevené lavice, aby vám bolo pohodlnejšie, a trpezlivosť.

Bicyklom: Cyklistika je skvelou voľbou, keďže krajina ponúka mnoho tichých a pokojných ciest. Niektoré spoločnosti dokonca poskytujú cyklistické výlety s profesionálnymi sprievodcami po celej krajine. Rôzne penzióny nájdete v pomerne normálnych vzdialenostiach a tiež vo všetkých hlavných mestách, takže cestu si môžete dobre naplánovať. Ak cestujete na vlastnú päsť, mimo Vientiane je ale iba veľmi málo obchodov špecializovaných na bicykle. Prineste si preto svoje vybavenie a náhradné súčiastky so sebou.

Musíte vidieť

Sever krajiny - chránený UNESCOm, na pobyt v oblasti je potrebný sprievodca a povolenie od laoskej vlády;

Vientiane – hlavné mesto s veľkým počtom budhistických chrámov, a rušných trhovísk;

Luang Prabang – kráľovské mesto z množstvom pagod a chrámov. V jeho okolí sú krásne vodopády, kam je možné dostať sa tuk tukom (rikšou) a zaujímavé mystické jaskyne s množstvom Budhov - malých, veľkých, starších a mladších sošiek;

Vang Vieng - zaujímavá príroda (kombinácia hôr a ryžových políčok, jaskyne, bicyklové výlety);

Ho Či Minova cesta - územie pozdĺž laosko - vietnamskej hranice;

Vieng Xai - poskytuje pozoruhodný pohľad do nedávnej histórie nielen Laosu, ale celej Indočíny. V roku 1964 začali USA intenzívne bombardovanie laoského komunistického hnutia - Pathet Lao. Pod veľkým bombardovaním sa Pathet Lao presunul na východ do Vieng Xai a založil svoje sídlo v sieťach vápencových krasových jaskýň v okolí mesta. Vzniklo „Skryté mesto“, ktoré schovávalo približne 20 000 ľudí. Je možné zúčastniť sa dennej prehliadky jaskýň.




Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa