Mongolsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Mongolsko 
Hlavné mesto: Ulánbátar      
Rozloha: 1 566 000  km2
Počet obyvateľov: 3 256 176 (2019)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Východná, stredná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +7 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Mongolsku.
Podnebie:

suché a studené s dlhou zimou (až do apríla), teploty v Ulánbátare klesajú v zime až ku -30°C. Krátke mierne obdobie dažďov trvá od stredu júla do septembra. Na jar ( máj- jún) prichádzajú silné piesočné búrky

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ULÁNBÁTAR

Mena: tugrik (MNT)  
Jazyky: mongolský (90%), kazašský, ruský, čínsky       
Správne členenie: 21 aimakov (provincií) a okruh hlavného mesta
Národnost. zloženie: Mongoli (96 %), Kazaši (4%)
Náboženstvo:

tibetský budhizmus (53%), bez vyznania (36%), šamanizmus a kresťanstvo (6%), islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Pekingu, Čína.
Jianguomenwai, Ritan Lu, 100 600 , Peking, Čína
Telefón: +86 10 6532 1530, 6532 1531
Mobil (pohotovostný): +86 139 1179 2084
Fax: +86 10 6532 4814
E-mail: emb.beijing@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/peking

Veľvyslanectvo Mongolska v Prahe
Na Marně 5, 160 00 Praha 6
Tel.: +420 224 311 198, +420 224 325 760
Fax: +420 224 314 827
E-mail: prague@mfa.gov.mn

Konzulárny úrad v Ulanbátare
Konzul: Gotov Dugerjav
Consular Office of the Slovak Republic
Sukhbaatar district Khoroo 1 Jamiyan gunii street 14 Ulanbátar 211213
Mobil: +976 9900 8735 (honorárny konzul), +976 9909 8965 (asistent honorárneho konzula)
Tel.: +976 7011 7011
Fax.: +976 7011 7012
E-mail: mongsub78@gmail.com

Víza a doklady:

 

Všetci držitelia cestovného pasu SR potrebujú na vstup do Mongolska vízum. Územie SR pokrýva Veľvyslanectvo Mongolska v Prahe, víza pre slovenských občanov vydáva ktorýkoľvek zastupiteľský úrad Mongolska na svete. K žiadosti o krátkodobé vízum je žiadateľ povinný predložiť nasledovné doklady: cestovný doklad s platnosťou najmenej 6 mesiacov, vyplnenú žiadosť a jednu fotografiu, doklady potvrdzujúce účel návštevy – pozvanie, prípadne plán cesty, oficiálna žiadosť organizácie (služobná cesta), cestovné poistenie, zaplatiť správny poplatok, v prípade tranzitu je potrebné mať platný cestovný lístok a udelené vízum cieľovej krajiny.

Formuláre pre žiadosť o vízum nájdete na: www.mfat.gov.mn, www.mfat.gov.mn

Za udelenie víza sa platí vízový poplatok bezhotovostnou platbou, výška ktorého závisí od druhu požadovaného víza. Vízum sa vystavuje v priebehu 1 týždňa, v prípade vystavenia do 24 hodín sa vyberá 100% príplatok. Nie je nutné preukazovať zabezpečenie finančných prostriedkov na pokrytie nákladov spojených s pobytom a pre pobyt neexistuje povinná výmena valút. Pri odlete z medzinárodného letiska v Ulanbátare sa platí letiskový poplatok vo výške 12 500 MNT (cca 7,6 EUR), deti do 6-tich rokov 6 250 MNT (cca 3,8 EUR).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Archeológovia našli v púšti Gobi pozostatky prvých obyvateľov staré 500 000 rokov. Stepný povrch krajiny obyvateľom poľnohospodárstvo nedovoľoval, miestne kmene žili celé storočia nomádskym spôsobom a venovali sa  chovu dobytka. Meno „Mongol“ pochádza z čias čínskej dynastie Tang  (618- 907). V tomto období žili v Mongolsku obyvatelia turkického pôvodu zvaní Ujguri. Kontrolovali krajinu až do roku 840, keď ich premohli Kirgizi, dnes žijúci v čínskej provincii Xin - jang. Mongoli sa zjednotili až  v 12. storočí pod vedením Džingischána. Pod jeho vedením dobyli časť Ruska a Číny. Nástupcom Džingischána sa stal jeho vnuk Kublajchán. V tomto období dobyli Mongoli celú Čínu (ukončili panovanie dynastie Song), a Kublaj sa stal zakladateľom čínskej dynastie Yuan. V tomto období sa mongolská ríša rozprestierala od  Kórei až k Maďarsku. Bola to najväčšia ríša v dejinách ľudstva. Po smrti Kublaja sa ríša pomaly  rozpadala.

V 14. storočí museli Mongoli opustiť Peking potom ako sa k moci dostala čínska dynastia Ming. Mongolsko sa stalo súčasťou Číny aj počas panovania mandžuskej dynastie Qing. Po páde tejto dynastie v roku 1911 vyhlásilo Mongolsko nezávislosť. Stalo sa teokraciou na čele s náboženským vodcom Jebtzunom Damba („Ôsmym žijúcim Budhom“). V roku  1919 bolo po revolúcii v Rusku Mongolsko obsadené Číňanmi. Neskôr krajinu oslobodili sovietski boľševici, a v roku 1924 komunisti vyhlásili Mongolskú ľudovú republiku. Po vzore Stalina sa v roku 1937, uskutočnili protináboženské čistky. Po páde Sovietskeho zväzu v 80-tych rokoch 20. storočia, sa situácia začala uvoľňovať aj v Mongolsku.

V roku 1990 vypukli protivládne nepokoje, ale slobodné voľby konajúce sa v tom istom roku vyhrali paradoxne komunisti. Moc v štáte stratili komunisti až v roku 1996. V posledných rokoch sa jednotlivé vlády snažili uskutočniť  reformy v západnom štýle, výsledkom je rozšírenie rozdielov medzi chudobnými a bohatými obyvateľmi. Krajinu tvrdo zasiahli mimoriadne chladné zimy v rokoch 2000 a 2001.

Bezpečnost. riziká: V Mongolsku nie je zatiaľ rozšírená závažná kriminalita, ale drobná pouličná kriminalita je veľmi častá. Najväčšie je riziko krádeží, najmä u cudzincov, hrozí na preplnených miestach (trhy, dopravné prostriedky, pri prehliadke historických pamiatok a pod.). Neodporúča sa cestovať individuálne po krajine a nakupovať starožitné predmety z druhej ruky.

Zdravotníctvo: V Mongolsku sú štátne aj súkromné zdravotnícke zariadenia s rôznou úrovňou poskytovaných zdravotníckych služieb. Vo všeobecnosti platí, že zdravotnícka starostlivosť v mongolských zdravotníckych zariadeniach je na nízkej úrovni. Zdravotnícke zariadenia sú koncentrované predovšetkým vo väčších mestách. Pri vstupe do krajiny nie je povinnosť predkladať potvrdenie o zdravotnom poistení. Očkovanie nie je povinné, ale cestujúcim do Mongolska sa odporúča očkovanie proti hepatitíde A  a B. V niektorých častiach krajiny sa vyskytuje besnota a týfus.

Z dôvodu nízkych hygienických návykov nie je vhodné konzumovať jedlá v reštauračných zariadeniach nižších kategórií, lebo hrozia črevné ochorenia. Neodporúča sa pitie neprevarenej vody z verejnej vodovodnej siete, konzumácia čerstvého neupraveného mlieka a mäsa.
Územie Mongolska sa nachádza v nadmorskej výške 1300 - 1500 m.n.m., preto sa neodporúča v krajine dlhší pobyt u osôb, ktoré trpia na vysoký tlak alebo majú problémy kardiovaskulárneho charakteru.

Internet (.mn): www.mongoliatourism.gov.mn, https://www.visitmongolia.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Dobrodruh a spolupracovník iGLOBE Jirka Sedláček varuje:  "Mongolsko má najhoršiu kuchyňu, akú som kde jedol. Ak nemáte radi hovädzie, buď tam necestujete, alebo si vezmite konzervy.“

Ak máte dobrodružné chúťky a navštívite Mongolsko, vyskúšajte boodog. Ide o barbecue zo svišťa (ale pozor, rizikom je vysoko nákazlivá, často smrteľná choroba).

Doprava

Cestná: Cesty sú ( okrem hlavného mesta) väčšinou nespevnené. V auguste počas dažďov sú hlavne v severnej časti krajiny neprejazdné. Pomaly pokračuje stavba cesty okolo Mongolska, ktorá by mala byť dlhá 2500 km. Miestni cestujú väčšinou minibusmi, alebo džípmi. Cesta kamkoľvek je dlhá a zaručene pomalá. Autá čakajú na zaplnenie cestujúcimi, čo trvá aj niekoľko hodín, ich technický stav je väčšinou zlý, a často sa stáva, že šoféri jazdia opití. Cestovanie miestnymi autobusmi je tiež jednou z možností, hoci tieto autobusy majú tendenciu spájať len hlavné mesto provincie s okolitými a je dosť ťažké nájsť verejnú dopravu spájajúcu jeden provinčný kapitál s iným mestom. V poslednom čase je autobusová situácia ale omnoho lepšia. Väčšina miest je označovaná dvoma spôsobmi - ich menom alebo názvom Aimag (provincia) alebo Soum (grófstvo). Väčšina autobusov má svoj cieľ na karte v prednom okne. Ak máte v mongolskej cyrilike zapísané mesto, kam sa chcete dostať, môžete ho ukázať vodičom alebo a dostanete sa na správny autobus. Verejné taxíky na vidieku a minivany, často nazývané purgón alebo mekr, ponúkajú na výber viac destinácií, ako autobusy a omnoho viac ako vlaky, najmä medzi provinciami. Väčšina vodičov ale nerešpektuje dopravné pravidlá. Taxíky na vidieku a minivany odchádzajú, keď sú plné. Vždy hovoria, že pôjdu "teraz" ("odo"), ale je to zriedka pravda a môžete čakať aj niekoľko hodín, kým naozaj pôjdu. Pozrite sa, koľko ľudí už sedí vo vozidle, aby ste vedeli, ako dlho budete čakať. V krajine nie sú profesionálne autopožičovne, doporučuje sa prenajať si šoféra aj s džípom. Taxíky sú využiteľné len v Ulánbátare. Cestovanie vlastným autom sa nedoporučuje.

Letecky: Najviac návštevníkov Mongolska sem lieta z Pekingu, Moskvy a Berlína. Domácim dopravcom sú mongolské aerolínie MIAT. Lety často meškajú, dôvodom býva nepriaznivé počasie. Vnútroštátne lety spájajú všetky väčšie mestá krajiny. Cudzinci platia za letenky niekoľkokrát vyššie ceny ako miestni obyvatelia. Počas letnej sezóny bývajú letenky do západnej časti krajiny ťažko dostupné.

Vlakom: V Mongolsku je len jedna železničná spoločnosť, ktorú vlastní ruská a mongolská vláda. Vlaky sú pravdepodobne najlepším spôsobom, ako zažiť niečo z čias komunizmu, aj keď sa odvtedy trochu vyvíjajú. Železničná sieť je chudobná, pozostávajúca hlavne z Irkutskej Ulánbátarskej Pekingskej mongolskej cesty s niekoľkými rozšíreniami. Vlaky sú veľmi pomalé. Zvyčajne odchádzajú načas a prichádzajú včas, alebo s meškanímmenej ako 20 minút. Medzimestské autobusové linky na približne rovnobežných spevnených cestách vás tam dostanú ale oveľa rýchlejšie. Miestne vlaky zastavujú na mnohých malých staniciach na vidieku.

Musíte vidieť

Štyri posvätné vrchy okolo Ulánbátaru – krásna scenéria s národným parkom Bogdkhan;

Ulánbátar – hlavné mesto, kde sa popri sovietskej architektúre 50-tych  rokov prechádzajú kravy;

Amarbayasgalant - Khiid – jeden z najdôležitejších kláštorov v Mongolsku postavený „Michelangelom východu“, svätým sochárom Zanabazarom;

Shiliin Bogd – posvätná hora pri čínskych hraniciach;

Tavanbogd – národný park s prekrásnymi jazerami a vysokými vrchmi a množstvom archeologických nálezov;

Kláštor Choijin Lama a Zimný palác Bogd Khan - sú zachované ako múzeá pre umenie Lamas a hračky bývalého kráľa. Väčšina dnešných kláštorov sú malé novovybudované chrámy v mestách, ktoré v minulosti neexistovali.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa