Pakistan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Pakistanská islamská republika
Hlavné mesto: Islamabad     
Rozloha: 881 913 km2
Počet obyvateľov: 212 742 631 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: južná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +3 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Pakistáne.
Podnebie:

Púštne podnebie na juhu krajiny, suché, kontinentálne na severe. V mesiacoch apríl až jún dosahujú horúčavy v niektorých oblastiach 50°C, vo východnej časti monzúnová klíma. Obdobie dažďov trvá od júna do augusta, v septembri až máji panuje suché, horúce počasie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ISLAMABADE

Mena: pakistánska rupia (PKR)   
Jazyky: anglický, urdský (úradné), panžábčina (48%), sindhsky (12%), paštúnsky (8%), balúčsky (3%)        
Správne členenie: 4 provincie, 1 federatívne spravované kmeňové územie, teritórium hlavného mesta  
Národnost. zloženie: Pandžábci (45%), Sindhovia (14%),  Urdi, Balúči, Paštúni  
Náboženstvo:

islam (97%), hinduizmus (1,7%), iné

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Teheráne  
No, 72 Moghadassi Street, Bahonar Street, Niavaran,197 183 6199, P.O.Box 19395-6341, Tehran, Irán
Tel.: +98 2122 740 466, +98 2122 733 706
Fax: +98 2122 758 528
Mobil (pohotovostný): +98 9123 848 971
E-mail: emb.tehran@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/tehran

Veľvyslanectvo Pakistanskej republiky vo Viedni
Pakistani Embassy in Vienna, Austria Hofzeile 13 1190 Vienna Austria
Tel.: +43 1 368 7381
Fax: +43 1 368 7376
Email: parepvienna@mofa.gov.pk, parepvienna@gmail.com
Web: www.mofa.gov.pk/austria/

Konzulárny úrad v Lahore
Konzul: Muhammad Malik Asif
Honorary Consulate of the Slovak Republic 59/5 Sarfaraz Rafique, Road, Lahore Cantt, Pakistan
Mob.: +92 321 840 1242, +62 812 101 3737
Tel.: +92 423 665 2291
Fax.: +92 423 665 2292
E-mail: asif@indusgroup.com

Víza a doklady:

 

Pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas (platný minimálne 6 mesiacov od vstupu) a príslušn.é vízum, o ktoré možno požiadať na veľvyslanectve Pakistanu vo Viedni

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pakistan, spolu niektorými časťami západnej Indie bol obývaný vyspelou mestskou kultúrou už pred 4500 rokmi. Okolo roku 326 p.n.l. sa stal súčasťou ríše Alexandra Veľkého. Neskôr sa stal centrom budhistickej kultúry s centrom v meste Taxila, (na západ od Islamabadu). Islam sa do krajiny dostal v 8. storočí spolu s arabskými kupcami. Po rozpade ríše Veľkých Mogulov
v 18. storočí sa región dostal pod kontrolu britskej Východoindickej spoločnosti. V tomto období boli niektoré územia pod pod kontrolu Sikhov. Angličania ich vystriedali v prvej polovici 19. storočia, kedy sa Pakistan sa stal súčasťou Britskej Indie. V roku 1947 sa provincia rozdelila na moslimský Pakistan a na prevažne hinduistickú Indiu. Krajina bola vtedy zložená z dvoch častí, Pakistanu a Východného Bengálska. V roku 1971 sa Východné Bengálsko odtrhlo a bola vyhlásená Bangladéšska ľudová republika. Po Indo – pakistanskej vojne musel Pakistan Bangladéš uznať. Vzápätí sa k moci dostal vojenský režim, ktorý trval 12 rokov.

Bezpečnost. riziká: Krajinu postihlo v októbri 2005 silné zemetrasenie, najväčšie škody napáchalo v oblasti Kašmíru, mestách Islamabad či Muzaffarabad. Poškodená karakoramská diaľnica je čiastočne prejazdná, zatiaľ iba pre osobné vozidlá.

Neodporúčajú sa výlety do severozápadných príhraničných provincií, provincie Sindh, veľkých miest v Pandžábe. Nebezpečné je mesto Lahore, kde stále hrozí nebezpečenstvo bombových atentátov. V severných a severozápadných pohraničných provinciách je vyhlásený vojnový stav. Cudzinci sa stávajú cieľom teroristických útokov v celej krajine. Ohrozené sú budovy západných spoločností, vládne objekty a úrady, kresťanské zariadenia. Doporučuje sa vyhýbať veľkým zhromaždeniam ľudí, správať sa nenápadne, dbať na opatrnosť  v reštauráciách, na trhoviskách, pri prehliadke pamätihodností a v hoteloch. V krajine platí, s výnimkou niektorých hotelov, absolútny zákaz požívania alkoholu. Za vlastníctvo a užívanie drog môže hrozí až trest smrti. Za priestupok proti islamu sa považuje aj príliš tesné oblečenie, u mužov sú neprípustné krátke nohavice, u žien odhalené plecia a nohy vyše kolien.

Zdravotníctvo: Úroveň zdravotníctva je nižšia ako v európskych krajinách. V hlavnom meste je kvalitná nemocnica s lekármi, ktorí študovali v USA. Väčšina odborných a všeobecných lekárov má miestne školy a zriedkavo ovládajú cudzie reči.

Vo veľkomestách ako Karáčí, Pešavár a Lahore je vysoký výskyt osôb nakazených vírusom HIV, v severozápadnej pohraničnej provincii bol zaznamenaný výskyt smrteľného "konžského vírusu". Miestne zdravotnícke úrady varujú pred epidemickým šírením hepatitídy typu A,B,C na území celej krajiny, lokálne sa vyskytuje malária, lepra a tuberkulóza. Odporúča sa vziať so sebou lekárničku s bežnými liekmi a doplniť ju o preparáty proti črevným chorobám.

Internet:(.pk) www.tourism.gov.pk, www.pakistanlink.com  

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Svetoznámy spisovateľ Salman Rushdie píše v románe Hanba: „Pakistan je jedinou krajinou, kde dokážu vyrobiť jadrovú bombu, ale nedokážu vyrobiť práčku.“

Doprava

Autobusová: Na veľkú časť ciest medzi mestami v Pakistane sa používajú autobusy. Cestovanie autobusom je totižto často najlacnejšou a najvhodnejšou alternatívou. Spoločnosť Daewoo prevádzkuje pravidelnú autobusovú dopravu medzi niekoľkými veľkými mestami s klimatizovanými autobusmi a sedadlami, ktoré sa dajú rezervovať jeden deň dopredu. Autobusy odchádzajú takmer nepretržite z hlavných autobusových staníc, ktoré sú vo všetkých veľkých mestách a mnohých menších, takže rezervácia dopredu nie je možná a ani potrebná. Pri cestovaní medzi veľkými mestami uprednostnite menšie autobusy pred väčšími, pretože väčšie majú tendenciu vyzdvihovať cestujúcich aj pozdĺž cesty a preto sú pomalšie.

Letecká: Karachi, Láhaur a Islamabad sú hlavnými leteckými bránami do Pakistanu. Osem ďalších medzinárodných letísk je v Kvéte, Gawadare, Peshawar, Sialkot, Multan, Rahim Yar Khan, Faisalabad a Dera Ghazi Khan. Karachi, Lahore a Islamabad, ktoré slúžia mnohým medzinárodným lietadlám a sú priamo spojené s rôznymi mestami z Európy, Severnej Ameriky, Stredného východu a juhovýchodnej Ázie. Pakistanským národným dopravcom je Pakistan International Airlines, ktorý poskytuje dobrú konektivitu v rámci krajiny, ako aj hlavných uzloch po celom svete. Spoločnosť ponúka aj mnohé domáce lety a je jedinou leteckou spoločnosťou, ktorá obsluhuje tri letiská na severe, v záujme turistov a horolezcov - Chitral, Gilgit a Skardu. Ďalšími domácimi dopravcami sú Shaheen Air International a Airblue.

Vlaková: k dispozícii sú služby osobnej železničnej dopravy. Stanice nemajú tendenciu mať svoje cestovné poriadky v angličtine, ale predajcovia vám zvyčajne ochotne všetko vysvetlia. Existuje niekoľko rôznych tried cestovného, v závislosti od vybavenia. Klimatizovaná nočná trieda je najdrahšia trieda, kde je cestovné takmer na rovnakej úrovni, ako letenky. Posteľná bielizeň je zahrnutá v cene cestovného a tento klimatizovaný vozeň je využívaný len na obľúbených trasách medzi Karachi a Lahore. Lôžka na spanie sú mimoriadne široké a priestranné a vozne sú pokryté kobercami.

Musíte vidieť

Láhaur - centrum Pandžábu, originálny mix koloniálnej a miestnej architektúry z dôb Veľkých Mogulov;

Multan – najstaršie mesto Pakistamu, významné centrum islamu;

Nanga Parbat -  majestátny masív druhej najvyššej hory v Pakistane;

priesmyk Khunjerab -  jeden z vrcholov  karakorumskej diaľnice s národným parkom;

Nathiagali – bývalé letné sídlo koloniálnej vlády Pandžábu;

Takht-i-Bahi – budhististický kláštor v kamennej scenérii regiónu Gandhara.

Mazar-e-Quaid - je to jedno z najznámejších miest v Karachi a miestom odpočinku najväčšieho vodcu Quaid-e-Azama. Vo vnútri svätyne pakistánski vojaci salutujú a menia svoje stanoviská.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa