Senegal

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Senegalská republika 
Hlavné mesto: Dakar   
Rozloha: 196 190 km2
Počet obyvateľov: 15,4 mil. (2016)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Tropické, horúce a vlhké podnebie, obdobie dažďov – máj až november so silným juhovýchodným vetrom, obdobie sucha – december až apríl, horúco, sucho, harmatan.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE DAKAR

Mena: západoafrický frank (CFA)
Jazyky: francúzsky (úradný),  miestne jazyky Wolof, Pular, Yola, Mandinka         
Správne členenie: 11 regiónov
Národnost. zloženie: Wolof (43%), Pular (24 %), Serer (15%), Yola (4 %), Mandinka (3%)
Náboženstvo:

moslimovia (94%), kresťania (5%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Senegale diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District
Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Honorárny konzulát Senegalskej republiky:
Sad SNP 669/6, Žilina
Telefón: +421 41 723 12 96
E-mail: comorek@senegal-embassy.sk

Víza a doklady:

 

Slovenskí občania môžu cestovať do Senegalu bez víz na 90 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvé zmienky o Senegale pochádzajú z 8. storočia, kedy bol súčasťou ghanského kráľovstva. Po jeho rozpade, v 13. až 14. storočí, v oblasti okolo mesta Dakar existovalo kráľovstvo Djolof. Začiatkom 16. storočia začali prvé kontakty s Portugalcami. Neskôr ich vystriedali Francúzi, Angličania a Holanďania. Ich cieľom bolo ovládnuť miestny obchod s otrokmi. Dôležitý prístav St-Louis padol do rúk Francúzom v roku 1659. Koncom 19. storočia Francúzi ovládli celý Senegal a ako administratívne centrum bol postavený Dakar. Počas obdobia boja o nezávislosť vytvoril Senegal s francúzskym Sudánom federáciu Mali, ktorá sa stala nezávislou v roku 1960. Tento štát sa o dva mesiace rozpadol a prvým prezidentom Senegalu sa stal až do začiatku 80.tych rokov Léopold Senghor.

Prvé parlamentné voľby sa konali v roku 1978. V roku 1989 došlo ku narušeniu vzťahov so susednou Mauretániou. Výsledkom boli stovky mŕtvych na obidvoch stranách. Po odvrátení vojny a ďalších jednaniach boli medzi krajinami obnovené diplomatické styky v roku 1992. Začiatkom 90.tych rokov sa začal konflikt so separatistami v regióne Casamance, s prestávkami trvajúci až do roku 2004. V rovnakom období vypukli nepokoje aj v hlavnom meste Dakar. Výsledkom bolo pripustenie opozície do vlády v roku 1995.  Prezidentské voľby v roku 2000 vyhral kandidát opozície Abdoulaye Wade. Sľúbené reformy prichádzali veľmi  pomaly, navyše sa v roku 2002 potopila cestovná loď Joola s dvetisíc pasažiermi na palube. V roku 2005 prezident Wade kontroverzne uväznil bývalého predsedu vlády Idrissa Secku. Dôvodom bolo ohrozenie bezpečnosti štátu. Secka pustili až vo februári 2006.

Senegalu vládla počas 40 rokov socialistická strana, čo sa zmenilo až v roku 2000 kedy bol za prezidenta zvolený Abdoulaye Wade. Wade bol znovuzvolený aj v roku 2007, a počas svojich dvoch funkčných období niekoľkokrát zmenil ústavu Senegalu, čím posilnil výkonnú moc a oslabil opozíciu. Jeho rozhodnutie kandidovať na tretie prezidentské obdobie sa stretlo so silným verejným odporom, a skončilo jeho porážkou v marci 2012, kedy sa prezidentom stal Macky Sall. Ústavné referendum v roku 2016 skrátilo funkčné obdobie prezidenta na dobu piatich rokov s maximálne dvomi po sebe idúcimi obdobiami - zmena sa nevzťahuje na prvé funkčné obdobie Salla, ktoré končí v roku 2019.

Bezpečnostné riziká: S prihliadnutím na subsaharskú Afriku pomerne priaznivá.

Zdravotná starostlivosť: Pri vážnych nehodách a zdravotných ťažkostiach sa odporúča využiť Hôpital Principal (tel. 839 5050) a Hôpital le Daubec (tel. 822 2424) a Clinique Pasteur (tel. 821 2548).

Internet (.sn): https://allafrica.com/senegal/www.visitezlesenegal.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Senegal bol najobľúbenejšou francúzskou kolóniou. Jej obyvateľom bolo priznané francúzske občianstvo, ako jediným z kolónií. Od roku 1914 mali Senegalčania zastúpenie vo francúzskom parlamente.

Doprava

Väčšina autopožičovní má svoju kanceláriu na medzinárodnom letisku v Dakare. Jazda na lokálnych cestách je adrenalínový zážitok, na cestách nie je veľa dopravných značiek, motoristi jazdia bezohľadne a komunikácie sú často deravé. Na vidieku treba jazdiť opatrne, po ceste sa zvyknú pohybovať kozy, kravy, chodci, cyklisti aj pomalé vozidlá. Odporúča sa nešoférovať v noci, situácia je rovnaká ako cez deň, ale na cestách sa objavujú aj neosvetlené vozidlá. Autopožičovne ponúkajú aj možnosť prenájmu auta so šoférom.

Najrýchlejším (aj keď stále nepohodlným) dopravným prostriedkom v krajine sú miestne sept-place taxíky, sedemmiestne Peugeoty, ktoré premávajú aj po neupravených trasách. Mierne lacnejšie, ale nespoľahlivé sú minibusy, do ktorých sa zmestí okolo 40 cestujúcich. Vozidlá odchádzajú z Gare routière (autobusová stanica) keď sa naplnia, obvykle skoro ráno. Dakarská autobusová stanica má názov Gare Routière Baux Maraîchers.

Pravidelné trajekty premávajú medzi Dakarom a Ziguinchorom, a medzi Dakarom a Île de Gorée. Ďalšie ostrovy patriace Senegalu sa dajú navštíviť na rybárskych lodiach.

Letecky: Dakar je jedným z afrických dopravných uzlov a prepája štáty Afriky s Európou a Amerikou. Po dobudovaní nového Dakarského medzinárodného letiska Blaise Diagne International Airpor,t sa plánuje súčasné letisko Léopold Sédar Senghor zatvoriť. Národným dopravcom je Groupe Transair, ktorý prevádzkuje vnútroštátne lety v rámci Senegalu, medzi Dakarom, Ziguinchorom a Cap Skirring.  

Musíte vidieť

Cap Skiring – jedni z najkrajších pláží v Afrike;

Dakar – veľké, preľudnené, špinavé, surové, chaotické, africké veľkomesto;

Ostrov Gorée – tiché miesto s koloniálnou atmosférou, bývalá stanica obchodu s otrokmi;

Lac Rose – ružové jazero, populárne letovisko Dakarčanov;

Parc National du Niokolo-Koba – jeden z hlavných národných parkov Senegalu s množstvom levov, leopardov, slonov a farebných opíc;

Parc National des Oiseaux du Djoudj – od novembra do apríla tu zastavia všetky vtáky letiace z Európy do „južných krajín“;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa