Uganda

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Ugandská republika  
Hlavné mesto: Kampala   
Rozloha: 236 040 km2
Počet obyvateľov: 42 395 000 (odhad z roku 2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Tropické rovníkové, počasie v jednotlivých regiónoch krajinu závisí od nadmorskej výšky. Najteplejšie obdobie od decembra do februára s priemernou teplotou okolo 29°C. Obdobia dažďov v južnej časti krajiny od apríla do mája a v mesiacoch október-november. Na severe krajiny je obdobie dažďov od apríla do októbra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE KAMPALA

Mena: ugandský šiling (UGX)    
Jazyky: anglický, svahilský  (úradné); najpoužívanejší miestny jazyk luganda  
Správne členenie: 56 regiónov
Národnost. zloženie: Bugandovia (18%), Banyorovia (14%),Tesovia (9%) a ďalšie 
Náboženstvo:

kresťania (65%), moslimovia (15%), animisti (20%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohoovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

 

Konzulárny úrad v Kampale
Consular Office of the Slovak Republic
Multi-Konsults Ltd. Plot 29 Clement Hill Road, Nakasero, P.O. Box 5390 Kampala, Uganda
Tel.: +256 414 341 321, +256 414 341 828
Fax.: +256 414 232 836
E-mail: amskatahoire@multikonsults.com

 

V prípade potreby sa občania SR môžu obrátiť na honorárneho konzula SR v Kampale

Konzulárny úrad vedený honorárnym konzulárnym úradníkom SR v Ugandskej republike, Kampala
Dr. A M-S Katahoire, Multi-Konsults, Ltd., 29 Clement Hill Road, P.O. Box 5390, Kampala, Uganda
Tel.: +256 41 434 1321
Fax: +256 41 423 2836
E-mail: amskatahoire@multikonsults.com, mkvolts@imul.com, multikonsults@multikonsults.com
Internet: www.multikonsults.com

Veľvyslanectvo Ugandskej republiky v Kodani
Sofievej 15, 2900 Hellerup Copenhagen, Denmark,
Tel: +45 39 620 966, +45 39 620 953
Fax: +45 39 610 148
Email: ug-embassy-denmark@inet.uni2.dk

 

V prípade akútnej konzulárnej potreby občania môžu kontaktovať

Veľvyslanectvo Nemeckej spolkovej republiky v Kampale
15, Philip Road, Kololo, P.O. Box 7016 Kampala
Tel.: +256 414 501 111
Fax: +256 414 501 115
Núdzový tel.: +256 772 763 000

Víza a doklady:

 

Vízum je možné získať na príslušnom zastupiteľskom úrade Ugandskej republiky (Veľvyslanectvo Ugandskej republiky v Kodani) alebo po prílete na letisku.

Vízové požiadavky: vyplnený vízový formulár, vízový poplatok je 50 USD (jednovstupové turistické víza s platnosťou od 1- 3 mesiacov), cestovný doklad (pas) s platnosťou minimálne jeden rok, pri príchode je nutné vypísať vstupnú kartu, pri vstupe sa vyžaduje odobratie biometrických údajov, fotografia pasového formátu, spiatočná letenka/pozývací list. Ďalšie (aktuálne) informácie je možné získať na webstránke https://www.immigration.go.ug/page/processing-and-issuance-visas-passes. Schválené žiadosti sú vydané v ten istý deň.

 

O krajine

Dejiny: V 15. storočí bola založená prvá z veľkých ríš Ugandy – kráľovstvo Buňoro.
 Po jej rozpade sa stalo najvýznamnejším kráľovstvo kmeňa Burangov. Prví Európania sem spolu s arabskými kupcami prišli až v šesťdesiatich rokoch 19.storočia. V roku 1890, po  Berlínskej dohode, ktorá rozdelila Afriku medzi európske mocnosti pripadla Uganda Veľkej Británii. Angličania dali moc v štáte do rúk domorodých kráľov, a priamej vlády sa nezúčastňovali. Nezávislosť Ugandy bola vyhlásená v roku 1962. Súčasne začala platiť ústava, kde sa krajina stala na federáciou jednotlivých kráľovstiev a Buganda získala silnú autonómiu.  Po štyroch rokoch bola novou ústavou federácia zrušená a z Ugandy sa stal unitárny štát. V roku 1969 vtedajší prezident Obote zakázal opozičné strany.

V roku 1969 bol vojenským prevratom zosadený a v krajine začala krvavá diktatúra  Idiho Amina. Jeho vojská boli porazené až v roku 1979 Uganským národnoslobodzovacímu frontom a tanzanijskou armádou. Počas diktatúry prišlo o život 300 tisíc Uganďanov, a krajina zostala v troskách. Veľký počet obyvateľov z krajiny ušiel. Vo voľbách v roku 1980 bol za prezidenta opäť zvolený Apollo Milton Obote. Proti jeho vláde vznikla v západnej Ugande gerila, ktorej vodcom sa stal Yoweri Museveni. Počas vlády ďalšieho prezidenta Okella už gerila pod názvom “Národné hnutie odporu” (NHO) kontrolovala veľkú časť západu krajiny.

V roku 1986 prepukli boje medzi NHO a vládnymi jednotkami. Prezident Okello bol porazený a novým prezidentom sa stal a Yoweri Museveni. Počas jeho vlády došlo ku stabilizácii politickej situácie. V 90. tich rokoch boli politické strany povolené, ale ich politická činnosť zostala zakázaná. Musewemi vyhral “voľby bez strán” v rokoch 1994, 1996 a 2001. V tomto období sa Uganda stáva relatívne prosperujúcou krajinou. Napriek úspechom musel prezident čelilť viacerým vzburám hlavne na severe krajiny.  V Ugande je vysoké percento obyvateľstva choré na HIV a AIDS. Vláda pod vedením prezidenta Museweniho pomaly prechádza na systém viacerých parlamentných strán.

Bezpečnost. riziká: Hlavné mesto Kampala je relatívne bezpečné – boli však zaznamenané prípady ozbrojených krádeží a únosov automobilov spolu s ich majiteľmi. Rizikovými sú pohraničné oblasti s DRC a Sudánom. V severnej oblasti krajiny je už viac ako 15 rokov stále veľmi aktívna ozbrojená skupina tzv. “Lords Resistance Army” (LRA). Neodporúča sa cestovať do oblastí Gulu, Kitgum a Bundibugyo ako aj cestovať po zotmení mimo väčších ugandských miest. Často sa vyskytujú ozbrojené zrážky medzi kmeňmi v regiónoch Karamoja, a Katakwi.

Zdravotná starostlivosť: Mimo hlavného mesta Kampala je dostupná veľmi limitovaná zdravotná starostlivosť, ktorá nezodpovedá európskym štandardom. Odporúča sa pred cestou do krajiny uzavrieť kvalitné zdravotné poistenie (napr. pre prípad potreby leteckého transportu). Rozšírená je malária a HIV/AIDS.

Internet (.ug): www.visituganda.com/https://allafrica.com/uganda/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno)

Bez záruky: Platby kreditnými kartami nie sú bežné. Odporúča sa mať dostatok hotovosti, resp. cestovných šekov vo voľne zmeniteľnej mene.

Doprava

Cestná: Cestná sieť je charakteristická nízkou kvalitou, ugandský autopark je vo všeobecnosti zastaralý a slabo udržiavaný. Častá nehodovosť. Jazdí sa na ľavej strane a cudzinci potrebujú medzinárodný vodičský preukaz. Na cestách neexistujú dopravné značky a benzín je drahý.

Autobusy premávajú do Kampaly z Nairobi denne. Cesta trvá okolo 13 hodín. Denne tiež premávajú autobusy medzi väčšími mestami krajiny. Je možné tiež využiť minibusy ugandskej pošty. Po Kampale jazdia bicyklové taxíky ( nazývané boda-boda, predtým ich používali ich prevážanie ľudí cez hranice „border to border“). Miestni obyvatelia cestujú minibusmi. Ceny sú fixné a minibus odíde až po zaplnení pasažiermi.

Letecky: Medzinárodné letisko je pri Entebbe, vzdialené 35 km od Kampaly. Najviac návšteníkov prichádza do Ugandy cez hlavné nesto Kene Nairobi. Odtiaľ cestujú do Ugandy autobusmi. Pravidelne sem lietajú linky zo susedných krajín Kene, Rwandy a Tanzánie. V rámci krajiny lieta niekoľko menších spoločností na pravidelných ako aj charterových linkách.

Musíte vidieť

Hlavné mesto Kampala – moderné, africké a hlavne bezpečné veľkomesto;

Mesto Jinja – mesto, kde je rozprášený popol Máhatmu Gándhího s jeho sochou a hinduistickým kláštorom;

Národný park Bwindi -  s jednou z najväčších populácií horských goríl;

Bažiny národného parku Bigodi – park plný vtákov, motýľov a šimpanzov;

Vodopády Sipi – s výhľadom na horu Mt. Elgon;

Ostrovy Ssese na jazere Victoria  - obyvatelia tu žijú v primitívnych podmienkach a hovoria vlastným jazykom;

Pohorie Ruwenzori - vhodné na trekking;

Národný park Kibale Forest- slávny hlavne vďaka šimpanzom.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa