Uruguaj

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Uruguajská východná republika  
Hlavné mesto: Montevideo   
Rozloha: 176 215 km2
Počet obyvateľov: 3 653 595 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

mierne s oceánskym vplyvom a subtropickou tendenciou Priemerné teploty v lete (december – marec) 23 °C, v zime (jún – august) 12°C.  Zrážky sú rovnomerne rozdelené počas celého roka.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MONTEVIDEO

Mena: uruguajské peso (UYU)        
Jazyky: španielsky (úradný), brazilero  
Správne členenie: 19 departmentov
Národnost. zloženie: belosi (88%), mulati a černosi  
Náboženstvo:

rímskokatolíci (41%), bez vyznania (41%), protestanti (12%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Buenos Aires.
Av. Figueroa Alcorta 3240, 1425  Buenos Aires, Argentínska republika 
Telefón: +54/11/48013917, +54 11 4807 9451, +54 11 4804 8622
Mobil (pohotovostný): +54 911 4423 8506, prípadne +54 911 389 46931
Fax: +54 11 4801 4654
E-mail: emb.buenosaires@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/buenosaires

Veľvyslanectvo Uruguaja pre Slovensko
Wallnerstrasse 4/Top NA 17, A – 1010 Vieden / Wien, Rakúsko / Oesterreich
Telefón: +43 1 535 6636
E-mail: uruaustria@mrree.gub.uy

Konzulárny úrad v Montevideo
Konzul: Matias Balparda
Bulevar General Artigas 220 Piso 7 C.P. 11200 Montevideo Uruguaj
Tel.: +59 827 126 638
E-mail.: mbalparda@finacam.com.uy

Víza a doklady:

 

Na vstup do Uruguaja je podmienkou cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Pre turistické cesty do 90 dní postačuje platný cestovný pas SR. Vo všetkých ostatných prípadoch (študijné pobyty, vykonávanie platenej činnosti (aj umeleckej) je potrebné príslušné vízum.

Letecké spoločnosti pri cestách vyžadujú predloženie spiatočnej letenky, ktorá v prípade turistickej cesty do 90 dní, nemôže dátum návratu presahovať 90-dňový limit.

Pri prekročení povolených 90 dní v krajine hrozí pokuta. Pri maloletom dieťati, ktoré cestuje v sprievode len jedného z rodičov, je potrebné predložiť písomný a úradne overený súhlas druhého rodiča na cestu dieťaťa. Súhlas musí byť preložený do španielskeho, alebo anglického jazyka. Alebo spísaný priamo v španielskom jazyku.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Pôvodnými obyvateľmi územia boli Indiáni kmeňa Charrua. Cudzincov veľmi v láske nemali a zabili aj španielskeho objaviteľa Juana Díaza de Solís, ktorý bol v roku 1516 prvým Európanom na území Uruguaja. Indiáni prerušili kontakty zo Španielmi až do 17. storočia. O územie súperili zo Španielmi Portugalci. V roku 1726 bolo ako španielska pevnosť založené Montevideo.  Neskôr Uruguaj obsadili Portugalci. V roku 1828 bol národným hrdinom José Artigasom (so španielskou pomocou) oslobodený a stal sa nezávislým štátom. V rokoch 1836 – 1851 prebehla krvavá občianska vojna medzi politickými stranami konzervatívcov a liberálov. Ukončil ju príchod spojeneckých vojsk pod argentínskym vedením. Napriek tomu spory medzi obidvoma stranami pretrvali a do konca storočia sa v krajine striedali občianske vojny s vládami diktátorov.

Začiatkom 20. storočia, počas vlády prezidenta Ordonéza sa z Uruguaja stal najstabilnejší a najbohatší štát v južnej Amerike. Úspešné obdobie pretrvalo až do 60. rokov, keď sa v krajine dostala k moci vojenská diktatúra, ktorú sa podarilo odstrániť až v roku 1971. Po nástupe  prezidenta Julia Sanguinettiho v roku 1984 sa krajina začala vracať k demokracii. V roku 1990 ho vystriedal Luis Alberto Lacalle. Jeho liberálne názory a reformné pokusy boli medzi obyvateľstvom nepopulárne, čo viedlo k opätovnému zvoleniu Julia Sanguinettiho. Uruguaj ťažko zasiahla  finančná kríza s Argentíne a devalvácia brazílskej meny v roku 2001.

Bezpečnost. riziká: Situácia v krajine je v porovnaní s ostatnými krajinami Južnej Ameriky lepšia. Doporučuje sa  dávať si pozor na pouličnú kriminalitu v hlavnom meste, osobitne vo večerných hodinách a tiež sa odporúča  vyhýbať sa chudobným štvrtiam.

Zdravotníctvo: Na slovenských občanov sa nevzťahuje očkovacia povinnosť. V Uruguaji nehrozí výskyt žiadneho infekčného ochorenia. Odporúča sa však preventívne očkovanie proti týfusu a hepatitíde A a B. Je nevyhnutné uzavrieť úrazové a liečebné poistenie pred cestou do zahraničia.

Innternet (.uy): www.turismo.gub.uy/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno)

Doprava

Cestná doprava: Autobusové spojenie s Brazíliou a Argentínou je pravidelné. Autobusy tiež pravidelne premávajú do všetkých väčších miest krajiny. Pravidlá cestnej premávky sú prísne. Treba dodržiavať predpísanú rýchlosť a dávať prednosť chodcom - špecifikum Uruguaja. Uruguaj má rozsiahly autobusový systém aj do inyych miest. Z medzirezortných autobusov v Montevideu odchádzajú zo stanice Tres Cruces. Listky, sa v závislosti od spoločnosti, zvyčajne dajú kúpiť online, na autobusových staniciach a na palubách autobusov. Ak si kúpite lístky pred odchodom, dostanete rezervované miesto, inak ale môžete sedieť na sedadlách, ktoré nie sú obsadené. Ak nie je voľné ani jedno, budete musieť stáť v uličke. Nezvyšajné nie sú jednodňové štrajky autobusov (paros), čo má za následok obmedzenie služieb. Ak však chcete radšej šoférovať sami, krajinou vedie hlavná diaľnica z Montevideo do Punta Del, ktorá je z oboch strán dvojpruhová. V centrálnych oblastiach veľkých miest, a na väčšine diaľnice, sú cesty dobré, ale ak idete trochu mimo vychodenej cesty, buďte pripravení na špinavú cestu v zlom stave. Na prenájom auta v Uruguaji potrebujú obyvatelia mnohých krajín (vrátane Slovenskoa) len vodičský preukaz, pas a kreditnú kartu.

Letecky: medzinárodné letisko je v hlavnom meste Montevideo. Sem lietajú medzinárodné a vnútroštátne linky. Z Európy neexistuje žiadne priame letecké spojenie do Montevidea . Najvhodnejšie je   je spojenie do Buenos Aires a odtiaľ do Montevidea spoločnosťou Aerolíneas Argentinas, American Falcon, American Airlines, United Airlines (denne niekoľko letov).
Vnútroštátne lety okrem medzipristátia letu z Punta del Este do Brazílie v Montevideu neexistujú.
Pri opustení krajiny sa platí poplatok 12 USD. Pri vnútroštátnych letoch sa platí pri odletoch poplatok vo výške okolo 1 USD.

Lodná doprava: na trase medzi mestom Colonia a Buenos Aires pravidelne premávajú trajekty a krídlové člny. Cestujúci do Montevidea platia pri príchode poplatok okolo 5 USD. Trajektová doprava Buquebus premáva napríklad medzi Buenos Aires, Argentínou, Colonia del Sacramento a Montevideom. Niektoré linky odtiaľ pokračujú do Punta del Este. Colonia Express prevádzkuje linky medzi Buenos Aires a Colonia, ktoré sa skladajú z jednej hodiny cesty trajektom a potom autobusom do Montevideo. Ceny lístkob do Montevideo alebo Colonia sa pohybujú medzi 25 až 50 USD, v závislosti od dňa v týždni a času.

Musíte vidieť

Montevideo -  hlavné mesto so zmesou architektúr Talianska, Španielska a secesie.

Uruguajská riviéra – krásne pláže na pobreží Mar del Plata, s najexlúzivnejšou destináciou Južnej Ameriky Punta del Este.

Mercado del Puerto v meste Pérez Castellano – ulica plná reštaurácií, kde servírujú tu steaky obrovskej veľkosti

Parque Nacional Santa Teresa -  prímorský park s plážami a pevnosťou sv. Terezy

Colonia -  Portugalcami založený koloniálny prístav.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa