Komory

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Komorský zväz     
Hlavné mesto: Moroni   
Rozloha: 1 862 km2
Počet obyvateľov: 795 600 (2016)
Štátne zriadenie: federatívna republika   
Geografická poloha: Indický oceán - Mozambický prieliv
Časové pásmo: Slovensko +1hod.
Podnebie:

je tropické prímorské, rozdelené na dve obdobia: horúce a vlhké od novembra do apríla, s chladné a suché počas ostatných mesiacov. Priemerné teploty počas celého roku sú 25°C. Ostrovy zasahujú tvrdé monzúnové vetry, cyklóny a intenzívne tropické búrky.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MORONI

Mena: komorský frank (KMF)                      
Jazyky: arabský, francúzsky (úradné), Shikomoro
(svahilsko - arabský dialekt)
Správne členenie: 3 ostrovy: Grande Comore, Moheli, Anjouan a 4 okresy
Národnost. zloženie: Komorania (97 % - Antalote, Cafre,  Oimtsaha, Sakalava), Makuovia (2%)
Náboženstvo:

sunnitský islam (98%), katolíci (2%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo  SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Víza a doklady:

 

Vízum je možné získať na príslušnom zastupiteľskom úrade Komorského zväzu ( ZÚ potvrdzuje, že ZÚ Francúzska v Bratislave a ZÚ KO v Paríži pokrývajú SR) alebo po prílete na letisku. (nevyžaduje sa mať vízum vopred). Platnosť víz je dva týždne s možnosťou predĺženia. Tranzitné víza sa nevyžadujú pokiaľ cestujúci neopustia priestory letiska.

Vízové požiadavky: vyplnená vízová žiadosť, platný cestovný doklad (platný minimálne 6 mesiacov po prílete do krajiny)(2 voľné strany),
2 x fotografia pasového formátu, spiatočná letenka, vízový poplatok je 50 USD (je možné platiť aj v eurách alebo komorským frankom).

Odporúča sa mať komplexné zdravotné poistenie. Niektoré krajiny odporúčajú očkovanie voči tuberkulóze.

Veľvyslanectvo  Francúzska v Bratislave
Hlavné nám. 7, Bratislava
T: +421 2 5934 7111
F:+421 2 5934 7199

Veľvyslanectvo Komorského zväzu v Paríži
(Ambassade de l´Union des Comores)
20 Rue Marbeau, 75116 Paris
T: +33 140 679 054
F: +33 014 500 4793

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine


Dejiny: Najstaršími obyvateľmi ostrovov boli polynézsko- indonézski moreplavci. Ich stopy však boli zahladené vlnami migrácie obyvateľstva afrického a arabského pôvodu. Najvýznamnejšími boli kráľovské rodiny arabského kmeňa Shirazi prichádzajúce na ostrovy v 15. - 16. storočí. Postavili tu množstvo mešít a kráľovských palácov. V roku 1529 ostrovy navštívili francúzski cestovatelia bratia Parmentierovci. Prvými dôležitými Európamni na ostrovoch ale boli portugalskí moreplavci Diego Dias a Ferdinand Soares. Portugalci tu nezaložili žiadnu obchodnú stanicu a ostrovy používali len ako miesto na doplnenie zásob pri cestách okolo východoafrického pobrežia. Až do polovice 19. storočia boli najväčšou hrozbou pre Komory piráti z Madagaskaru.

V 19. storočí sa ostrovov zmocnili Francúzi a ich vláda sa skončila až vyhlásením nezávislosti v roku 1968. Po odchode Francúzov sa ostrovy ocitli na pokraji kolapsu. Súčasťou nezávislej republiky sa nestal ostrov Mayotte, ktorý zostal pod francúzskou správou. Prvým prezidentom krajiny sa stal Ahmed Abdallah Abderemane, ale vzápäti bol po vzbure vystriedaný jej vodcom Ali Solihom. Solih viedol krajinu socialistickým smerom, súkromný majetok  bol znárodnený, zakázané boli tradičné svadby a pohreby. Neskôr sa jeho vláda stala tyranskou, a situácia v krajine sa zhoršila. Solih situáciu nezvládol a do krajiny pozval žoldniera Boba Dénarda, ktorý sa „preslávil“ uskutočnením politických prevratov v Nigérii, Angole, Yemene a v Zaire.

Dénard krajinu za krátky čas „oslobodil.“ Solih bol zastrelený, prezidentom sa opäť stal Ahmed Abdallah Abderemane a  žoldnieri dostali miesta vo vláde. Prezident Abdallah to zo žoldniermi nemal jednoduché, a počas rokov 1985 až 1989 musel prestáť niekoľko štátnych prevratov, ktoré väčšinou organizovali jeho noví ministri. Posledný prevrat skončil jeho smrťou, keď  ho zabil jeho vlastný bodyguard. V roku 1990 sa prvým demokraticky zvoleným prezidentom stal Said Mohamed Djohar. Počas jeho vlády sa uskutočnilo množstvo prevratov organizovaných žoldniermi, armádou a povstaleckými skupinami. V roku 1992 bol Djohar znovuzvolený a opäť musel čeliť prevratu, ktorý zorganizoval jeho „starý priateľ“ Dénard. V  roku 1997 vyhlásili nezávislosť ostrovy Anjouan a Mohéli, a z Komorskej republiky zostal len najväčší ostrov Grande Comore. Po smrti prezidenta Abdoukarima v roku 1998, vstúpila do krajiny Organizácia za africkú jednotu (OAU), po nekrvavom prevrate sa vlády na ostrovoch zmocnila armáda a prezidentom sa stal plukovník Azaly Assoumani, ktorý opäť otvoril rozhovory s OAU v júli 1999.

V roku 2001 armáda zaútočila na ostrov  Anjouan a chcela ho násilne pripojiť ku Komorám, ale štátny prevrat v hlavnom meste to znemožnil. V decembri 2001 voliči rozhodli o tom, že súčasťou Komorskej republiky by mali byť všetky tri ostrovy. V roku 2002 bola schválená nová federatívna ústava a všetky tri ostrovy dostali vlastnú autonómiu a vlastných prezidentov. 

V roku 2006 vyhral prezidentské federálne voľby Ahmed Abdallah Mohamed Sambi a prezidentská základňa sa presunula na ostrov Anjouan. V roku 2010 sa prezidentské sídlo presunulo na ostrov Mohéli odkiaľ pochádzal nový víťaz volieb Ikililou Dhoinine. V roku 2016 bol za prezidenta zvolený Col Azali Assoumani.

Napätie začalo narastať v roku 2018, keď Assoumani pozastavil ústavný súd v krajine a označil ho za nefunkčný. Opozícia tento krok kritizovala. Neskôr oznámil, že plánuje vyhlásiť ústavné referendum. Navrhované zmeny ústavy zahŕňali ukončenie systému, podľa ktorého sa hlavy štátu mali striedať medzi troma ostrovmi a umožňovali by prezidentovi vykonávať funkciu dve po sebe idúce obdobia. Plánované referendum bolo odsúdené opozíciou, ktorá ho kritizovala ako pokus o uchopenie moci zo strany Assoumaniho, a v krajine sa proti nemu konalo niekoľko demonštrácií. Medzi najvýraznejších odporcov referenda patril bývalý prezident Sambi, ktorý bol uväznený po tom, ako otvorene kritizoval Assoumaniho kroky. Ústavné referendum sa konalo v júli 2018 a za účasti viac ako 60% občanov sa 93% voličov vyjadrilo za zmenu ústavy. Ďalšie voľby sa konali v marci 2019. Toto hlasovanie sprevádzali obvinenia z nezrovnalostí a podvodov a medzinárodné pozorovateľské skupiny kritizovali volebný proces, pričom uviedli, že nie je transparentný. Assoumani bol napriek tomu vyhlásený za víťaza.

Bezpečnostné riziká: MZV SR neodporúča plánovať a podnikať turistické cesty na ostrovy Anjouan a Mohéli, ktoré sú súčasťou Komorskej federácie, v súvislosti s neistou bezpečnostnou situáciou na oboch územiach. Známe turistické strediská na Grande Comore sú pomerne bezpečné.
Zdravotná starostlivosť: Odporúča sa očkovanie proti hepatitíde typu A a týfusu. Vysoký je výskyt malárie, hepatitídy A a črevných ochorení. Úroveň zdravotníckej starostlivosti je veľmi nízka.

Internet: (.km) https://allafrica.com/comoros/, www.comores-online.com/accueilgb.htm

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Počas obdobia pirátskych nájazdov na Komorské ostrovy (asi 16. storočie), panovalo v jednom období len na ostrove Grande Comore 12 sultánov. Podľa rozlohy ostrova to vychádza asi jeden sultán na 100 km2, alebo traja sultáni na rozlohu New Yorku. Preto sa netreba diviť, že v súčasnosti majú Komorské ostrovy až päť vlád. (Podľa rozlohy jedna vláda na 400 km2.)

Doprava

Letecká: Spojenie do Moroni je možné cez Paríž (Air France) alebo Johannesburg (South African Airways).

Cestná: Prenájom auta je možné zabezpečiť na ostrove Grand Comore. Zdieľané taxíky fungujú ako náhrada za autobusovú dopravu a nájdete ich na všetkých troch ostrovoch. Zastavujú sa priamo na ceste, keď šofér spomaľuje je potrebné zakričať svoju destináciu. Ak plánuje ísť želaným smerom, zastaví. „Exkluzívne“ taxi premávajú z letiska Hahaya do hlavného mesta za približne 10 EUR. Nálepka „exkluzívne“ znamená, že nepôjde o zdieľaný taxík a šofér odvezie len jedného pasažiera.

Lodná: Prepravné lode jazdia asi 4 krát týždenne medzi Moroni, Grand Comore a Mutsamudu, a Anjouanom. Odchody a ceny lodí sa dajú nájsť v predajniach lístkov v okolí prístavu v Moroni a pozdĺž Corniche v Mutsamudu. SGTM má pohodlné lode, ktoré premávajú z Moroni (Grand Comore) do Mutsamudu (Anjouan) a do Dzaoudzi (Mayotte). Odchody lodí a ceny lístkov je možné nájsť na ich webových stránkach, vo francúzštine.

Musíte vidieť

Ostrov Grande Comore – pláže západného pobrežia ostrova sú plné kasín, tichých barov a francúzskych reštaurácií, východné pobrežie je divokejšie, vhodné na camping;

Mt. Ntingui – najvyššia hora ostrova Anjouan. Počas jasných dní je odtiaľ výhľad na na všetky štyri ostrovy Komorského súostrovia;

Nouvelle Mosquée de Vendredi – mešita „nového piatku“, počas bohoslužieb centrum mužskej populácie ostrova oblečenej v tradičných odevoch  kanzu a  kofia;

Arabská štvrť -  postavená v tradičnej svahilskej architektúre, miniatúrna verzia zanzibarského kamenného mesta;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa