Zimbabwe

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Zimbabwianska republika     
Hlavné mesto: Harare  
Rozloha: 390 580 km2
Počet obyvateľov: 16,53 miliónov (2017)
Štátne zriadenie: parlamentná demokracia     
Geografická poloha: južná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Väčšina krajiny leží na náhornej plošine, typická tropická klíma je len v nížinách. Teploty sa pohybujú okolo 25°C, noci bývajú studené. Obdobie sucha vrcholí v auguste, príjemnou zhodou slnka, tepla a vlhkosti.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE HARARE

Mena:

zimbabwiansky dolár (ZWD)

Jazyky: anglický (úradný), Shaona, Ndebele, kmeňové dialekty
Správne členenie: 8 provincií a dve mestá so štatútom provincie
Národnost. zloženie: národnosti Shona 82%, Ndebele 14%, Ázijci, Európania
Náboženstvo:

kresťanstvo (84,1%), islam (0,7%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Zimbabwe diplomatické zastúpenie. Veľvyslanectvo  SR so sídlom v Harare bolo zatvorené k 1.7.2003. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Pretórii  
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083 Pretoria, South Africa
Telefón: +27 12 3422 051
Mobilný telefón:  +27 0 83 3041599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/pretoria

Víza a doklady:

 

Držitelia slovenských pasov potrebujú na cestu do Zimbabwe platné vízum, ktoré možno získať pri prílete do krajiny alebo pri vstupe/prekračovaní hraníc Zimbabwe. Jednovstupové vízum stojí 30,- USD, dvojvstupové 45,- USD a viacvstupové 55,- USD.

Bližšie informácie ohľadne pobytov dlhších ako 30 dní Vám poskytne Veľvyslanectvo Zimbabwe so sídlom vo Švajčiarsku, email: missionpzimbabwe@bluewin.ch. Pri odchode z krajiny cez medzinárodné letisko v Harare sa platí letiskový poplatok 20,- USD, ktorý nie je zahrnutý v cene letenky. Ak turista plánuje územie Zimbabwe opustiť len na niekoľko hodín a vzápätí sa vrátiť (najmä prehliadka Viktóriiných vodopádov aj zo zambijskej strany) musí mať platné zimbabwianske vízum na 2 až viac vstupov. Viac informácií ohľadne víza možno nájsť na adrese www.evisa.gov.zw.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine
 

Dejiny: História juhoafrického osídlenia siaha až k najvzdialenejším predkom človeka. Prví vzpriamení  predkovia človeka kráčali po afrických savanách už pred 4 miliónmi rokov. Prvými obyvateľmi Zimbabwe boli nomádske kmene etnika San, neskôr sa stali súčasťou kultúry Khoisan. V období 5. až 9. storočia sa územia zmocnili kmene Gokomerov. V 11. storočí sa centrom novej kultúry kmeňa Shon stalo Veľké Zimbabwe. Kamenná akropola mesta sa stala správnym a duchovným centrom jednej z najbohatších a najmocnejších kultúr juhovýchodnej Afriky. Koncom 15. storočia začal jej význam upadať.

V roku 1834 na územie krajiny vpadli kmene národnosti Ndebele. Po nich sa v regióne začali objavovať eurrópski hľadači zlata a obchodníci zo slonovinou. Najznámejším z nich bol Cecil John Rhodes. Nasledovalo ho množstvo európskych kolonistov a v roku 1895 bolo vyhlásené teritórium Rodézia. Celé obdobie sprevádzali násilné protesty pôvodného obyvateľstva nazývané Chimurenga (vojna za oslobodenie). Napätie vyvrcholio v 20-tych rokoch 20. storočia, kedy boli Afričania vylúčení z vlastníctva fariem a zastávania kvalifikovaných profesií. Výsledkom boli ďalšie nepokoje a formovanie politických strán Afričanov. V roku 1964 sa stal prezidentom Ian Smith, a v roku 1968 bola vyhlásená deklarácia nezávislosti. Veľká Británia a OSN ju neuznali a na Rodéziu uvalili sankcie. Nasledovalo ďalšie obdobie občianskych nepokojov, nazývané druhá Chimurenga.

Prezident Smith bol nútený vyhlásiť voľby, ktoré vyhral Abel Muzorewa. Potom ako sa Margaret Thatcherová stala britskou predsedníčkou vlády, začal sa problém s názvom Rodézia riešiť. Moc v krajine bola rozdelená medzi Iana Smitha, Abela Muzorewu, Joshua Nkomu a Roberta Mugabeho. Vo voľbách v roku 1980 zvíťazil Mugabe a Zimbabwe sa stala ďalšou z afrických nezávislých krajín. Mugabe sa moci v krajine drží dodnes. V roku 1998 viedli demonštrácie za jeho odstúpenia až k pouličným bojom, v roku 2000 nepokoje vyvolalo masívne sťahovanie obyvateľtva na pozemky farmárov. V roku 2002 zákon o pôde znárodnil majetok asi trom tisícom bielych farmárov. Podobné kroky viedli ku nedostatku potravín a prepadu ekonomiky krajiny. V zmanipulových voľbách v roku 2002 opäť zvíťazil Mugabe. Európska únia a Svetová banka zaviedli proti Zimbabwe sankcie, krajinu tiež vylúčili zo spoločenstva Commonwealth.

Bezpečnostné riziká: V súvislosti so zlými sociálno-ekonomickými podmienkami, ktoré majú dopad na nedostatočné fungovanie služieb vrátane bankového sektoru a systému zdravotnej starostlivosti, Zastupiteľský úrad neodporúča realizovať individuálnu turistiku do Zimbabwe. V prípade služobných ciest a organizovanej turistiky Zastupiteľský úrad upozorňuje na vysoký výskyt cholery v Zimbabwe a odporúča prísne dodržiavanie hygienických návykov, vyhýbanie sa priamemu dotykového kontaktu s miestnym obyvateľstvom a pitiu kontaminovanej vody. Z dôvodu kolapsu zdravotného systému Zastupiteľský úrad zároveň upozorňuje na zvýšený výskyt malárie.

Zdravotná starostlivosť: Úroveň štátnych zdravotníckych zariadení je veľmi nízka. V prípade potreby sa odporúča kontaktovať dve súkromné kliniky v Harare (Avenues Clinics, St. Anne´s Hospital). Za lekárske ošetrenie sa platí vopred. V krajine existuje mobilná zdravotnícka služba rýchlej pomoci (MARS), kde pôsobí kvalifikovaný personál. Odporúča sa poistenie pre zahraničie, ale mnohé zdravotnícke zariadenia vyžadujú platbu v hotovosti. Platby za poskytnuté zdravotnícke služby a lieky sú vysoké, avšak v hlavnom meste a v Bulawayu dosahujú štandard európskych krajín. Vzhľadom na nedostatok liekov v krajine odporúčame v prípade potreby vlastnú zásobu liekov.Očkovania pri vstupe do krajiny nie sú predpísané. Záznam v Medzinárodnom očkovacom preukaze sa vyžaduje iba v prípadoch príchodu z krajiny s výskytom žltej zimnice: AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Etiópia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Sudán, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Tanzánia, Togo a Uganda. LATINSKÁ AMERIKA: Bolívia, Brazília, Ekvádor, Francúzska Guayana, Guayana, Kolumbia, Panama, Peru, Surinam a Venezuela. Odporúča sa zaočkovanie proti hepatitíde A a týfusu.

Internet (.zw): https://www.zimbabwetourism.net/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky: Zimbabwe ako turistická destinácia je vzhľadom na negatívny obraz prezentovaný vo svetových masmédiách kvôli politickému útlaku v krajine dnes nespravodlivo opustené a považované za nie príliš atraktívne. Safari v Zimbabwe spolu s návštevou kúzelných Viktóriiných vodopádov sa však vyrovná zážitkom z akejkoľvek inej africkej krajiny. Ubytovacie kapacity a služby v turistických lokalitách sú väčšinou na veľmi dobrej úrovni a uspokoja aj náročnejších cestovateľov. Okrem toho sú ceny turistických atrakcií a ubytovacích zariadení dnes veľmi prijateľné a pomerne nízke v porovnaní napr. so susednou Juhoafrickou republikou a turistické lokality nie sú preľudnené.

Doprava

Cestná: V Zimbabwe sa jazdí po ľavej strane vozovky. Vyžaduje sa medzinárodný vodičský preukaz často tiež anglicky písané osvedčenie o pravosti a platnosti tohto dokladu.V Zimbabwe je akútny nedostatok paliva a pohonných hmôt, preto pri ceste automobilom na dlhšie vzdialenosti vysoko odporúčame vlastné zásoby.

Letecky: V roku 2001 ukončili svoju priamu prítomnosť (a tým priame spojenie s Harare) viaceré svetové letecké spoločnosti. Priame spojenie s Európou zabezpečuje už len letecká spoločnosť British Airways, všetky ostatné lety sa uskutočňujú transferom cez Johannesburg. Z Viedne do Harare je možné uskutočniť cestu leteckými spoločnosťami Lufthansa a South African Airways s tranzitom v Johanesburgu. Z medzinárodného letiska v Harare je denné spojenie do Bulawaya, Mutare a na Victoria Falls. Victoria Falls má vlastné medzinárodné letisko, kam sa lieta napr. z Johannesburgu v JAR.

Autobusová: Medzinárodné autobusové spojenie s Juhoafrickou republikou a so všetkými turistickými centrami krajiny zabezpečuje napr. spoločnosť Blue Arrow.

Železničná: V Zimbabwe je fungujúca železničná sieť, ktorá spája najvýznamnejšie mestá Harare, Bulawayo, Victoria Falls a Mutare.

Musíte vidieť

Viktóriine vodopády – (v miestnom jazyku Mosi-oa-Tunya – Dym ktorý hrmí) - jedno z najúžasnejších miest na zemi;

Harare – centrum krajiny, moderné africké veľkomesto s európskou príchuťou, zo zaujímavými záhradami a múzeami;

Matobo National Park – posvätné územia s pravekými maľbami, úkrytmi protikoloniálnych bojovníkov

Great Zimbabwe National Monument – najväčšie pozostatky africkej civilizácie južne od egyptských pyramíd.

Mana Pools National Park – jediné neoplotené safari na svete. Cez vaše táborisko môžu voľne prechádzať slony, alebo iné zvieratá;

Rhodesa - dnes národný park okolo najvyššej zimbabwianskej hory Mt. Nyangani.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa