Mauritánia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Mauritánska islamská republika
Hlavné mesto: Nouakchott       
Rozloha: 1 030 700 km2
Počet obyvateľov: 4 524 512 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Severozápadná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Prevažne horúce a suché. Najpríjemnejšia klíma je na pobreží Atlantického oceánu od decembra do marca. Počas tohto obdobia sú teploty okolo 30°C, a vlhkosť vzduchu je nižšia ako počas iných mesiacov. Bližšie k Sahare sa vlhkosť vzduchu znižuje a teploty stúpajú.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE NOUAKCHOTT

Mena: ouguiya (MRO)   
Jazyky: arabský (úradný), francúzsky, africké jazyky Pulaar, Soninke,Hassaniya, Wolof 
Správne členenie: 15 regiónov
Národnost. zloženie: mauritánske kmene (70%), černošské kmene (30%)
Náboženstvo:

 islam 

Diplomatické zast.:

SR nemá v Mauritánii  diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Egypte
3, Adel Hussein Rostom, Cairo, Ramses Post Office Dokki, P.O.Box 450/11794, Cairo, Egypt
Telefón: +20 2333 58240, +20 23335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 1000 060 968
Fax: +20 2 3335 581
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

Adresa veľvyslanectva Mauretánie pre SR
Embassy of the Islamic Republic of Mauritania, B. Ordynka 66, Moscow, Russian Federation
Telefón: +70 95 237 3792, 237 1132
Fax : +70 95 237 2861

Víza a doklady:

 

Pre cestu do krajiny potrebuje slovenský občan platný cestovný pas (minimálne 3 mesiace od vstupu), príslušné vízum a spiatočnú letenku. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie Mauritánie bolo obývané kultúrou kmeňa Bafour už pred 10 000 rokmi. Okolo tretieho storočia začali Berberi používať ťavy, čo im umožnilo prekonávať dlhšie vzdialenosti a obchodovať s soľou, zlatom a otrokmi. V deviatom storočí bola Mauritánia súčasťou ghanského kráľovstva. V desiatom storočí dobyli Berberi ghanské kráľovstvo a priniesli do krajiny islam. Od roku 1814 ovládli Francúzi mauritánske pobrežie, a v roku 1904 sa krajina stala francúzskou kolóniou. Francúzi objavili obrovské ložiská železa až tesne pred vyhlásením nezávislosti v roku 1960. Hneď potom bola vyhlásená islamská republika a založené nové hlavné mesto. Reakciou na zlé zaobchádzanie s baníkmi v železných baniach bolo založenie marxistickej únie v roku 1973.

Prezident Ould Daddah znárodnil banské spoločnosti, a zaviedol vlastnú menu ouguiya. V 80tych rokoch vypukli nepokoje medzi obyvateľmi berberského pôvodu a Pulaarmi (pôvodom zo Senegalu). Mnoho z nich bolo zabitých, celé dediny boli pochované v púšti. Maroko, Francúzsko, Alžírsko a Španielsko poslali lietadlá na záchranu ľudí, ktorí boli „poslaní“ domov do Senegalu, krajiny ktorú nikdy nevideli. Do Senegalu ušlo okolo 100 000 ľudí. Vláda krajiny začala byť čoraz xenofóbnejšia a uzavrela hranicu zo Senegalom. Onedlho sa jediným spojencom krajiny stal Irak. Po dlhodobej zahraničnej kritike bola  v roku 1992 schválená ústava povoľujúca existenciu viacerých politických strán. Po voľbách sa prezidentom stal plukovník Maaouya Sidi Ahmed Ould Taya.

V roku 2003 bolo dlhodobým suchom zasiahnutých okolo 750 000 ľudí. V júni rovnakého roku sa vzbúrilo niekoľko vojenských dôstojníkov. Po krátkych bojoch boli porazení. Útoky na národnostné menšiny  nepokračujú, pokračuje len ich diskriminácia. V roku 2004 sa uskutočnili dva pokusy o štátny prevrat. V roku 2005 uskutočnila armáda úspešný pokus o prevrat. Moci v krajine sa zmocnila vojenská rada, ktorá sľúbila vypísať do dvoch rokov nové voľby. V roku 2006 boli pri pobreží krajiny objavené rozsiahle ložiská ropy.   

Plukovník Ely Ould Mohamed Vall, obľúbený u mnohých mauritáncov, dodržal svoj sľub, sformuloval novú ústavu a dobrovoľne sa vzdal moci vyhlásením volieb v roku 2007. Za prezidenta Mauritánie bol v prvých demokratických voľbách v krajine zvolený Sidi Ould Cheikh Abdallahi. Abdallahi otvorene odsúdil „temné roky“ (80-te roky) a hľadal ústretové cesty na obnovenie vzťahov s vylúčenou etnickou skupinou čiernych Moorov - krok, ktorý rozhneval tradičné elitné skupiny a ktorý čiastočne viedol k jeho zvrhnutiu v roku 2008 generálom Mohamedom Oulda Abdela Azizom. Aj napriek medzinárodnému odsúdeniu udalostí, bola Azizova pozícia potvrdená voľbami v roku 2009, kedy bol zvolený za prezidenta krajiny.

Spočiatku, pod Azizovým vedením ekonomika rástla, čiastočne kvôli ťažbe nerastných surovín, náleziskám zemného plynu a rozšíreniu povolení pre rybolov pre nadnárodné európske a čínske spoločnosti. Dlhotrvajúce sucho v roku 2011 však viedlo k prudkému nárastu cien potravín, a niekoľko napojených útokov al-Káidy, v rokoch 2008 až 2011, malo za následok pokles už aj tak ohrozeného cestovného ruchu.

Bezpečnostné riziká: Vnútropolitická situácia sa síce od prevratu v roku 2008 relatívne ukľudnila, avšak stále existuje riziko teroristických útokov, únosov západných turistov a útokov organizovaných zločineckých skupín na nesprevádzané turistické vozidlá. Vzhľadom k zhoršenej bezpečnostnej situácii v regióne Sahel sa nedoporučuje cestovať do východných a severných oblastí Mauritánie, hlavne do prihraničných zón. V týchto častiach krajiny pretrváva zvýšené riziko únosov turistov, resp. teroristických útokov. Upozorňujeme na zvýšený výskyt pozemných mín pri severných hraniciach. Nedoporučuje sa turisticky cestovať ani do ostatných oblastí Mauritánie. Výnimku v naliehavých prípadoch predstavuje hlavné mesto Nouakchott a hlavná dopravná os sever-juh Nouadhinou-Nouakchott-Rosso, kde musíte byť pripravení na množstvo dialničných kontrol. Mauritánia je sahelská a púštna krajina, je potrebné sa podľa toho správať, jazdiť v skupinách, mať dostatok pohonných hmôt, tekutín a potravín, zdravotníckeho materiálu, nástroje a pomôcky na vyprostenie vozidiel, mimo hlavné dialničné ťahy satelitný telefón.

Zdravotníctvo: je všeobecne na veľmi nízkej úrovni. Mimo väčších mieste je problém nájsť možnosť kvalifikovaného ošetrenia alebo liečby. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach.

Internet (.mr): https://allafrica.com/mauritania/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Zvláštne vzťahy k menšinám majú v Mauritánii veľmi dlhú tradíciu, aj otroctvo tu bolo zrušené až v roku 1980.

Doprava

Prevažná časť z 8 500 kilometrovej cestnej siete je prašná. Medzi dvomi najväčšími mestami jestvuje vnútroštátna letecká doprava, lieta sa denne. V krajine je cca. 700 kilometrov železníc, využívaných prevažne pre nákladnú dopravu.

Cestná: Hlavná sieť ciest v Mauritánii je väčšinou zjazdná, spevnené cesty vedú od hraníc so Západnou Saharou po hlavné mesto Nouakchott, pozdĺž senegalskej a malijskej hranice, a z hlavného mesta do miest Atâr a Tidjikja. Na iných miestach závisí zjazdnosť od rôznych faktorov, vo väčšine prípadov ide o prašné cesty. Pravidelné sú policajné kontroly, najlepšie je pripraviť si vlastnú zložku s dokumentmi. Pri kontrolách sa vyžadujú všetky osobné údaje z cestovného pasu (vrátane víz), adresa bydliska, zamestnanie a cieľ cesty. Je vhodné mať so sebou fotokópiu pasu s osobnými údajmi. Na miestne cesty sa odporúča prenájom terénneho auta aj s vodičom.

Minibusy premávajú medzi väčšími mestami, ktoré sú poprepájané asfaltovými cestami. Tam, kde je asfalt nahradený zjazdovkou, preberajú úlohu Bush taxíky (taxi brousse). Často ide o Mercedesy 190, Peugeoty 504, alebo pri drsnejších trasách nastupujú pick-upy. Dlhé úseky ničoty striedajú odpočívadlá so základným vybavením, ktoré raz za čas potvrdzujú existenciu civilizácie.

Železničná: Vlak spájajúci Nouâdhibou a Zouérat je jednoznačne epickým dobrodružstvom, keď to dovoľuje bezpečnostná situácia, a dá sa charakterizovať ako masochistický sen. Je to trať slúžiaca na prevoz železnej rudy, bez terminálov pre cestujúcich, ale kvôli nedostatku lepších alternatív sa začala používať aj na osobnú dopravu. Cesta trvá 16 až 18 hodín.

Letecká: Mauritánia, s vlastným národným dopravcom a niekoľkými medzinárodnými leteckými spoločnosťami ktoré lietajú do Nouakchottu, je letecky relatívne ľahko dostupná. Medzi hlavné spojenia patrí Paríž, Istanbul a Casablanca. Medzinárodné letisko Nouakchott-Oumtosy International Airport bolo otvorené v júni 2016 a odbavuje väčšinu leteckých spojení. Leží 25 km severne od mesta. Blýska sa novotou, ale je v ňom veľmi málo prevádzok. Nie je tu žiadne wi-fi pripojenie, žiadne elektrické zásuvky a žiadna prevádzka s občerstvením. Nachádza sa tam zmenáreň a turistická kancelária ponúkajúca brožúry a mapy krajiny, aspoň tak to vyzerá spoza zamknutých dverí. V mestách Nouâdhibou a Atâr sa tiež nachádzajú menšie medzinárodné letiská.

Musíte vidieť

Nouakchott – jedno z najmladších hlavných miest na svete, založené v roku 1960.

Tichit – mesto stratené v púšti, s najkrajšími mešitami v Mauritánii;

Chinguetti – jedno z posvätných miest islamu, staré mesto je najväčšou atrakciou krajiny;

Ouadâne – mesto „duchov“ chránené UNESCOm;

Parc National du Banc d'Arguin – dôležitá „zastávka“ pre vtáky lietajúce medzi Európou a a južnou Afrikou;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa