Niger

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Nigerská republika 
Hlavné mesto: Niamey       
Rozloha: 1 267 000 km2
Počet obyvateľov: 17,5 mil. (odhad 2014)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

Tropické na juhu, inak púštne – veľmi horúce, suché, prašné, oblasť Sahelu. Obdobie dažďov sa vyskytuje počas mesiacov júl a august, najchladnejšími mesiacmi sú november, december a január, avšak aj vtedy teploty v priemere dosahujú 32-33 stupňov Celzia. Najhorúcejší je apríl s priemerom teplôt 42 stupňov Celzia. Pre zahraničných návštevníkov nie je veľmi vhodné obdobie od januára do apríla, kedy je silný harmattan (prachová hmla zo Sahary).

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE NIAMEY

Mena: západoafrický frank (CFA)   
Jazyky: francúzsky (úradný),  jazyky Hausa, Djerma  
Správne členenie: 7 provincií a obvod hlavného mesta Niamey
Národnost. zloženie: národnosti Hausa (56%), Djerma  (22%), Fula (8.5%), Tuareg (8%), Beri Beri (Kanouri) (4%), Arabi, Francúzi 
Náboženstvo:

islam (95%), pôvodné náboženstvá (5%) 

Diplomatické zast.:

SR nemá v Nigeri diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Abuji
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

 

Zastupiteľské úrady na území SR nie sú, najbližší zastupiteľský úrad tejto krajiny sídli v Nemecku

Veľvyslanectvo Nigerskej republiky
Machnowerstraße 24, Berlín
Telefón: +49 30 8058 9660
E-mail: contact@ambassadeniger.de

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Nigeru platí vízová povinnosť.Vízum sa zvyčajne udeľuje na jeden mesiac. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvým významným kráľovstvom v regióne bolo kráľovstvo Kanem-Bornu. Svoj vrchol dosiahlo medzi 10. a 13. storočím, a ešte raz v 16. storočí. V tomto období sa sem začali  sťahovať klany Hausov a Djermov. Sultáni týchto klanov  jestvujúce kráľovstvo rozdelili na niekoľko častí. Niger zostal atraktívnou sultánskou provinciou až do príchodu Francúzov v roku 1898. Zmena ekonomiky regiónu viedla koncom 19. storočia k obrovským suchám.  Koncom 50. rokov 20. storočia ponúkol francúzsky prezident Charles de Gaulle africkým kolóniám nezávislosť.

Niger ju získal v roku 1960. Prvým prezidentom sa stal Hamani Diori. S francúzskou pomocou sa pri moci udržal až do obdobia katastrofálneho sucha v rokoch 1973 – 1974. Tieto katastrofy poslali krajinu o niekoľko rokov naspäť. Krajina sa z toho dodnes nespamätala. Keď sa počas sucha našli  obrovské zásoby potravín u ministrov Dioriho vlády, viedlo to ku krvavému prevratu. Po ňom sa prezidentom stal armádny dôstojník Senyi Kountché. Hneď po jeho nástupe sa v krajine našli obrovské zásoby uránu. Nastalo obdobie obohacovania sa, z ktorého vyťažili predovšetkým podnikatelia a cudzinci. Začiatkom 80tych rokov, potom ako globálny záujem o urán klesol sa začala zhoršovať aj situácia v krajine.

Po prirodzenej smrti prezidenta Kountchého ho v úrade vystriedal plukovník Ali Saibou. Jeho sľuby o demokracii a reformách boli prázdne a v krajine sa začali protesty obyvateľstva. Na severe sa začali búriť Tuaregovia. V roku 1991 bol Saibou zbavený moci a novým prezidentom sa stal Mohamane Ousmane. V roku 1993 uzavreli Tuaregovi a s vládnými jednotkami prímerie. V roku 1996 sa novým prezidentom stal Ibrahim Baré Mainassara a situácia v krajine sa dramaticky zhoršila. Tuaregovia sa opäť vzbúrili. V apríli roku 1999 zabil prezidenta Mainassaru vlastný bodyguard Daouda Malam Wanke. Potom ako Francúzsko hrozilo odmietnutím akejkoľvek humanitárnej pomoci boli v krajine vypísané  parlamentné voľby. Zvíťazil v nich Tandja Mamadou. V novembri 2004 sa uskutočnili slobodné prezidentské voľby, tiež došlo ku decentralizácii krajiny. Ekonomická situácia v krajine sa však naďalej zhoršuje, a na zozname OSN o kvalite života z roku 2005 obsadila krajina posledné miesto.   

Nigérijské ozbrojené sily 18.2.2010 obsadili prezidentský palác v Niamey, kde v tom čase zasadala vláda na čele s prezidentom Tandjom. Autoritárskeho lídra a viacerých ministrov zadržali. Prevrat odsúdili viaceré svetové veľmoci ako aj Africká únia, ktorá 15-miliónovému Nigeru s okamžitou platnosťou pozastavila členstvo. Väčšina obyvateľov chudobnej krajiny ho však privítala. Niger zápasil s politickou krízou od roku 2009, keď sa Tandja rozhodol rozšíriť svoju moc nad limit stanovený zákonmi. Občania v kontroverznom referende podporili predĺženie funkčného obdobia prezidenta a posilnenie jeho právomocí, čo vyvolalo kritiku doma i v zahraničí. Parlament, ktorý s referendom nesúhlasil, Tandja rozpustil a o niekoľko dní neskôr zrušil aj nigerský ústavný súd, ktorý označil referendum za nelegálne. Nahradil ho novým súdom, ktorého členov osobne vymenoval. Niger sa odvtedy nachádza v medzinárodnej izolácii.

Niger patrí dlhodobo medzi najchudobnejšie a najmenej rozvinuté krajiny sveta. Na zozname rozvoja spoločnosti UNDP figuroval Niger v roku 2016 na poslednom mieste zo 186 hodnotených krajín. Väčšina obyvateľstva je ohrozovaná cyklickými suchami, ktoré ničia úrodu a hladomorom. Suchá, odlesňovanie, veľmi rýchly rast počtu obyvateľstva a v súčasnej dobe aj bezpečnostná situácia znamenajú trvalú hrozbu pre jej rozvoj.

Bezpečnostné riziká: Bezpečnostná situácia v krajine je dlhodobo zhoršená aj situáciou v okolitých štátoch (Líbya, povstanie Tuarégov v Mali, pôsobenie nigérijskej sekty Boko Haram na severu Nigérie). Pre cesty na sever, nad 20. rovnobežku je potrebné špeciálne povolenie. Nedoporučuje sa cestovať na sever od mesta Agadez a do celej prihraničnej oblasti s Líbyou, rovnako ani do okolia jazera Čad. Veľkým rizikom sú hlavne únosy Európanov na celom území Nigeru, ktoré organizujú islamistické teroristické skupiny. Je prísne zakázané fotografovať vojenské a vládne objekty na celom území štátu. Na dlhšie trasy se nedoporučuje cestovať individuálne, v krajine je nedostatok opravární, zásobovanie potravinami a nápojmi je pri dlhších vzdialenostiach nedostatočné.

Zdravotníctvo: Dlhodobo je na veľmi nízkej úrovni. Najviac trpia podvyživené deti. Sieť zdravotníckych zariadení je nedostatočná, jestvujúce sú zväčša v dezolátnom stave a pre cudzincov nevhodné. V prípade potreby možno vyhľadať výlučne mestskú kliniku v Niamey, pri vážnejších zákrokoch alebo zraneniach treba odcestovať do Európy.

Internet (.ne): https://allafrica.com/niger/https://www.tamtaminfo.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Zaujímavou postavou nigerských dejín je  Daouda Malam Wanke. Ako bodyguard zastrelil  prezidenta Ibrahima Baré Mainassara. Potom, ako jeho čin vtedajší predseda vlády nazval „nešťastnou nehodou“, sa s čistým svedomím postavil do čela dočasnej vlády.

Doprava

Cestovanie po Nigeri nie je v súčasnosti veľmi bezpečné. V prípade cestovania sa odporúča prijať všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, najmä mimo hlavných mestských oblastí, a zachovať vysokú úroveň ostražitosti. Najbezpečnejšie je necestovať v noci. Pri cestovaní mimo hlavných miest a v púštnych oblastiach je vhodné vyhľadať lokálnych sprievodcov alebo miestne cestovné kancelárie, ktoré tiež zabezpečujú všetky potrebné povolenia pre cestu a oznámia itinerár na príslušnom úrade. Mimo hlavných ciest sa odporúča cestovanie v konvoji a satelitný telefón. Taktiež je potrebné mať dostatočné zásoby pitnej vody a potravín. Cesty v severnom Nigeri sú trvalo uzavreté pre turistov, s výnimkou osobitného povolenia.

Letecky: Medzinárodné letisko v Niamey je vzdialené asi 12 km od mesta. Cena taxíku závisí od vašej schopnosti vyjednávať.

Musíte vidieť

Agadez – mesto zo zaujímavou minulosťou a nevýraznou prítomnosťou, bývalé centrum karaván na ceste do púšte

Niamey – vďaka uránovému „boomu“ vytúnované hlavné mesto krajiny;

Agadez Grande Mosquée – päťsto rokov stará mešita, jeden zo symbolov Nigeru;

Du W Du – obrovský národný park s množstvom rôznych zvierat, nájdete tu všetko od nílskeho krokodíla až po výnimočné druhy sťahovavých vtákov; 

púšť Ténéré – klasická africká púšť s piesočnými dunami, jaskynnými maľbami, fosíliami dinosaurov a vrakmi áut;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa