Samoa

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Samojský nezávislý štát  
Hlavné mesto: Apia      
Rozloha: 2 842 km2
Počet obyvateľov: 195 843 (2018)
Štátne zriadenie: kombinácia parlamentnej demokracie a konštitučnej monarchie 
Geografická poloha: Južný Tichý oceán
Časové pásmo: Slovensko +13hod.
Podnebie:

Región je známy tropickou klímou. Počasie je neprestajne horúce s vysokou vlhkosťou. Priemerná ročná teplota v pobrežných oblastiach sa pohybuje okolo 27°C. Vo vnútrozemí sú teploty nižšie. Vetry vanúce od mora robia klímu znesiteľnejšou. Obdobie dažďov trvá od novembra do apríla. Mesiace s najvyšším počtom zrážok sú január a december. Samojské ostrovy ležia v pásme cyklónov. Ich sezóna prichádza medzi mesiacmi november a marec.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE APIA

Mena: šamojská tala (WST)   
Jazyky: samojský (polynézsky), anglický  
Správne členenie: 11 okresov
Národnost. zloženie: Samojčania (91%), miešanci Európanov a Polynézanov (7%), Európania
Náboženstvo:

rozličné kresťanské cirkvy (53%), metodisti a iné

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Canberre/Austrália
Embassy of the Slovak Republic,
47 Culgoa Circuit, O’ Malley, 2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 262902405
Fax: 00612/62901755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Honorárny konzulát Samoa vo Viedni
Samoan Honorary Consulate in Vienna, Austria Colloredogasse, 31 1180 Vienna Austria
Tel.: +43 1 470 0510
Fax: +43 1 479 6705
Email: torben.roepstorff@aon.at

Víza a doklady:

 

Bezvízový vstup na 90 dní v rámci 180 dní, platnosť pasu najmenej 6 mesiacov po plánovanom  odchode z krajiny.

 Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Samojčania sami o sebe tvrdia, že boli stvorení vtedy, keď boh Tagaloa varil celý svet. Vedci sú menej originálni a tvrdia, že Samojčania prišli podobne ako iní Polynézania z Malajského poloostrova, alebo z Filipín. Región sa stal koncom 18. storočia významným obchodným centrom. Stretávali sa tu moreplavci hľadajúci bájny južný kontinent. Európania sem podobne ako na iné ostrovy priviezli množstvo pre domorodcov nepoznaných chorôb.

Dôsledkom boli časté boje medzi Samojčanmi a námorníkmi a reputácia Samojčanov ako nepriateľských a agresívnych ľudí. Začiatkom 19. storočia sem začali prichádzať kresťanskí misionári. Zázrakom neboli okamžite zabití, a ich viera začala čoskoro byť medzi obyvateľmi ostrovov veľmi populárna. Prvú misijnú stanicu tu založili John Williams a Charles Barff. Ich vplyv sa rozšíril natoľko, že Samoa je dodnes nazývaná „Biblickým opaskom Pacifiku.“ Koncom 19. storočia  viedli vojnu o ostrovy Veľká Británia, USA a Nemecko. K priamym bojom nedošlo, lebo skoro všetky lode zničil prichádzajúci cyklón. Potom boli ostrovy rozdelené medzi USA a Nemecko.           

Nemci zrušili pôvodnú hierarchiu Samojčanov, a vládli tvrdou rukou. Okamžite vzniklo samojské hnutie odporu nazývané “Mau.“ Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa ostrovov zmocnili vojská Nového Zélandu. Nový Zéland tu vládol až do roku 1962, kedy bola vyhlásená nezávislosť. Vzápätí nasledovali vážne ekonomické problémy spôsobené sériou cyklónov. Krajina sa nazýva Samoa od roku 1997. Jej snaha stať sa medzinárodným daňovým rajom dostala trhliny v roku 2001, kedy bola zaradená na zoznam krajín obvinených z prania špinavých peňazí. V roku 2002, pri oslavách 40.výročia nezávislosti navštívila ostrovy predsedníčka novozélandskej vlády Helen Clark a ospravedlnila sa Samojčanom za príkoria spôsobené koloniálnou správou jej krajiny. V roku 2005 zasiahol ostrovy cyklón Olaf, ale našťastie nespôsobil očakávané obrovské škody.

Bezpečnost. riziká: Ide o bezpečnú destináciu bez zvýšeného rizika.

Zdravotníctvo: Je pomerne kvalitná a postačujúca pre bežné zdravotné problémy, ale počet zdravotníckych zariadení je obmedzený. Hlavná nemocnica a niekoľko súkromných nemocníc nájdete v hlavnom meste Apia. V odľahlejších oblastiach sa nachádza iba pár menších zdravotníckych zariadení. Vzhľadom na skutočnosť, že lekári i nemocnice očakávajú za ošetrenie platbu v hotovosti, odporúčame uzavrieť pred cestou kvalitné zdravotné poistenie, platné pre oblasť Oceánie, ktoré umožní následné preplatenie vynaložených výdavkov. V krajine sa sporadicky vyskytuje horúčka dengue a preto odporúčame výdatné používanie repelentov a ochranného odevu proti moskytom.

Internet (.ws): www.visitsamoa.ws/; www.samoanews.com/ 

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky: Obyvatelia Samoji sú známi pre špeciálny vzťah k času. Sprievodca Lonely Planet upozorňuje: “Normálne môžete po ostrovoch cestovať autobusom, ale pamätajte si, že samojský cestovný poriadok je pojem vágny a môžete byť závislý od záujmu alebo nezáujmu šoféra. Vašou jedinou zbraňou je trpezlivosť.“My dodávame, že dôvodom tohto špecialneho vzťahu je blízkosť dátumovej hranice, kde po jej prekročení môžete aj dvakrát prežiť ten istý deň."

Doprava

Doprava: Medzi ostrovmi Upola a Savai´i premáva trajekt s možnosťou prevozu automobilu. Na väčšine ostrovov sú k dispozícii pomerne lacné taxíky, cenu odporúčame dohodnút s vodičom vopred. Možnosť požičania auta, motorky, bicykla. Na základe predloženia tzv. Európskeho vodičského preukazu sa vystavuje na tri týždne miestny vodičský preukaz, kvalitné asfaltové cesty v rozsahu cca. 350 km. Taxíky ale budú vašou najlepšou voľbou, nakoľko sú pomerne lacné. Na cene sa dohodnite vopred; ak si vodiči myslia, že ste bohatý, môžu sa pokúsiť o výrazne zvýšené ceny. Taxik na celý deň vás výjde približne rovnakú cenu, ako auto na prenájom.

Letecky: Hlavnými spoločnosťami lietajúcimi na ostrovy sú Air New Zealand, Pacific Blue a Polynesian Blue. Najviac liniek pristáva na letisku Faleolo, vzdialené 35 km od hlavného mesta Apia. Pri odletoch z krajiny sa platí poplatok vo výške 15 amerických dolárov.

Cestná doprava: okolo ostrovov premávajú autobusy, ale ich cestovný poriadok je plne podriadený vôli vodičov. Autopožičovne sú na obidvoch ostrovoch. Benzínové pumpy sa mimo hlavných miest skoro nevyskytujú. Od septembra 2009 sa jazdí na ĽAVEJ strane vozovky.

Loďou: Na ostrovy mieri mnoho súkromných jácht. Potenciálni návštevníci sa často dávajú najímať ako členovia posádok. Medzi jednotlivými ostrovmi premávajú lode a trajekty.

Musíte vidieť

Južné pobrežie ostrova Upolu – pobrežie lemované množstvom nekonečných pláží;

Apia – jediné miesto na Samoe, ktoré je možné nazývať „mestom“;

jazero Lanoto'o – jazero plné zlatých rybiek, počas nemeckej kolonizácie populárne piknikové miesto;

Múzeum Roberta Louisa Stevensona – krásne rekonštruovaná vila autora slávnej knihy „Ostrov pokladov“;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa