Svätý Krištof a Nevis

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Federácia Svätý Krištof a Nevis  
Hlavné mesto: Basseterre    
Rozloha: 261 km2
Počet obyvateľov: 55 345 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Geografická poloha: Južná Amerika, Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

Denné teploty na ostrovoch neklesajú pod 27°C, ani nestúpajú nad  30°C. Obdobie sucha s vyššími teplotami je v mesiacoch február až máj. V ostatných mesiacoch sú pomerne časté zrážky. Obdobie dažďov a občasných hurikánov nastáva od júla do novembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BASSETERRE

Mena: východokaribský dolár (XCD)     
Jazyky: anglický (úradný)  
Správne členenie: 14 farností  
Národnost. zloženie: černosi (92%), Angličania, Portugalci, Libanonci  
Náboženstvo:

rímskokatolícke (94%)

Diplomatické zast.:

SR nemá na Svätom Krištofe diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR - Kuba
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7,
Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 (0) 7 204 1884, +53 (0) 7 204 1885
Mobil (pohotovostný): +53 5263 0584, prípadne: +53 526 0534
Fax: +53 (0) 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Víza/doklady:  Platí obojstranný bezvízový styk CP, DP, SP (od 28.5.2009)Občania oboch strán môžu cestovať bez víz na maximálne obdobie 3 mesiacov počas 6 mesiacov, a to pri všetkých účeloch cesty (turistika, vedecké aktivity či obchodné/podnikateľské cesty), avšak okrem osôb cestujúcich za účelom vykonávania zárobkovej činnosti. Pri vstupe je potrebné preukázať spätnú letenku. Pri výstupe z krajiny je potrebné zaplatiť tzv. výstupnú daň 58 EC$ dospelí a 25 EC$ deti. V prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad Ministerstva národnej bezpečnosti (Ministry of National Security), cena 55 EC$.
 

O krajine

Dejiny: Na ostrove Svätý Krištof založil  Sir Thomas Warner v roku 1623 prvú britskú kolóniu v Karibiku. V nasledujúcom roku osídlili časť ostrova Francúzi. Po vyvraždení domorodých Karibov začali bojovať Angličania proti Francúzom. Angličanom ostrov definitívne pripadol  až po Parížskej zmluve, podpísanej v roku 1783.

Ostrov Nevis má podobnú históriu. V roku 1628 sem Sir Warner poslal okolo 100 kolonistov na založenie britskej osady na západnom pobreží ostrova. Napriek zničeniu tejto osady zemetrasením v roku 1680 bol Nevis jedným z najrozvinutejších karibských ostrovov. V roku 1816 spojili Briti Svätý Krištof a Nevis s ostrovom Anguilla a Virgin Islands do jednej kolónie. V roku 1958 sa ostrovy stali súčasťou Západoindickej federácie.

Po jej rozpade sa súčasťou nové štátu stali ostrovy Svätý Krištof, Nevis a Anguilla. Nezávislosť bola vyhlásená v roku 1967. Ostrov Anguilla sa takmer hneď od spoločného štátu odtrhol. Federácia Svätý Krištof a Nevis bola vyhlásená v roku 1983. Pätnásť rokov bol na čele krajiny Kennedy Simmonds, predseda strany PAM. Jeho vláda skončila na podozreniach z korupcie a obchodu z drogami. Voľby v roku 1993 vyhrala opozičná Labouristická strana. V roku 1994 bol zavraždený syn predsedu vlády. Jeho ďalší dvaja synovia boli zatknutí pre podozrenia z obchodu s drogami a zbraňami.

Po ich prepustení sa začala vzbura väzňov, rozšírila sa natoľko, že na pomoc miestnym policajtom museli prísť posily z ostatných krajín Karibiku. Snaha ostrova Nevis o nezávislosť silnie. Jeho ekonomika je závislá na rozvoji cestovného ruchu. Turistický rezort  Four Seasons zamestnáva štvrtinu obyvateľstva ostrova. Obidva ostrovy vážne poškodil v roku 1999 hurikán Lenny. Na ostrove Svätý Krištof sa rekonštruuje štadión Warner Park, kde sa v roku 2007 bude konať niekoľko zápasov majstrovstiev sveta v  krikete.           

Bezpečnost. riziká: Z hľadiska turistických ciest nie sú známe žiadne závažnejšie bezpečnostné riziká okrem pouličných krádeží. V ostatnom období sa vo zvýšenej miere objavujú prípady pôsobenia priekupníkov drog, ktorí chcú najmä európskych turistov použiť na pašovanie do Európy.

Zdravotníctvo: Je na nižšej úrovni, nemocnice nemajú zariadenia na liečenie všetkých ťažších prípadov. Odporúča použitie repelentov, na ostrovoch sporadicky vyskytuje horúčka dengue, prenášaná komármi.

Internet(.kn): www.stkittstourism.knwww.nevisisland.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ostrov Nevis je turisticky atraktívny už od osemnásteho storočia, kedy sa miestne termálne kúpele stali populárnou destináciou britskej elity.

Doprava

Letecky: Mimo krajín Karibiku je možné lietať na ostrovy len z USA. American Airlines lietajú denne na Sv. Krištof z Miami, Bostonu a New Yorku cez portorický San Juan. Z Európy lietajú letecké linky len na ostrovy Antigua, St. Martin a Portoriko. Aerolínie LIAT lietajú denne medzi Sv. Krištofom, Antiguou a Sv. Martinom. Na ostrov Nevis lieta spoločnosť LIAT z Antigui a Winair z ostrova Sv. Martin. Spoločnosť LIAT lieta medzi ostrovmi niekoľkokrát do dňa.

Cestná doprava: Odporúča sa požičať si autá z autopožičovní. Cudzinci si musia kúpiť vodičský preukaz pre návštevníkov, stojí okolo 20 XCD a je platný po celý rok. Dostanete ho na požiarnej stanici v Basseterre a v policajnej stanici ostrova Nevis. Jazdí sa na ľavej strane. Autobusy premávajú sporadicky, nemajú cestovný poriadok. Najviac ich premáva skoro ráno a neskoro popoludní. Na ostrove Nevis premáva veľmi málo autobusov. Cesta taxíkom okolo ostrova stojí okolo 60 XCD. Systém verejnej dopravy na ostrove tvoria mikrobusy, ktoré sú oveľa lacnejšie ako taxíky. Ak sú plné, vodič začne blikať a pokračuje ďalej v ceste. Služba sa ale všeobecne nevzťahuje na Frigate Bay alebo na Južný polostrov. Autobusové cestovné sa líši, ale pohybuje sa na cene od 1,25 do 5 EUR, v závislosti od dĺžky cesty.

Loďou: Lode pristávajú v Basseterre, jachty môžu pristávať aj v meste Charlestown. Medzi Svätým Krištofom a Nevisom premáva vládny trajekt Caribe Queen. Premáva päťkrát do týždňa. Plavba trvá okolo 45 minút.

Musíte vidieť

Basseterre -  malé hlavné mesto krajiny, postavené v britskom koloniálnom štýle;

Charlestown – hlavné mesto ostrova Nevis s malou zbierkou koloniálnych budov;

Botanická záhrada ostrova Nevis - „výstava“ zriedkavých tropických rastlín a vzácneho dažďového pralesa;

Brimstone Hill Fortress –  zachované pozostatky „Gibraltáru západnej Indie“ s expozíciou koloniálnej histórie;

Múzeum histórie ostrova Nevis – gregoriánska budova na mieste, kde sa narodil americký štátnik George Hamilton, s malou výstavou histórie ostrova;   




Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa