Svätý Tomáš a Princov ostrov

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Demokratická republika Svätého Tomáša a Princovho ostrova  
Hlavné mesto: São Tomé
Rozloha: 1001 km2
Počet obyvateľov: 179 506 (2011)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Na celom území Sao Tomé je rovníková klíma, s rovnakými teplotami a vlhkosťou vzduchu počas celého roku. Denné teploty dosahujú 29°C s obdobím sucha od júna do septembra. Na ostrove  S?o Tomé existuje niekoľko mikroklím, keď na severe je počasie suchšie a na juhu padá vysoký počet zrážok, aj počas obdobia sucha.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE SAO TOMÉ

Mena: dobra (STD)          
Jazyky: portugalský (úradný)   
Správne členenie: 2 provincie  
Národnost. zloženie: Mestici, potomkovia angolských otrokov (angolares), potomkovia oslobodených otrokov (forros), Portugalci
Náboženstvo:

katolíci ( 70%), evanjelici

Diplomatické zast.:

SR nemá vo Svätom Tomáši diplomatické zastúpenie. Príslušným je:

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
No. 14, Lord Lugard Street, Asokoro, Abuja, Nigéria
Telefón: +234 807 701 5092
Mobil (pohotovostný): +234 803 785 0590
E-mail: zusrnigeria@yahoo.com
Internet: www.mzv.sk/abuja

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Víza a doklady: Pre slovenských občanov cestujúcich na Svätý Tomáš a Princov ostrov platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje na jeden mesiac a možno získať na veľvyslanectve Portugalska vo Viedni.


O krajine

Dejiny: Krátko potom ako Portugalci založili v roku 1485 mesto S?o Tomé sa ostrovy stali najväčším producentom cukru na svete. Na prácu na plantážach boli privezení otroci z afrického vnútrozemia. Po veľkej vzbure otrokov sa väčšina plantáží presunula do Brazílie. V 18. a 19. storočí tu boli založené kávovníkové a kakaovníkové plantáže. Po zrušení otroctva v roku 1875, zaviedli Portugalci systém nútenej práce. Otrokov nahradili námezdní robotníci z Kapverdských ostrovov, Angoly a Mozambiku. V roku 1905 začala medzinárodná komunita ostrovy „vďaka“ faktickému otrokárstvu bojkotovať a tiež začali klesať zisky s obchodu s kakaom. Portugalci tvrdo potláčali akékoľvek protesty, vrcholom bolo zabitie okolo 1000 protestujúcich robotníkov v roku 1953.

Po páde portugalského  režimu v roku 1974, sa vzbúrili africkí vojaci bola menovaná dočasná vláda. Sao Tomé vyhlásil nezávislosť v júli roku 1975. Portugalci ihneď opustili ostrov a vzali zo sebou všetku infraštruktúru a kapitál. Nový prezident Manual Pinto da Costa znárodnil všetky plantáže, boli tiež založené ľudové milície. Krajina bola závislá od angolskej pomoci. Vzťahy vlády Sao Tomé s komunistickými krajinami Angolou a Kubou sa zlepšovali, opoziční politici museli hľadať azyl v prozápadnom Gabone.

Po páde komunistických režimov v Európe sa v krajine uskutočnili prvé slobodné parlamentné voľby. Prezidentom sa stal opozičný líder Manual Trovoada a v roku 1995 bola Princovmu ostrovu priznaná autonómia. Prezident Trovoada prežil pokus o štátny prevrat v tom istom roku, a rok neskôr opäť vyhral prezidentské voľby. V júli 2001 ho vystriedal Fradique de Menezes. Objavenie ložísk ropy v pobrežných vodách viedlo k ďalšiemu tentoraz úspešného prevratu. Prezident de Menezes sa však s vojenskou juntou dohodol a zostal pri moci. V júli 2006 bol znovu zvolený. 

Bezpečnost. riziká: Od skončenia vojenského prevratu v roku 2003 celkove stabilizovaná s bezpečným pohybom zahraničných návštevníkov.

Zdravotníctvo: Odporúča sa očkovanie proti žltej horúčke. Zdravotná starostlivosť je bezplatná a v porovnaní s viacerými stredoafrickými štátmi na pomerne solídnej úrovni. Pri vážnejšom ochorení alebo zranení sa cudzincom odporúča odcestovať do Európy.

Internet (.st): www.sao-tome.com/, https://allafrica.com/saotomeandprincipe/, www.saotome.st/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie)

Bez záruky: Po vyhlásení nezávislosti São Tomé tu Portugalci zanechali 90% negramotných obyvateľov, mnoho zničených plantáží a jediného doktora. Ako sa volal nie je známe.

Doprava

Letecky: Väčšina návštevníkov prichádza na ostrovy letecky z gabonského Libreville. Denne sem lietajú spoločnosti Air Sao Tomé e Príncipe a Air Gabon. Tiež sem pravidelne lietajú portugalské aerolínie TAP. Pri odletoch sa platí poplatok v amerických dolároch, plus poplatok v miestnej mene. Spoločnosť Air Sao Tomé e Príncipe lieta medzi ostrovmi trikrát do týždňa.

Cestná doprava: Cesty na ostrovoch sú spevnené, ale majú množstvo dier. Premáva tu veľa obyčajných a spoločných taxíkov, ktoré spájajú väčšinu miest. Na ostrove Príncipe majú cesty dokopy len 12 km, a jedinou verejnou dopravou je červený minibus.

Loďou: Príležitostne sem pláva loď z gabonského Libreville. Medzi ostrovmi sa nepravidelne plavia trajekty.

Musíte vidieť

São Tomé – pitoreskné hlavné mestečko v portugalskom koloniálnom štýle;

Trinidade – príjemné mesto vo vnútrozemí ostrova;

Ilhéu das Rolas – prekrásny malý ostrov s ešte krajšími plážami;

Príncipe – menší vulkanický ostrov pokrytý tropickým pralesom, obklopený čistými plážami.




Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa