Svätý Vincent a Grenadíny

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Svätý Vincent a Grenadíny  
Rozloha: 389 km2
Počet obyvateľov: 109 897 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Geografická poloha: východné Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

Od januára do júla dosahujú denné teploty od 20 do 30°C. Naj daždivejším mesiacom je júl, keď prší až 26 dní do mesiaca. Najsuchším mesiacom je apríl s priemerne šiestimi daždivými dňami. Počasie sa na jednotlivých ostrovoch líši, na Grenadínach je o niečo suchšie a teplejšie ako na Sv. Vincente. Obdobie sucha tu trvá od januára do mája.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KINGSTOWNE    

Hlavné mesto: Kingstown     
Mena: východokaribský dolár (XCD)        
Jazyky: anglický (úradný); francúzsky patois   
Správne členenie: 6 farností  
Národnost. zloženie: černosi (66%), miešanci (19%), Indovia, Indiáni, Európania

Náboženstvo:

Anglikáni (47%), Metodisti (28%), katolíci (13%), hinduizmus, islam, afroamerické náboženstvá

Diplomatické zast.:

SR nemá na Svätom Vincente diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 07 204 1884, +53 07 204 1885
Mobil (pohotovostný): +53 526 305 84 prípadne: +53 526 305 34
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Podmienky vstupu do krajiny: Pre občanov SR platí bezvízový styk za účelom turistiky do 30 dní. Pri ceste za iným účelom, ako je turistika, sú potrebné víza. Pri vstupe je potrebné preukázať spätnú letenku a pri výstupe z krajiny je potrebné zaplatiť tzv. výstupnú daň 40 EC$. V prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné obrátiť sa na ministerstvo národnej bezpečnosti (Ministry of national security, air & sea port development), v prípade žiadosti o povolenie na prácu obrátiť sa na Úrad premiera v Kinstowne.

O krajine

Dejiny: Pred príchodom Španielov obývali ostrovy Karibovia. Ich odpor udržal ostrovy dlho  nekolonizované. Prví africkí otroci sem prišli po stroskotaní holandskej otrokárskej lode v roku 1675. Ich potomkovia sa začali nazývať Čierni Karibovia. Prvé európske osídlenie tu založili Francúzi začiatkom 18. storočia. Hneď potom, ako ostrovy pripadli podľa Parížskej dohody Angličanom, zorganizovali Francúzi vzburu karibských Indiánov proti anglickým kolonistom. Angličania odpovedali vysťahovaním okolo 5000 Karibov na honduraský ostrov Roatan a založením indiánskych rezervácií. V roku 1834 bolo zrušené otroctvo.

Slobodu dostalo okolo 18 000 otrokov. Plantážnici začali privádzať robotníkov z Indie. Plantáže na ostrove zničil hurikán v roku 1898 a následný výbuch sopky La Soufrière v roku 1902. Nezávislosť získal Svätý Vincent v roku 1979. V tom istom roku vybuchla sopka La Soufrière, zo severnej časti ostrova bolo evakuovaných okolo 20 000 obyvateľov. V rokoch 1980 a 1986 opäť zasiahli ostrovy ničivé hurikány. Predsedom vlády bol v roku 1984 zvolený Sir James F. Mitchell. V roku 1998 bol zvolený už do svojho štvrtého funkčného obdobia. Posunuté voľby v roku 2001 vyhrala zjednotená labouristická strana a novým predsedom vlády sa stal Ralph Gonsalves. V roku 2003 bola krajina vyňatá zo zoznamu krajín podporujúcich pranie špinavých peňazí.

Bezpečnost. riziká: Z hľadiska kriminality turistov okrem bežných malých krádeží na pláži žiadne bezpečnostné riziká nehrozia. Najväčším rizikom sú hurikány a sopka La Soufriere na ostrove Svätý Vincent, ktorá je občas aktívna. K dispozícii je však sofistikovaný systém predbežného varovania, vďaka ktorému boli pri poslednej erupcii v roku 1979 nulové straty na životoch.

Zdravotníctvo: Odporúča sa venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Nezabudnite si pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi. Uzavrieť pred cestou komplexné pripoistenie na cesty do zahraničia nezaškodí. Pri vstupe do krajiny sa osobitné očkovanie nevyžaduje, avšak odporúča sa očkovanie proti hepatitíde A a B.

Internet:(.vc)  www.lonelyplanet.com/st-vincent-and-the-grenadines;  https://www.gov.vc/index.php/visitors/tourist-information

Bez záruky: Autobusy premávajúce po hlavnom meste Kingstown sú pojazdnými diskotékami. Sú plné ľudí, a hlasnej reggae hudby. Napriek tomu ide o veľmi pozitívnu skúsenosť.

Doprava

Letecky: Hlavným letiskom je medzinárodné letisko Argyle, ktoré bolo oficiálne v roku 2017 a nachádza sa 8 kilometrov od hlavného mesta. Letisko spája Svätý Vincent a Grenadíny s hlavnými letiskami, ako sú medzinárodné letisko v Miami, New Yorku a ďalšími letiskami v Karibiku. Väčšina letov je však na blízke ostrovy ako sú Canouan, Svätá Lucia, Barbados a Svätý Krištof.

Cestná doprava: Po ostrove Svätý Vincent premávajú autobusy. Sú pomerne lacné a výhodné. Na ostrove Bequia nahradzujú autobusy hromadné taxíky. Taxíkmi sú väčšinou pick-upy, s lavicami na sedenie. Na ostrove sa tiež nachádza veľké množstvo súkromných dodávkových automobilov, ktoré pôsobia ako autobusová doprava. Tieto dodávky majú na začiatku poznávacích značiek písmeno „H“ a cena za jednu jazdu začína na 1 EUR. Je tu niekoľko autopožičovní vrátane spoločnosti Avis. Na jazdenie je potrebný miestny vodičský preukaz. Vydáva ho úrad  Traffic Branch v Kingstowne. Jazdí sa na ľavej strane.

Loďou: Medzi mestami Kingstown a Port Elizabeth premáva niekoľkokrát do dňa trajekt. Medzi ostrovmi Svätý Vincent, Bequia, Canouan, Mayreau a Union Island premáva trikrát do týždňa lacná poštová loď vezúca tiež pasažierov.

Nevynechajte jazdu kompou (zmenšená kópia lode zo slávneho filmu Africká kráľovná z roku 1951) k malému ostrovu Young Island, ktorý je doslova posiaty tropickými kvetinami. Na ostrove leží i pevnosť Duvernette (18 stor.) vytesaná do enormného kamenného masívu vo výške 60m nad morom a dovolenkový rezort s bazénom a tenisovým kurtom.

Musíte vidieť

Bequia – Najväčší ostrov grenadského súostrovia – Bequia (14 km južne od Sv. Vincenta), má celkovú rozlohu približne 18 km2. Čiastočná izolácia ponechala ostrovu panenskú podobu a jeho obyvateľstvu hlboké a staré tradície stavania lodí a rybárčenia. Okolité vody Bequii sú morským parkom, v ktorom platí zákaz lovenia do sietí. Domorodci chytajú ryby ručnými harpúnami a ich rybárske aktivity nemajú žiaden vplyv na krehký morský ekosystém. Bequiu obkolesujú zlatisté pláže, ktoré sa postupne strácajú v tyrkysových zálivoch. Pri pohľade na priezračnú vodu zaplesá srdce každého potápača, jachtára či plavca. Svoje opálené a príjemne unavené telo môžete zložiť v niektorom z tropických barov či reštaurácii v prístave Port Elizabeth;

Kingstown – je živým trhoviskom a prístavom. Mesto sa rozdeľuje na 12 menších blokov a rušnú dokovú oblasť, ktorá je komerčným centrom ostrovov. V centre Kingstownu sa týči katedrála sv. Márie zo sivého kameňa, ktorej podoba predstavuje splynutie niekoľkých európskych architektonických štýlov – jej románske klenby, gotické vrcholy veží a maurské ornamenty preslávili Kingstown ako „mesto oblúkov“. Severne od hraníc mesta sa rozkladajú ruiny pevnosti Charlotte, odkiaľ je nádherný výhľad na Grenadíny a neďaleko odtiaľto ležia i najstaršie botanické záhrady západnej hemisféry. Na území väčšom ako 8 hektárov rastie zástup exotických stromov a kvetín, vrátane chlebovníka, ktorého predchodca bol na ostrov dopravený v 18.storočí poručíkom Williamom Blighom a mal slúžiť ako lacný a vysokoenergetický zdroj potravy pre britských otrokov v Karibiku;

St. Vincent Botanic Gardens – najstaršie botanické záhrady v Karibiku;

Fort Charlotte – pevnosť ponúkajúca nádherný výhľad na Kingstown a Grenadíny;

Tobago Cays - jedno z najslávnejších miest na potápanie v celom regióne. Podvodný morský park je zmesou šumivých koralových záhrad a strmých morských zákopov, ktoré sa všetky kaskádujú od ostrova Mayreau. Potápači tiež môžu očakávať, že tu uvidia aj ohrozené zelené korytnačky, karibské homáre a ďalšie;

Rybárske dedinky - (Questelles, Layou, Barrouallie a Châteaubelair) s pastelovými chatrčami, odkiaľ každé ráno vyrážajú miestni rybári na malých pestrofarebných loďkách v ústrety krištáľovému moru.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa