Tonga

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tongské kráľovstvo  
Hlavné mesto: Nuku'alofa     
Rozloha: 748 km2
Počet obyvateľov: 108 020 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: Oceánia, Južný Tichý oceán
Časové pásmo: Slovensko +12 hod.
Podnebie:

Región juhozápadného Pacifiku má typickú tropickú klímu. Teploty počas celého roka sa pohybujú od 20°C do 30°C. Vlhkosť vzduchu je vysoká, spríjemňujú ju vetry vanúce od mora. V období medzi októbrom a aprílom zasahujú niektoré ostrovy silné dažde.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V NUKU'ALOFA

Mena: tonžská paanga (TOP)          
Jazyky: tonga, anglický
Správne členenie: 3 skupiny ostrovov 
Národnost. zloženie: Tongačania, Polynézania, Európania, Američania
Náboženstvo:

rozličné kresťanské cirkve

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Canberre/Austrália.
Embassy of the Slovak Republic,
47 Culgoa Circuit, O’ Malley,
2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 26 290 2405
Fax: +61 26 290 1755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Víza a podmienky vstupu:

Bezvízový vstup na 90 dní v rámci 180 dní , platnosť pasu najmenej 6 mesiacov po plánovanom odchode z krajiny.

Odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie: očkovanie proti tetanu, hepatitíde A+B, výskyt horúčky Dengue (je potrebné aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili pred poštípaním komármi (dlhé rukávy a dlhé nohavice, repelenty, moskytiery, insekticídy).


O krajine

Dejiny:  Pred 3500 prišli na súostrovie jeho prví obyvatelia – Lapitovia. Tongská mytológia považuje  za zakladateľa ich národa boha Tangaloa. Prvý Tongan sa mal narodiť okolo roku 950. Tongania boli vždy bojovní, postupne rozšírili Tongské kráľovstvo na Fidži, Samou, Tokelau a Niue. Kráľovský titul sa dedil z otca na syna a koncom 17. storočia bol kráľ s titulom Tu'i Kanokupolu najsilnejším panovníkom na ostrove. Prvými Európanmi v regióne boli Holanďania. V roku 1643 sa tu zastavil Abel Tasman. Koncom 18. storočia na ostrovy narazili Angličania a kapitán James Cook ich pomenoval Priateľské ostrovy.

Až do príchodu misionárov navštevovali Tongu len piráti, dezertéri a veľrybárske lode. V roku 1822 sem prišli protestantskí misionári a  miestny panovník konvertoval a prijal meno George Tupou I. Okolo roku 1896 prinútili Angličania Tonganov podpísať zmluvu o ochrane Veľkou Britániou. Počas druhej svetovej vojny sa Tongania zúčastnili bojov na Šalamúnových ostrovoch. Po smrti kráľovny Salote v roku 1965 sa nástupcom stal jej syn Taufa'ahau Tupou IV, ktorý vládol 41 rokov.

Tonga vyhlásila v samostatnosť v roku 1976. Hlavným zdrojom štátnych príjmov bol vývoz melónov na japonský trh. Začiatkom 90. rokov 20. storočia sa vyhralo parlamentné voľby Tongské hnutie za demokraciu(TPDM), ktorý presadzoval zmenu štátneho zriadenia na konštitučnú monarchiu. Ku väčším zmenám nedošlo a kráľ  Taufa'ahau sľúbil odovzdať moc niekedy v budúcnosti. V septembri roku 2006 kráľ  Taufa'ahau Tupou IV  zomrel. Jeho nástupcom sa stal jeho syn George Tupou V. Kráľ bol kritizovaný pre konflikt záujmov, dôvodom je majetková účasť v leteckej spoločnosti a v elektrárňach. Aktuálne je kráľom Tupou VI.

Bezpečnost. riziká: Z hľadiska turistických ciest nie sú známe žiadne závažnejšie bezpečnostné riziká. Dôležité pamätať si, keď idete plávať je, že existuje mnoho ostrých koralov v blízkosti pláže, najmä v blízkosti Tongatapu a PangaiMotu. Je preto dobrý nápad zbaliť si obuv do vody.

Zdravotníctvo: Nezodpovedá európskym štandardom, ale základné ošetrenie a vyšetrenie je k dispozícii na celom území krajiny. Za lekárske úkony sa očakáva platba v hotovosti. Odporúča sa  venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Odporúča sa tiež uzavrieť pred cestou komplexné pripoistenie na cesty do zahraničia.

Internet (.to): www.tongaholiday.com/  

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky: Trajekty na Tonge sú staré, a podmienky pre cestujúcich sú na hranici únosnosti. Jedna z lodí je prezývaná „Oranžová grcka.“     

Doprava

Letecky: Najviac návštevníkov lieta na medzinárodné letisko  Fua'amotu, vzdialené od hlavného mesta Nuku'alofa. Ďalším medzinárodným letiskom je Lupepapau'u International na ostrove Vava'u. Priamo na Tongu lietajú linky z Nového Zélandu, Austrálie, Fidži, Samoi a Havaja. Najvhodnejšími miestami sú novozélandský Auckland a Nadi/Suva na ostrove Fidži.

Cestná doprava:  Cesty sú v okolí Nuku'alofa dobré, ale zhoršujú sa ďalej od mesta a ďalej na juh. Väčšina áut v Tonge je v hroznom stave. Nízka rýchlostná hranica pomáha udržiavať nižší počet nehôd. Po najväčších ostrovoch jazdia autobusy. Taxíky sú označené písmenom T na poznávacích značkách. Dá sa  požičať aj kôň, ale odporúča sa auto. Požičovní je dosť a ceny sú primerané. Populárne sú aj motorky, skútre a bicykle, ktoré si možno prenajať na ostrovoch Tongatapu, Vava'u a Ha'apai.

Loďou: jachty môžu kotviť v Nuku'alofa (ostrov Tongatapu), Neiafu (ostrov Vava'u), v Pangai a v Lifuke (ostrov Ha'apai), Felehau (ostrov Niuatoputapu) a na Futu (ostrov Niuafo'ou). Medzi ostrovmi premávajú trajekty, ale miesta pre cestujúcich nie je veľa. Ceny lístkov sú rovnako vysoké ako ceny leteniek.

Musíte vidieť

východné Tongatapu – najväčšie archeologické nálezisko v celom Pacifiku;

Nuku'alofa – hlavné mesto v lagúne Fanga'uta s obdivuhodnými kostolmi;

Mapu'a 'a Vaca – gejzíry na južnom pobreží ostrova Tongatapu;

Mu'a – archeologické nálezisko monumentálnych kráľovských hrobov;

národné centrum kráľovstva Tonga – múzeum poriadajúce tradičné večerné tance s tongskou kuchyňou;

Eua - sa nachádza iba 17,5 km východne od Tongatapu. Je to najvyšší ostrov v Tonge a zaujímavosťou je, že nie je geologicky príbuzný s ostatnými ostrovmi - je oveľa starší. Má pláže na západnej strane, ale prekrásne útesy na východnej, s najväčším tropickým dažďovým pralesom v celej Tonga.

Vava'u - je skupina viac ako 50 ostrovov severne od Tongatapu. Sú to buď vyvýšené koralové vápence alebo koralové atoly.

Niuas - je dostupný týždennými letmi z mesta Vava'u. Nájdete tu krásne biele pláže, najmä na severozápadnej strane ostrova.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa