Aljaška

2010-08-08 23:33:00 |   |    | 


Názov krajiny:

Aljaška

Štyridsiaty deviaty a najväčší štát USA. Od zvyšku krajiny ju oddeľuje Kanada. Leží na polárnom kruhu. Na Aljašku nelákajú turistov len hory, trblietavé jazerá alebo ľadovce, ale aj mágia prírody -  polárna žiara. Je veľmi inšpirujúcim miestom, nie nadarmo majú autá tohto štátu na ešpézetke napísané The Last Frontier (posledná hranica medzi človekom a divočinou).        

Mestá: Anchorage (najväčšie), Barrow, Deadhorse, Dutch Harbor, Eklutna, Fairbanks, Homer, Juneau (hlavné mesto), Ketchikan, Kodiak, Nome, Petersburg, Seward, Sitka, Talkeetna,  Valdez, Wrangell, Yakuta    
Rozloha: 1 522 595 km2
Počet obyvateľov: 710 231 (2010)
Štátne zriadenie: federatívna republika
Geografická poloha: Polárny kruh
Časové pásmo: Slovensko -10 (-11) hod.
Podnebie:

Klíma nie je konzistentná, nie je neobvyklé, ak niektoré z ročných období trvá len jeden deň. Na juhovýchode a stredovýchode sú zrážky pomerne časté. V lete sa priemerné teploty pohybujú okolo 15-21°C. V vnútrozemí dosahujú letné teploty až 32°C.  Pri západnom pobreží sa letné teploty pohybujú okolo 7°C, obyčajne sú doprevádzané hmlou a dažďom.    
Väčšina územia zažíva zvláštny jav - polnočné slnko.  Dôsledkom prevahy denného svetla je zvláštne bláznovstvo - celonočné bejzbalové zápasy, alebo celé rodiny vydávajúce sa hneď po večeri na sedemhodiové túry.

Mena: americký dolár (USD)      
Jazyky: anglický, pôvodné jazyky   
Správne členenie:   
Národnost. zloženie: pôvodní obyvatelia, Angličania;
Náboženstvo:

protestanti (67%), pravoslávna cirkev (8%), katolíci (7%)

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických
Embassy of the USA
Hviezdoslavovo nám. 5, Bratislava, SR
Tel.: + 421 2 - 5443 0861
Víza/doklady: 
platia tu rovnaké pravidlá ako pri vstupe do USA 

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR



Bezpečnost. riziká: Aljaška je divoká a prekrásna, ale má svoje pravidlá. Môžete stratiť, zmoknúť a možno aj zomrieť na dohľad od Anchorange. Na každý výlet do divočiny je potrebná dôkladná príprava. Odporúča sa využiť domácich sprievodcov, alebo kontrolovať miestne pomery predtým, ako   sa vydáte na plánovaný výlet. Varovanie vás nemá odradiť, ale upozorniť vás na pravdepodobné riziká.  Zdravotná starostlivosť: zodpovedá pomerom v USA.

Musíte vidieť:
Anchorage
– hneď ako si začnete myslieť, že ste v severnej verzii USA (Wal-Mart, Taco Bell, Burger King a pod.) neočakávane k vám prikráča čierny medveď; alebo dvadsať hodín dňa prebehne bez toho, aby zapadlo slnko; alebo príroda nad mesto vypustí zelený neón (polárnu žiaru).
Juneau – jedno z hlavných kam nie také jednoduché sa dostať, nevedú sem cesty a každoročne tu pre zlé počasie alebo pre vysoké hory nepristane okolo 200 letov. Ak sa tam dostanete, zažijete duch „aljašského San Francisca“ zo strmými ulicami a veternými schodiskami.  
Admiralty Island National Monument – 3641 kilometrov štvorcových divočiny. Hlavnou atrakciou sú orly, veľryby, tulene, delfíny, morské levy a medvede. Najlepšie miesto, kde je možné vidieť medveďov na juhovýchode Aljašky je Pack Creek na východe ostrova. Glacier Bay National Park – jedenásť ľadovcov padajúcich z hôr do mora obklopených divočinou. Región je tiež známy pozorovaním veľrýb.
Saxman Native Village – dedina pôvodných obyvateľov Aljašky Tlingitov. Tunajší park totemov je ich najväčšou zbierkov na svete.  
 
Doprava: Letecké linky na Aljaške väčšinou pristávajú v Anchorage, Juneau, Ketchikan alebo vo Fairbanks. Príjazd autom je možný po Alcan (Aljašskej diaľnici). Lodné linky  sa plavia  po vodnej ceste Inside Passage.
Alaska Airlines je hlavným leteckým dopravcom lietajúcim na mnohé miesta. Ďalšou možnosťou je najať si menšie lietadlo, ktoré vás dopraví priamo na vzdialené miesta a to aj v divočine. Pravidelné autobusové linky premávajú medzi väčšími mestami. Pri väčšej skupine cestovateľov sa odporúča prenajať si auto. Aljašské železnice ponúkajú zaujímavé scénické, ale pomerne drahé cestovanie. Trajkety sú výhodným cestvaním hlavne na juhovýchode, stredovýchode a juhozápade Aljašky. Autopožičovne majú pobočky vo väčších mestách.

Jedlo a pitie:
Obyvatelia Aljašky milujú jedlo. Porcie sú obrovské aj na americké pomery. Skoro v každom meste nájdete malú, zadymenú reštauráciu, kde si môžete dať obrovské porciu raňajok a množstvo horúcej kávy. Odporúča sa jelenia klobása s vajciami, zapečenou zeleninou a zemiakmi (hash), budete sa cítiť ako skutočný Aljašťan.
Miestnou špecialitou je med z rastliny fireweed – vraj výnimočne chutný, alebo sirup zo smreku Sitka. 
Reštaurácie pri pobreží ponúkajú ryby priamo z rybárskych lodí.
Pivo je na Aljaške veľmi obľúbené, len v Anchorage sú štyri pivovary. Najznámejším pivovarom je Alaska Brewing Company v Juneau. Ich Alaskan Amber je najpredávanejším pivom. Mestá  Homer, Haines, Kodiak, Fox (blízko Fairbanks), a Wasilla majú vlastné pivovary.  V januári sa koná Veľký aljašský festival piva a jačmneného vína. Je tretím najväčším festivalom v USA, a čo sa týka jačmenného vína, možno najväčším v USA.

Ako cestovať: www.letenky.topky.sk

Internet:(.al) www.alaska.com, www.travelalaska.com, www.state.ak.us

Komunikácia: Orange (nie), T-mobile (nie), O2 (nie)

Do kufra: sprievodcovia: Lonelyplanet.com, Roughguides.com,

 

Prečítajte si aktuálne správy z Aljašky na Topky.sk

 

Bez záruky:
Aljaška je jediným štátom USA, ktorý povoľuje legálnu držbu marihuany. Dospelá osoba môže na osobnú spotrebu legálne vlastniť  legálne štyri uncie  (okolo 110 gramov) marihuany. Hovorí o tom zákon Noy v. Alaska, č. 83, 3. odstavec, písmeno d, 538, 543 z roku 2003. 

Ak by ste hľadali na Aljaške signál niektorého zo slovenských operátorov, zabudnite na to. Žiadny totižto nemá uzatvorené zmluvy s miestnymi mobilnými spoločnosťami a z mobilu s našou sim-kartou sa nedovoláte ani náhodou. Riešením je kúpa americkej simky, alebo využívanie automatov či pevných liniek v hosteloch a hoteloch. Pri kúpe kariet do automatov si dávajte pozor!

Obchodníci vám radi predajú všetko a často nevedia, či sa s ňou k nám dovoláte. Zistite si preto vopred, či použijete kredit aj na volania do strednej Európy. Hovory sú pomerne lacné, karta stojí asi 5 dolárov. Vydrží niekoľko desiatok minút, najdrahšie je, samozrejme, spájanie s operátorom. Preto radšej telefonujte dlhšie a menej krát. Jedným z obrovských pozitív aljašských miest je prístup na internet zadarmo. Využijete ho vo verejných knižniciach, bez toho, aby ste si museli vybavovať nejaký preukaz. Stačí sa zapísať do poradia a počkať si. Práve knižnice sú miestom, kde sa dá napr. v Anchorage stretnúť krajan.

 

Zdroj/autor: MZVSR, CIA-World Factbook, Lonely Planet

VIDEO Aljaška



Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa