Guadeloupe

01.01.2019 |   |    | 

O krajine

Miestne zvyky: Guadaloupania majú radi hudbu, spev,tanec a dobrú náladu. Občasné spory sa riešia v rámci rodín. Rodinné putá a vzťah k pôde sú veľmi silné. V rodine väčšinou rozhoduje žena – matka. Voľnejší pohľad majú na otcovstvo, byť slobodnou matkou nie je žiadnou hanbou a často má jedna žena deti s viacerými partnermi. Bežne tu nájdete rodiny s piatimi a viac deťmi. Nádherným zvykom je zdraviť každého s úsmevom, aj keď ho vidíte prvý raz a naposledy. Trhanie banánov či iného ovocia a kvetín bez povolenia majiteľa je neakceptovateľné, stačí sa vždy spýtať a väčšinou vám ostrovania ponúknu a pridajú naviac úsmev. Pozor na fotografovanie osôb, vždy sa radšej spýtajte, alebo gestom naznačte, väčšinou neodmietnu a vy sa vyhnete problémom. Ak odmietnu, nanaliehajte.

Ak by ste chceli na pláži sledovať súkromný večierok s hudbou, trebárs bubeníkov Gwok-Ka, požiadajte o dovolenie a potom trebárs ponúknite pivo. Nepokúšajte ich fotografovať či filmovať bez dovolenia.

Buďte pripravení, že vás ostrovania oslovia kdekoľvek, na pláži či trhu. Vo väčšine prípadov ich k tomu vedie zvedavosť a  možno túžba pochváliť sa ostrovom, nie sú to komerčné dôvody. Pokiaľ vás niekto pozve na pohárik, nebojte sa pozvanie prijať a ponúknite druhý.  Obchodníkom na pláži stačí naznačiť nezáujem len raz, nenaliehajú a poprajú vám dobrý deň...

Jedlo a pitie: Guadeloupe ponúka nevšedné množstvo tropického ovocia a zeleniny. Ku tradičným banánom a  ananásom sa pripájajú limety a maracuja. V miestnych stánkoch dostanete guávu a mangá. Oplatí sa vyskúšať miestne kokosové orechy, karibské odrody manioku, repy alebo sladkých zemiakov. Najobľúbenejším jedlom turistov sú morské raky. Ponúkajú ich vo viacerých veľkostiach, farbách s rozličnými príchuťami. Medzi miestne špeciality patria: Accra - zapečená treska  s morskými rakmi; Bélélé – držky s chlebovými guľkami (špecialita ostrovčeka Marie-Galante); Colombos –  (kuracie mäso, ryža, kari) jedlo importované z Indie, dnes typická regionálna špecialita; Dombré – guadeloupská špecialita, múčne guľky varené so zeleninou; Ti-nain morue – typické kreolské jedlo zo suchej tresky a banánu, miestna raňajková špecialita; Boudin – čierny alebo biely puding, pripravuje sa z lambi, vzácnych morských slimákov       
Miestnym nápojom je biely rum a rôzne punče. Skúste Tia Punch (rum, limeta a cukrová trstina, alebo hnedý cukor). Silný koktail vám pomôže splynúť s miestnym lifestylom.

Bezpečnostné riziká: Najväčším bezpečnostným rizikom je slnečné žiarenie a priveľa rumu. Hlavné turistické oblasti (centrum mesta Point-à-Pitre, Le Gosier, St. Anne, St. Felix) sú veľmi bezpečné, najmä počas dňa. Keď sa zotmie, mali by ste sa vyhýbať chôdzi v samotnom Point-à-Pitre a držať sa iba hlavných ciest a námestí.

Zdravotníctvo:  Úroveň zdravotníckych zariadení je vysoká. Zabezpečuje ju štátna spoločnosť (Sécurité Sociale). Lekár je dostupný skoro v každej dedine. Voda z vodovodu je zvyčajne pitná. Ak sú verejné zdroje vody označené značkou "Eau non potable" voda pitná nie je.

Internet (.gp): www.lesilesdeguadeloupe.comwww.antilles-info-tourisme.com/guadeloupe/p2-in-gb.htm,  www.guadeloupe-hebergement.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)




Nedeľa, 27. september. 2020. Meniny má Cyprián.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa