Taiwan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Taiwan (Tchaj-wan), Čínska republika

Nezávislý štát Taiwan je ostrovom ležiacim pri juhovýchodnom pobreží Číny (150-200 km), juhozápadne od Okinawy, na sever od Filipín. Moderný industrializovaný megapolis postavený na kulisách starej kultúry s pásom upršaných miest pod prekrásnymi horami. V supermarkete tu kúpite tradičné čínske rezance a chrámové rituály spláchnete vo vode akvaparku.

Hlavné mesto: Taipei (hlavné mesto)
Rozloha: 36 006 km2
Počet obyvateľov: 23 550 007 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Taipei.
Podnebie:

Aj keď je klíma v Taiwane subtropická, v horách môže byť chladno aj v lete (jún – august), v zimných mesiacoch (December – február) sneží. Obdobie sucha na severe trvá od novembra do januára, na juhu do apríla. Leto je teplé len na nížinách, v horách často prší. Denné teploty v Taipei sú okolo 33°C v lete a 19°C v zime,  v južných regiónoch sú zimy teplejšie s teplotami okolo 24°C. V zime dujú monzúnové vetry, ktoré môžu vzduch ochladiť  na 10°C za niekoľko hodín.

Predpovede.sk

POZITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TAIPEI

Mestá: Hsinchu, Hualien, Jiufen, Kaohsiung, Keelung, Puli, Taichung, Tainan   
Mena: nový taiwanský dolár (TWD)
Jazyky: mandarínska čínština (úradný), tajwanský (Min), dialekty jazyka Hakka
Správne členenie: Taiwan je rozdelený do 18 okresov, 5 samospráv a dvoch zvláštnych samospráv  
Národnost. zloženie: Taiwančania (vrátane národnosti Hakka) (84%), Číňania (14%), pôvodné obyvateľstvo 
Náboženstvo: mix budhizmu, konfuciánstva a taoizmu  (93%), kresťanstvo
Diplomatické zast.:

Zastupiteľský úrad Taiwanskej republiky

Taipei Representative Office
Carlton Savoy Building, Mostová 2, 811 02 Bratislava
Tel: +421 2 5825 3220, +421 2 5825 3229
Mobil (pohotovostý): + 421 915 108 489
E-mail: svk@mofa.gov.tw

Veľvyslanectvo SR v Taiwane
333 Keelung Road, Section 1 110 Taipei Taiwan
Tel: +886 2 8780 3231
Fax: +886 2 2723 5096
Email: seco.taipei@mzv.sk
Web: www.mzv.sk/web/taipei

Víza a doklady:

 

V platnosti je obojstranný bezvízový režim na dobu do 90 dní pre účel turizmu. Podmienkou pre vstup bez víz je platnosť pasu dlhšia ako 6 mesiacov od vstupu na Taiwan. Imigračný úrad od Vás môže vyžadovať predloženie spiatočnej letenky, potvrdenie ubytovania, itinerár, adresu, na ktorej sa na Taiwane budete zdržiavať, dostatok finančných prostriedkov a pod. Pri vstupe do krajiny sa každý cudzinec musí podrobiť procedúre odoberania odtlačkov prstov a nasnímanie tváre.

Slovenskí občania môžu získať víza na iný účel ako turizmus na Taiwan prostredníctvom Taipejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave.

Vízova povinnosť sa naďalej týka občanov SR cestujúcich na Taiwan za účelom dlhodobejšieho pobytu (práca, štúdium, modeling a pod.)

O krajine

Bezpečnost. riziká: Taiwan je bezpečným miestom pre turistov, napriek tomu sa odporúča dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti. Na väčšine policajných staníc sa dohodnete anglicky. 
Taiwan často zasahujú tajfúny a zemetrasenia. Obdobie tajfúnov začína v lete a končí  začiatkom jesene, nebezpečné sú hlavne horské oblasti ( hrozia zosuvy pôdy a skál). Zemetrasenia si často ani nevšimnete. V taiwanských horách žije mnoho druhov jedovatých hadov.

Zdravotníctvo: Lieky na nezávažné ochorenia sú k dispozícii v lekárňach a obchodoch s drogériou. V Taiwane pracujú nie len čínskych lekári, ale aj vysoký počet lekárov zo západu. Kvalita nemocníc je vynikajúca a na rovnakej úrovni, ak nie aj lepšia ako u nás - Taiwanský systém zdravotnej starostlivosti je považovaný za jeden z najlepších na svete. Návštevy nemocníc a lieky na Taiwane bývajú oveľa lacnejšie ako v západných krajinách a väčšina taiwanských lekárov je schopná komunikovať aspoň v základnej angličtine. Mnohí z nich ale získali svoje lekárske kvalifikácie v USA, takže sú schopní hovoriť anglicky plynule.

Jedlo a pitie: Taiwanská kuchyňa je odvodená od čínskej. Nájdete tu všetky druhy čínskej kuchyne, ale jedlá sú mastnejšie, pôvodné taiwanské nájdete zriedka. Každé z taiwanských miest má vďaka historickej izolácii zvláštnu špecialitu. Napríklad mesto Ilan je známe špecialitou mochi – ryžovým koláčom ochuteným sezamom alebo orieškami. Predmestie Taipeia Yonghe je známe sójovým mliekom, a raňajkovými špecialitami.   

Výborné sú taiwanské pekárne. V supermarketoch ponúkajú dobré výrobky pod značkou 'We Care'. Rozšírené sú tiež vegetariánske reštaurácie. Nechýbajú tu medzinárodné fastfoody, ako McDonalds (štandardné Big Mac Meal stojí okolo 115 taiwanských dolárov), KFC a MOS Burger. Potraviny predáva množstvo obchodov (napríklad 7-Leven). Najlacnejšie sú stánky otvorené aj v noci, kde miska rezancov stojí okolo 35-70 taiwanských dolárov.

Nápoje: Automaty, naplnené rozmanitými druhmi džúsov, sójovým mliekom, minerálkou, kávou a čajom nájdete kdekoľvek. Voda z vodovodu sa odporúča prevárať, robia to aj miestni obyvatelia. Ak nie je možnosť prevárať, odporúča sa kupovať balenú vodu. Tradičné alkoholické nápoje sú veľmi silné. Najslávnejší je Kaoliang pálený z ryže. Taiwan je producentom ryžového vína Shaoxing, považovaného  za jedno z najlepších na svete. Taiwančania pijú pivo s ľadom. Množstvo značiek sa dováža, najznámejšou značkou je Taiwan Beer, varené z ryže a dochucované chmelom. Tradičnými čajmi sú vysokohorský ľahký čaj Oolong (Gau-shan wulong)  a tmavý silný Tie Guan-yin. Pijú sa tradičným spôsobom z malých čajníkov z malých šálok. Čaj z perlového mlieka (Zhen-Zhu Nai-Cha) je obľúbeným nápojom cudzincov, síce vyšiel z módy, ale je dostupný vo viacerých obchodoch.  Na Taiwan prišla aj kávová kultúra, keď bolo otvorených mnoho súkromných kaviarní, nechýba ani Starbucks. Taiwan je dobrým miestom pre ovocné nápoje. V malých baroch ich miešajú čerstvé na mieste a sú expertmi na ovocné džúsy. Za zmienku stoja zong-he – väčšinou sladko-kyslá kombinácia a mu-gwa niou-nai - papájové mlieko s ľadom. Sójové mlieko (doujiang) sa oplatí vyskúšať horúce, alebo studené. Horké sójové mlieko je  tradičným raňajkovým taiwanským menu.

Internet (.tw): www.etaiwannews.comwww.taiwan.net.tw

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky:
Taiwanské hlavné cesty sú lemované stánkami, kde sedia sporo odené dievčatá. Nepredávajú  svoje telá, ale betelové oriešky. Svojou krásou majú motivovať potenciálnych zákazníkov.

Doprava

Letecká: Taiwanské medzinárodné letisko Taoyuan, predtým Chiang Kai-Shek je hlavným medzinárodnym letiskom Tchaj-wanu. Nachádza sa 40 km juhozápadne od Taipei a má dobré spojenie so susednými krajinami, Severnou Amerikou a slušné spojenie s Európou. Letisko má metrové spojenie s Taipei a priame autobusy do Taichungu a ďalších blízkych miest. Medzinárodné letisko Kaohsiung je najväčším letiskom na juhu Taiwanu, so slušnými spojmi do susedných krajín a domácich destinácií. Letisko Songshan je zas menšie letisko v centre mesta Tchaj-pej, ktoré slúži prevažne na vnútroštátne lety s niektorými letmi do Číny, na letisko Tokio Haneda a na letisko Soul Gimpo.

Autobusová: Taiwan má rozsiahlu autobusovú sieť, ktorú spravujú najmä súkromné ​​autobusové spoločnosti. Cestovanie autobusom je spravidla lacnejšie ako cestovanie vlakom, najmä pri diaľkových cestách. Existujú dve kategórie: medzimestské autobusy a miestne autobusy. Turistická kyvadlová doprava sú výrazne označené autobusové linky, ktoré slúžia turistickým lokalitám a sú vo všeobecnosti ľahšie na použite, ako bežné dopravné trasy. Oficiálna webová stránka ponúka mapy trás, cestovné poriadky a odporúčané trasy, ale pre navigáciu je to trochu mätúce. Existuje však bezplatné číslo pre všetky vaše otázky a k dispozícii sú aj informačné pulty na hlavných dopravných uzloch.

Taxíkom: Taxíky sú veľmi časté vo všetkých veľkých taiwanských mestách. Štandardné žlté taxíky jazdia po cestách a hľadajú potenciálnych zákazníkov, ako napríklad stratených cudzincov. Je teda viac ako pravdepodobné, že taxík nemusíte hľadať – nájde si on vás. V menej frekventovaných oblastiach, ďalej od tranzitných uzlov, sú taxíky vždy k dispozícii zavolaním taxislužby alebo pomocou mobilných aplikácií. Vodiči vo všeobecnosti nevedia konverzovať v anglickom jazyku alebo čítať adresy v angličtine (okrem špeciálnych taxíkov na letisku Taoyuan). Zoberte si so sebou k taxíku teda hotelový personál alebo taiwanského priateľa, alebo svoju destináciu napíšte v čínštine a vezmite si aj vizitku z hotela.

Vlaková: Taiwanský vlakový systém je vynikajúci, so zastávkami vo všetkých veľkých mestách. Okrem toho, vlakový systém umožňuje obísť diaľnice, ktoré sa cez víkendy a štátne sviatky môžu stať extrémne preplnenými. Najnovším vlakovým prírastkom Tchaj-wanu je vysokorýchlostná železnica (HSR), založená na japonskej Shinkansen technológii, ktorá pokrýva 345 km trasu na západnom pobreží z Taipei do Zuoying. Ďalšími zastávkami na trase sú Banqiao, Taoyuan, Hsinchu, Taichung, Chiayi a Tainan, ale mnoho staníc HSR bolo postavených v primeranej vzdialenosti od miest, v ktorých pôsobia. Stanice Taipei, Banciao, Taoyuan a Kaohsiung sú dokonca prepojené aj metrom. Všetky značenia a oznámenia sú aj v angličtine, takže navigácia je hračkou. Rezervácie je možné vykonat on-line a telefonicky, dva týždne vopred na telefónnom čísle + 886-2-6626-8000 (komunikácia po anglicky), pričom platba sa vyžaduje až pri vyzdvihnutí lístkov.

Musíte vidieť

Alishan -  horské stredisko, príjemný oddych po preľudnených uliciach Taipeia;

Taipei – obchodné, vládne a kultúrne centrum Taiwanu, freneticky rýchle, veľmi rušné a drahé  mesto plné smogu, dobrého jedla a príjemných ľudí;  

chrám Chung Tai Chan – masívny moderný chrám budhistickej odnože  Chung Tai Chan, dokončený v roku 2001, slúžiaci ako medzinárodné budhistické centrum pre umenie a kultúru;

National Palace Museum – neobyčajná zbierka čínskeho umenia  považovaná za najlepšiu na svete;

Taroko Gorge – národný park s množstvom kaňonov, vysokých vrchov a hlbokých údolí, je tu   veľký počet turistických trás vedúcich k úžasným chrámom, horúcim prameňom a panoramatickým vyhliadkam; 




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa