Francúzska Guiana

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Francúzska Guiana (Zámorský department Francúzska)

Najväčší a najmenej obývaný z francúzskych zámorských departementov. Leží v juhoamerickej Amazónii, medzi Brazíliou a Surinamom. Miesto, kde satelity Európskej kozmickej agentúry rachotia nad záhradkami vyhostených laoských rodín a pralesy pohlcujú úplne všetko okrem malého kúsku pobrežia   

Hlavné mesto: Cayenne
Rozloha: 83 534 km2
Počet obyvateľov: 296 711 (2019)
Štátne zriadenie: francúzsky departmant
Geografická poloha: južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

Vlhkosť vzduchu je vysoká aj keď neprší. V dažďových pralesoch sa teploty šplhajú na 30°C a za rok spadne okolo 250cm zrážok. Prší v období od januára do júna, najviac v máji. V mestách na pobreží  prší o niečo menej.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE CAYENNE

Mestá:

Národ.zloženie:

Cayenne (hlavné mesto), Kourou, Saint-Laurent, Saint-Georges

černosi a mulati (66%), belosi (12%), Indovia, Číňania a Indiáni (12%)

Mena: euro (EUR)     
Jazyky: francúzsky (úradný), rozšírený je miestny kreolský dialekt a indiánske jazyky
Náboženstvo

katolíci (95%)

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Francúzskej republiky
Kutscherfeldov Palác Hlavné námestie 7, 812 83 Bratislava
Tel.: +421 2 5934 7111
Fax: +421 2 5934 7199
E-mail: diplo@france.sk
Adresa pre poštový styk: Veľvyslanectvo Francúzskej republiky v SR, P.O.BOX 152 810 00 Bratislava

Veľvyslanectvo SR vo Francúzsku
Institut Slovaque de Paris, 125 rue du Ranelagh, Paris
Tel.: +33 171 937 333
Fax: +33 142 887 653
E-mail: si.paris@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/siparis

Konzulárny úrad v Marseille
Konzul: Marc-André Distanti
3 Bis rue Adolphe Thiers, 13001 Marseille
Tel.: +33 4 9165 8889
Fax.: +33 4 9165 8882
E-mail: consulat.slovaquie.marseille@orange.fr

Víza/doklady:

Francúzska Guiana nie je súčasťou Schengenského priestoru a preto sa váš pas alebo občiansky preukaz kontroluje pri príchode aj v prípade, že prichádzate z pevniny. Platí však pravidlo slobody pohybu a pobytu, takže občania EÚ majú právo zostať v krajine na neurčito dlho. Nutné je osvedčenie o očkovaní proti žltej zimnici.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezp. riziká: Odporúča sa dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti. Pozornosť venujte aj tomu, aby ste nestratili cestovný doklad: vo Francúzskej Guiane je iba veľmi málo konzulátov, pretože tieto služby bežne poskytujú konzuláty v Paríži, takže by ste museli ísť až do Paríža, ak budete potrebovať opätovné vydanie pasu a nie ste občanom EÚ.

Zdravotníctvo: Všetci návštevníci sa musia preukázať očkovaním proti žltej zimnici, bez osvedčenia o očkovaní proti žltej zimnici nie je povolený vstup do Francúzskej Guyany. V regióne sa vyskytujú endemické a ďalšie dve tropické choroby, prenášané komármi, menovite malária a horúčka dengue. Chráňte sa preto pred komármi a kliešťami - odporúča sa oblečenie s dlhým rukávom a repelent proti hmyzu. Riziko je menšie v mestách a obciach. Kúpanie v stojatej vode nie je dobrý nápad, pretože často obsahuje parazity. Zdravotná starostlivosť je takmer na rovnakej úrovni ako vo Francúzsku, hoci je o niečo drahšia. Nemocnice sa nachádzajú v Cayenne a v Kourou. Pokiaľ ide o tropické choroby, sú lepšie vybavené, ako nemocnice v pevninskej oblasti.

Jedlo a pitie: Pestrosť národov žijúcich vo Francúzskej Guiane sa prejavila aj v miestnej gastronómii. Najvýznamnejšou je kreolská kuchyňa, potom francúzska, vo väčších mestách nájdete aj čínske, vietnamské alebo indonézske reštaurácie. Medzi najpopulárnejšie jedlá patrí bouillon d`aoura pripravovaná z rýb. Roti sa pripravuje na množstvo spôsobov, čisté, s kari, dhapouri, pripravuje sa hlavne vo vidieckych oblastiach.

Nápoje: Miestnym alkoholickým nápojom je tafia, používa sa na aj na medicínske účely. Pije sa väčšinou s limetovým džúsom alebo so soľou, mieša sa do miestneho drinku s názvom Planter.

Internet (.gf): www.tourisme-guyane.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Bez záruky: Okrem niekoľkých futbalistov patrí medzi slávne miestne osobnosti trestanec a autor slávneho románu Motýľ  Henri Charriere.

Doprava

Letecká doprava je obsluhovaná z letiska Félix Eboué, iba kúsok od Cayenne, ktoré je jediným medzinárodným letiskom a hlavným miestom vstupu na územie. Air France a Air Caraibes prevádzkujú každý deň let z Parížskeho letiska Orly, takže z Európy je relatívne ľahké dostať sa sem. Air France a Air Guyane Express prevádzkujú tiež lety do dvoch hlavných francúzskych základní v Karibiku, konkrétne Martinique a Guadeloupe, a to je pravdepodobne najlepší spôsob, ako sa do krajiny dostať zo Severnej Ameriky a Karibiku. Okrem toho existuje aj niekoľko sezónnych charterových letov z letiska v Miami a rôznych brazílskych miest. Z iných častí sveta očakávajte komplikovanú cestu s tromi alebo štyrmi prestupmi.

Minibusy sú rýchlejšie, pohodlnejšie a len o niečo drahšie ako autobusy a premávajú po rovnakej trase.

Autopožičovne sú v mestách Cayenne, Kourou a St Laurent. Požičanie auta je dobrou možnosťou, asfaltová cesta z Réginy do Saint-Georges de l'Oyapock (mesto pri brazílskych hraniciach) bola otvorená v roku 2004 a spája cestu z Cayenne ku brazílskej hranici. Možné je už aj jazdiť po úplne spevnenej ceste zo Saint-Laurent-du-Maroni na hraniciach Surinamese s Saint-Georges de l'Oyapock na brazílskych hraniciach.

Plavba po riekach do vnútrozemia je možná, ale okrem drahých skupinových výletov je potrebná trpezlivosť a dostatok času.

V Cayenne premávajú autobusy len v okolí pláží Rémire-Montjoly, inak je verejná doprava obmedzená, sú potrebné taxíky. V nedeľu autobusy nejazdia. Medzinárodné letisko Rochambeau je od Cayenne vzdialené 16 km.

Taxíky je pomerne jednoduché nájsť, ale to je veľmi drahý spôsob, ako v krajine cestovať. 15 minút jazdy z letiska do centra mesta Cayenne bude stáť približne 35 EUR a v prípade cesty z Cayenne do Kourou až 85 EUR.

Musíe vidieť

Cayenne – množstvo národností, tropická atmosféra, prekrásne ulice a kreolská kuchyňa robia z Cayenne jedno a najatraktívnejších miest Južnej Ameriky;

Kourou – vďaka stavbe európskeho kozmického centra sa z bývalej trestaneckej kolónie stalo moderné mesto 21. storočia;

Centre Spatial Guyanais –  vysielanie satelitov do vesmíru je ohromný biznis, a toto je miesto kde sa o tom dozviete najviac. Oplatí sa vidieť hlavne kontrolnú miestnosť satelitov a vesmírne múzeum;

Îles du Salut -  známe trestanecké kolónie,  administratívne centrum Île Royale so rekonštruovanou väznicou s reštauráciou. Väznica na ostrove Île St Joseph je zarastená džungľou, čo silne podporuje miestneho génia loci. Diablov ostrov, kde sedeli politickí väzni ako Alfred Dreyfus sú pre verejnosť  zatvorené;

Národné parky Trésor a Kaw – tropické pralesy a záhadné bažiny, sú excelentným miestom kde môžete stretnúť kajmana alebo purpurového ibisa.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa