Austrália

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Austrálsky zväz
Hlavné mesto: Canberra
Rozloha: 7 692 930 km2
Počet obyvateľov: 25 047 024 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia federatívneho typu
Geografická poloha: juhozápadná Oceánia
Časové pásmo: Slovensko +9/+10 hod (letný čas)
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Canberre online
Podnebie:

Canberra, spolu s Tasmániou, patrí k najchladnejším častiam Austrálie. V zime (júl, august) klesajú v noci teploty pod 0°C, v lete (január, február) bývajú vysoké teploty, okolo 33 - 37°C. Na pobreží je prímorské podnebie. Na sever od Obratníka kozorožca je subtropické až tropické počasie, s obdobím dažďov od novembra do apríla. V centrálnej časti Austrálie prevažuje polosuché až suché kontinentálne podnebie. Pri častej zmene tlakov majú citlivejší ľudia problémy bolesťami hlavy. Klíma je náročná aj pre ľudí so srdcovými chybami a chorobami. Alergici môžu mať problémy s obrovským množstvom pre nás neznámych peľov. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE CANBERRE

Mena: austrálsky dolár (AUD)
Jazyky: anglický
Správne členenie: 6 spolkových štátov
Národnost. zloženie: Austrálčania anglicko-írskeho pôvodu, iní Európania, Číňania, Indovia, Japonci a Aborigíni
Náboženstvo: katolícke, anglikánske
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Austrálie vo Viedni:
Australian Embassy and Permanent Mission
Mattiellistraße 2, A-1040 Viedeň/ Wien, Rakúsko/ Österreich
Tel.: +431 506 740
Fax: +431 504 1178
Internet: www.australian-embassy.at

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Canberre 
47 Culgoa Circuit, O’ Malley, 2606 Canberra 
Austrália/ Australia
Telefón: +61 262 902 405
Mobilný (pohotovostný):  +61 487 201 047
Fax: +61 262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady: Do Austrálie potrebuje občan SR platné víza (e Visitor víza - subclass 651, ktoré sú odporúčané pri návšteve do 3 mesiacov za účelom turistiky, návštevy príbuzných a vyhľadávania obchodných príležitostí príp. služobných ciest), mať pas platný najmenej 6 mesiacov po plánovanom odchode z krajiny a spiatočnú letenku.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Kontinent osídľovali paleolitickí lovci z juhovýchodnej Ázie, prichádzajúci cez Novú Guineu, asi pred 35 000 rokmi. Prví Európania, ktorí skúmali pobrežie severnej Austrálie, boli Nizozemci (1606). V roku 1770 na východnom pobreží kontinentu pristál James Cook a vyhlásil ho za Anglické územie. Pôvodne bol kontinent nazvaný Nové Holandsko, až od 19. storočia sa začalo používať pomenovanie Austrália (t.z. Južná zem). V r. 1788 bola neďaleko dnešného Sydney založená trestanecká kolónia ako prvá stála európska osada; do polovice 19. stor. bola kolonizovaná väčšina Austrálie. V rokoch 1900 – 1901 bolo šesť dovtedy samostatných kolónií (Nový Južný Wales, Queensland, Južná Austrália, Victoria, Západná Austrália a Tasmánia) spojených do federácie (Austrálsky zväz). V roku 1911 bolo pripojené Severné teritórium (doteraz nemá štatút zväzového štátu). Austrália sa po boku Veľkej Británie zúčastnila prvej i druhej svetovej vojny a získala v Tichomorí množstvo mandátnych území (Papua-Nová Guinea a ďalšie.) Od roku 1931 je Austrália samostatná, zachovala si však členstvo v Commonwealthe. Hlavou štátu je britská kráľovná, ktorú zastupuje generálny guvernér.

Bezpečnost. riziká: Austrália sa považuje za relatívne bezpečnú krajinu. Ani v jednom zo štátov Austrálie nie je obmedzené cestovanie. Kriminalita však neustále narastá a najväčšia je vo veľkých mestách. Dodržiavať by ste mali bežné opatrenia proti vreckovým krádežiam. V Austrálii existujú dva typy polície – štátna//teritoriálna polícia a Austrálska federálna polícia (AFP). Do kontaktu sa však zrejme dostanete iba so štátnou políciou, ktorá je zodpovedná za presadzovanie miestnych zákonov vo svojich príslušných jurisdikciách. Austrálskemu policajtovi (alebo inému vládnemu úradníkovi, akým je napríklad colník) by ste za žiadnych okolností nemali ponúknuť úplatok, pretože ide o trestný čin a je pravdepodobné, že by ste museli znášať následky vyplývajúce zo zákona. Keď opustíte auto, uistite sa, že je zamknuté a okná zatvorené a že vo vozidle nie sú žiadne cennosti, ktoré by mohli prilákať zlodejov. Číslo 000, ktoré vás spojí s políciou, hasičmi, pobrežnou hliadkou alebo záchrannou službou po tom, ako určíte operátorovi, ktorú službu potrebujete, je možné vytočiť z akéhokoľvek telefónneho prístroja v Austrálii bezplatne. Ak ale situácia nie je núdzová, môžete zavolať na linku policajnej pomoci, ktorej číslo je 131444. Ak potrebujete pomoc počas povodne, búrky, cyklónu, cunami, zemetrasenia alebo inej prírodnej katastrofy, môžete kontaktovať štátnu pohotovostnú službu na čísle 132 500.

Zdravie: Súkromné zariadenia poskytujú lepší servis, avšak kvalita ošetrenia je rovnaká ako vo verejných nemocniciach. Bez miestnej zdravotnej karty poistenia, dokonca i v prípade platenia v hotovosti, je hospitalizácia problematická. Zubné ošetrenie je možné iba súkromné. Je kvalitné a platí sa v hotovosti. Očkovanie sa pri vstupe na územie Austrálie a Nového Zélandu nevyžaduje, avšak je potrebné rátať s prípadným nakazením nebezpečnými druhmi chrípky, výskytom žltačky a alergickými reakciami na uštipnutie hmyzom. Zvlášť nebezpečné je pohryznutie jedovatými pavúkmi a hadmi, ktoré v prípade, keď sa zranenému nepodá sérum, môže viesť k úmrtiu. V nekontrolovaných častiach pobrežia hrozí napadnutie žralokmi a jedovatými medúzami (jelly fish).

Internet (.au): www.australia.com, www.tourism.sa.gov.au, www.oztourism.com.au

Komunikácia: T-mobile (áno),  Orange (áno), O2 (nie)

Letiská: Adelaide Airport (ADL), Brisbane International Airport  (BNE), Canberra International Airport (CBR), Melbourne Int´l Airport (MEL), Perth Int´l Airport – Westralia Airport Corporation (PER), Sydney (Kingsford Smith) International Airport (SYD)

Bez záruky: BYO – bring/ buy your own ( alkohol). V austrálskych mestách je v menších reštauráciách zvykom priniesť si vlastný alkohol (väčšinou pivo, alebo víno). Zaplatíte len malý poplatok za otvorenie vína.

V Austrálii platia veľmi prísne pravidlá dovozu. Je zakázaný dovoz všetkých potravín, mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny a semien. Dovoz predmetov vyrobených z materiálov rastlinného a živočíšneho pôvodu je buď vylúčený, resp. podlieha karanténnym pravidlám (podrobne uvedené v príletovom formulári). Dovoz zakázaných drogových a omamných látok končí obyčajne uväznením. Bez cla je možné doviesť tovar alebo dary v hodnote 400 AUD, hotovosť do sumy 10 000 AUD, 1125 ml alkoholu (vrátane piva a vína), 250 ks cigariet alebo 250 g cigár a lieky pre osobné použitie do 3 mesiacov. Každé privezené domáce zviera podlieha odlúčenej 6 mesačnej karanténe (aj v prípade, že zviera je vybavené našim veterinárnym potvrdením). Vývoz domácich zvierat z Austrálie je jednoduchší. Stačí potvrdenie od miestneho zverolekára. Letenka pre psa stojí cca 1500 AUD. (mzvsr)

Doprava

Letecky: Austrália je ohromne veľká, s obrovskými vzdialenosťami, viac ako 80% návštevníkov využíva leteckú dopravu. Najväčšou leteckou spoločnosťou je Quantas, jej nízkonákladovou pobočkou je Jetstar. Najväčším konkurentom, lietajúcim po celej krajine je  spoločnosť  Virgin Blue. Jednotlivé spoločnosti poskytujú na vnútroštátnych linkách široký systém zliav, vrátane zliav naslepo, alebo zľavnené letenky kúpené prostredníctvom internetu.

Autobusom: V krajine je niekoľko spoločností orientujúcich sa na diaľkové autobusové linky.  Jediným skutočne národným dopravcom je Greyhound Australia. Autobusy sú komfortné, ale  cesty medzi jednotlivými väčšími mestami trvajú veľmi dlho.

Autom: Austrália má všeobecne dobre udržiavané cesty a diaľnice a autá sú bežne používaným spôsobom dopravy. Auto môže byť mimo veľkých miest, ako sú Sydney, Melbourne, Brisbane a Perth nevyhnutnosťou, aby ste sa vedeli niekam dopraviť. Všetky hlavné mestá sú navzájom prepojené diaľnicami. Cesty, ktoré ale spájajú menšie mestá môžu byť v skutočnosti úzke alebo štrkové cesty. Hlavnými nebezpečenstvami na austrálskych cestách sú voľne žijúce zvieratá a veľké nákladné autá. Nezabudnite preto venovať mimoriadnu pozornosť pri jazde za tmy, pretože riziko kolízie so zvieraťom práve v tomto čase výrazne stúpa. Vzdialenosti a rýchlosti sú uvedené v kilometroch a palivo sa predáva v litroch. Na cestách alebo mostoch mimo mestských oblastí Sydney, Melbourne a Brisbane neexistuje žiadne mýto, ktoré je nutné zaplatiť. Pozor v krajine sa ale jazdí vľavo. Všeobecne platí, že zámorské vodičské preukazy sú platné aj na jazdu v Austrálii, do troch mesiacov od príchodu. Ak však ale preukaz nie je v angličtine, vyžaduje sa aj medzinárodné povolenie na vodičský preukaz. Licenčné predpisy a pravidlá cestnej premávky sa v jednotlivých štátoch mierne líšia. Je takmer nemožné predvídať svoj čas cestovania len na základe vzdialenosti. Maximálne povolené rýchlosti na väčšine vidieckych austrálskych ciest je 100 km/h, miestami 110 km/h. Priemerná rýchlosť je ale väčšinou 80 km/h z dôvodu zlých podmienok na ceste a obmedzených príležitostí na obehnutie vozidiel. Na niektorých vnútroštátnych diaľniciach, ktoré prechádzajú cez horské pásma a malé mestá, môže byť výzvou aj priemerná rýchlosť 60 km/h.

Vlakom:  vlakové trate spájajú najväčšie austrálske mestá. Vlakom cestuje menej návštevníkov, často je najpomalších spôsobom dopravy, tiež je pomerne drahý ( aj keď  je komfortnejší, hlavne pri nočných cestách). Nedostatok spolupráce medzi štátmi v kombinácii s pomerne malým počtom obyvateľov, ktorí mali o služby záujem, vyústil do národnej železničnej sieti, ktorá je relatívne pomalá a využíva sa hlavne na nákladnú dopravu. Cestovanie vlakom medzi mestami však môže byť veľmi malebné a ponúka mnohé príležitosti vidieť nové aspekty krajiny. Existujúce železničné služby sa používajú predovšetkým na prepojenie regionálnych obcí s hlavnými mestami, ako napríklad Bendigo a Melbourne alebo Cairns a Brisbane. Queensland naopak zas poskytuje linky pre Longreach, Mount Isa (Inlander), Charleville (The Westlander) a Forsayth (The Savannahlander).

Lodná doprava: zo a do Sydney, Brisbane a Perth majú trajekty ako súčasť svojho systému verejnej dopravy.

Taxíky: Taxíky sú centrálne regulované na celom ostrove, takže návštevníci platia rovnako, ako miestni obyvatelia. V São Miguel stojí jazda z jednej strany Ponta Delgada na druhú asi 10 EUR a do vzdialenejších častí ostrova 40 až 50 EUR.

Musíte vidieť

Queensland - veľký bariérový útes (Great Barrier Reef), 2000 km dlhý, 71 koralových ostrovov, 350 druhov koralov, stovky druhov rýb. Dažďový prales, osady Aborigínov;

Brisbane – prístavné mesto vo východnej Austrálii, hlavné mesto členského štátu Queensland, leží na Zlatom pobreží (Gold Coast), s pieskovými plážami a rušným nočným životom. Na ostovčekoch Whitsunday Islands si môžete prenajať jachtu. Na severe štátu leží dažďový prales Daintree, ktorý je súčasťou svetového prírodného dedičstva. V regióne Black Martin môžete pozorovať krokodíly a loviť exotické ryby;

Nový Južný Wales – mesto Sydney s monumentálnou budovou Opery, veľkými parkami a nádhernou okolitou prírodou;

Tasmánia – koloniálna architektúra, Národný park na západe ostrova;

Victoria – Výlety po rieke Murray na kolesovom parníku. Vinárska oblasť Grampian a miesta pripomínajúce vyčíňanie dávnych zbojníckych bánd. Kozmopolitné mesto Melbourne, v ktorom sa konajú preteky Formule 1., univerzitné a kultúrne centrum krajiny;

Južná Austrália – Región Barossa a mestečko Coober Pedy preslávené náleziskami opálov. Veľká Viktóriina púšť, atraktívna púštna oblasť Flinders Ranges. Pobrežie polostrovov Eyre a Yorke je ako stvorené na surfovanie a rybolov;

Západná Austrália – Perth – mesto na Labutej rieke, biele piesočnaté pláže len niekoľko minút od centra mesta. Fermantle, strategický prístav. Monkey Mia – delfinárium, Národný park, lesy, divoké pláže, miestne víno a pamiatky spojené so zlatou horúčkou;

Severné teritórium – Kakadu National Park je súčasťou svetového prírodného dedičstva. Tu sa nachádza aj červený skalný útvar Ayers Rock, kde domorodci ešte stále vykonávajú svoje náboženské obrady. Zaujímavé je pobrežie polostrovov Arnhem Land a York;



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa