Dominikánska republika

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Dominikánska republika
Hlavné mesto: Santo Domingo
Rozloha: 48 730 km2
Počet obyvateľov: 10 734 247 (2017)
Štátne zriadenie: pluralitná prezidentská republika s dvojkomorovým parlamentom
Geografická poloha: Atlantický oceán, Karibik, Veľké Antily, východná časť ostrova Hispaniola.
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Santo Domingo online
Podnebie:

tropické prímorské, malé výkyvy teplôt i zrážok po celý rok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SANTO DOMINGO

Mena: dominikánske peso (DOP)
Jazyky: španielčina
Správne členenie: 31 provincií a národný distrikt hlavného mesta
Národnost. zloženie: černosi (11%), kreolskí belosi (16%), mulati (73%), aziati
Náboženstvo: kresťanstvo (99%), šamanizmus (1%)
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo SR pre DR v Havane
Embajada de la Republica Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 7204 1884
Mobil (pohotovostný):  +53 5263 0584, prípadne +53 5263 0534
Fax: +53 7204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana
Víza a doklady:

Slovenskí turisti nepotrebujú k vstupu do krajiny víza pokiaľ ich pobyt nepresiahne 90 dní. Je nutné si však zakúpiť turistickú kartu (Tarjeta de Turismo) v cene cca 10 USD, ktorá je platná 30 dní priamo na letisku Las Américas v Santo Domingu. Za kartu je nutné zaplatiť v amerických dolároch alebo v eurách. Miestne meny, libry alebo iné meny nie sú akceptované.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Kryštof Kolumbus objavil ostrov vroku 1492. Od zač. 16. stor. do roku 1795 bola Dominikánska republika španielskou kolóniou, pôvodné obyvateľstvo bolo postupne vyhladené, ostrov osídlený otrokmi dovezenými z Afriky; potom striedavo pod vládou Francúzska, Haiti a Španielska. V roku 1844 vyhlásená nezávislosť. V 20. stor. často nestabilné vnútropolitické pomery, pri moci vojenské junty, v r. 1965 vypuklo ľavicové povstanie, americkou vojenskou intervenciou však bola dosadená konzervatívna vláda; od r. 1978 demokratický režim.

Bezpečnost. riziká: Obdobie dažďov prebieha od júna do októbra, čo je tiež obdobie najvyšších teplôt. Toto obdobie je tiež zvýšené riziko výskytu hurikánov. Odporúča sa nepiť vodu, ktorá nie je v uzavretej nádobe. Pred cestou je dobré sa nechať zaočkovať proti žltačke. Hoci útoky proti turistom nie sú na dennom poriadku, pretože ľudia sú v Dominikánskej republike veľmi priateľský, dávajte si pozor na svoje veci predovšetkým na plážach a na ulici, kde operujú tzv. motorkárske gangy. Iné riziká: buďte opatrní pri kúpaní v mori, dávajte pozor na nepríjemné, pichľavé koraly a na medúzy. Zriedkavým problémom v okolí dažďových pralesov môže byť Malária v prípade, ak cestujúci nepoužije repelenty proti komárom. V turistických oblastiach neboli za posledných 8 rokov hlásené žiadne prípady. Existuje aj riziko výskytu horúčky dengue a chikungunya, proti ktorým neexistuje žiadna očkovacia látka, preto sa opäť odporúča použiť repelent proti komárom.

V Dominikánskej republike majú zásuvky s 110 V, preto v prípade využitia potrebujete adaptér amerického typu (adaptadores). Môžete si ho zakúpiť v miestnych supermarketoch, ale je to len adaptér na zástrčku, váš spotrebič musí byť prepnutý na 110 V. Inak potrebujete adaptér aj so zmenou napätia.
Do hotelov 1* až 3* odporúčame vziať si so sebou prípravky proti komárom a sprej proti lezúcemu hmyzu.

Internet (.do): www.dominicanrepublic.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecká: z Európy môžete letieť napríklad cez Madrid alebo Paríž, z USA z New Yorku, Miami, Philadelphie alebo Pittsburghu. Väčšina európskych a kanadských miest má charterové lety, ktoré fungujú sezónne. Taxiky z letiska do Santo Domingo (Ciudad Colonial) stoja približne 40 UER.

Automobilová: prenajať auto si môžete v známych požičovniach, ako je Hertz, Avis, Prestige Car Rentals alebo iných, v meste Santo Domingo a ďalších veľkých mestách. Benzín je však pomerne drahý. Niektoré cesty, najmä v odľahlých oblastiach, sú v celku nebezpečné. Na väčšine hlavných diaľnic sú cestné podmienky zhruba podobné podmienkam na cestách v Spojených štátoch a v západnej Európe. Diaľnica DR-7 je spoplatnená cesta z východnej časti mesta Santo Domingo severne od mesta Sanchez. Odtiaľ môžete ísť na východ na polostrove Samana alebo na západ pozdĺž severného pobrežia DR. Najväčšou výzvou, ktorej budete čeliť, ak sa rozhodnete prenajať si auto, je pravdepodobne vyhýbanie sa chodcom, ktorí večer prechádzajú cez slabo osvetlené ulice a diaľnice.

Autobusová: Guaguas – autobusy, sú v Dominikánskej republike tradičnými dopravnými prostriedkami. Komfort v autobuse môže byť v rozmedzí od klimatizovaných s koženými sedadlami až po trochu opotrebované s otvoreným oknami namiesto klimatizácie. Cestovanie s guaguasom je bezpečné a miestni cestujúci sú ku turistom priateľskí a pomáhajú im. Ceny sú nízke – 100 až 150 DP za 1-2 hodiny jazdy. Keďže väčšina guaguasov sú minibusy, možno si budete musieť uložiť batožinu na sedadlo. V takomto prípade budete musieť zaplatiť poplatok za obsadené miesto. Väčšie trasy zabezpečujú autobusy s normálnou veľkosťou a samostatným odkladacím priestorom.

Lodná: premáva trajekt medzi Mayagüez v Puerto Rico a Santo Domingo v Dominikánskej republike. Cesta trvá 12 hodín a Portoriko opúšťa v pondelka, stredu a piatok o 8.00 hod. Pre ceny a rezervácie lístkov navštívte webovú stránku spoločnosti Ferries Del Caribe English.

Musíte vidieť

La Vega – nastavte si úsmev a obujte si tanečné topánky. Zúčastnite sa najživšej, a najpopulárnejšej karnevalovej party na ostrove;

Cabarete – najpopulárnejšia windsurfingová a kitesurfingová destinácia;

Península de Samaná – pozrite si veľryby – vráskavce, stretávajúce sa pri párení;

Playa Frontón – tichý podmorský svet nádherných tropických útesov;

Playa Limón – nádherné skalité pláže a lagúny;

Santo Domingo – stopy Krištofa Kolumba s úžasnou architektúrou hlavného mesta;

Reserva Antropológica El Pomier – jaskyne s úžasnou zbierkou starých malieb kmeňa Taínov;

Pico Duarte – po trekingu na najvyšší bod Karibiku si pozrite si východ slnka.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa