Estónsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Estónska republika
Hlavné mesto: Tallinn
Rozloha: 45 339 km2
Počet obyvateľov: 1 306 574 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: Východná Európa, pobrežie Baltického mora.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Estónsku.
Podnebie:

Klíma je ovplyvnená Baltickým morom a ľadovými vetrami vanúcimi z Ruska. Nepríjemné bývajú v zimnom období, kedy ich sprevádza len niekoľko hodín slnečného žiarenia. Od mája do septembra sa teploty pohybujú v rozmedzí od 15-20°C. Noci bývajú často chladné. V zime často sneží. Počas ďalších ročných období sú zrážky pravidelné. Na jar o niečo silnejšie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TALLINNE

Mena: euro (EUR)
Jazyky: Estónčina, ktorá patrí do skupiny ugrofínskychjazykov. Dohovoriť sa možnobežne aj po rusky, menej po fínsky, anglicky, či po nemecky.
Správne členenie: 15 krajov
Národnost. zloženie: Estónci (68,8 %), Rusi, Bielorusi, Fíni.
Náboženstvo: predovšetkým luteranizmus, pôsobí tu aj grécka pravoslávna, ruská pravoslávna, baptistická, metodistická rímskokatolícka cirkev.
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Estónska pre SR
Wohllebengasse 9/13, A –1040 Viedeň, Rakúska republika (Österreich)
Telefón: +43 1 503 7761 11
Fax: +43 1 503 7761 20
E-mail: embassy@estwien.at, Embassy.Vienna@mfa.ee
Internet: https://www.estemb.at/

Veľvyslanectvo SR pre Estónsko
Vähäniityntie 5, 00570, Helsinki, Fínsko
Telefón: +358 968 117 810
Mobil (pohovostný): +358 968 117 820
Fax: +358 968 117 820
E-mail: emb.helsinki@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/helsinki

Víza a doklady: Na základe bezvízovej dohody sa môžu slovenskí občania zdržiavať v krajine počas 90 dní. Nad 90 dní je potrebné povolenie na dočasný alebo trvalý pobyt. Pre bezvízový styk neplatí prihlasovacia povinnosť. Každý cudzinec vstupujúci a žijúci na území Estónskej republiky musí mať platný pas, alebo iný doklad, ktorý osvedčuje jeho právo zdržiavať sa na území krajiny. Deti musia mať svoj vlastný pas, alebo v prípade zapísania v pase rodiča, v ňom musí byť vlepená aj ich fotografia.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Územie od staroveku osídlené indoeurópskymi Baltmi, v 7. až 8. stor. n. l. ich ovládli ugrofínski Estovia. Aj keď Estónci odolali náporu vikingov i Kyjevskej Rusi, v 13. storočí územie dobil rád nemeckých rytierov, ktorý presadil christianizáciu. Neskôr bolo územie predmetom sporov medzi Švédskom, rádom rytierov i poľsko-litovským štátom, a od začiatku 18. storočia ho celé ovládlo Rusko. V roku 1918 Estónsko vyhlásilo nezávislosť (v r. 1919 čelilo pokusu o boľševický puč), ktorá skončila v roku 1940, kedy ho anektoval Sovietsky zväz. V roku 1991 vyhlásila krajina nezávislosť a v roku 2004 sa stala členom EÚ.

Bezpečnost. riziká: Situácia nie je úplne bezproblémová - menej bezpečnejšia je časť krajiny, ktorá susedí s Ruskom. Neodporúča sa po zotmení chodiť na vzdialenejšie miesta, ako napríklad do oblastí Põhja-Tallinn a Lasnamäe. Vo veľkých mestách sa taktiež neodporúča stýkať sa s neznámymi osobami.

Zdravotníctvo: V Estónsku sú dva typy systémov zdravotnej starostlivosti: verejné a súkromné a je priekopníkom v používaní elektronických zdravotných záznamov. Úroveň zdravotnej starostlivosti v štátnych zdravotníckych zariadeniach je však poznačená nedostatkom financií, čo ovplyvňuje kvalitu služieb. Súkromné zdravotnícke zariadenia majú úroveň vyššiu, no sú pomerne drahé.

Internet (.ee): www.visitestonia.comwww.tourism.tallinn.ee

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Mali ste niekedy chuť na krvavé klobásy podávané v tekutine podobnej sirupu? Pozrieť si opustené sovietske vojenské stavby, chodiť po močarinách a potom sa trieskať konármi v horúcej saune? Ak áno, Estónsko je to pravé.

Doprava

Autom: Cez Poľsko, Litvu a Lotyšsko - Rusko je možné obísť. Vzdialenosť je približne 1645 km a dĺžka jazdy je 18 hodín.

Autobusom: takmer každý deň z Prahy, dĺžka cesty je približne 25 hodín.

Vlakom: zdĺhavá cesta s viacerými prestupmi – cez Ukrajinu alebo Bielorusko do Sankt Peterburgu v Rusku, odtiaľ do Tallinnu. Cesta trvá aj dva a pol dňa.

Letecky: Z Bratislavy do Mníchova, odtiaľ týždenne s Estonian Air, alebo denne s prestupom v Prahe, Štokholme či Helsinkách. Najkratšie spojenie z Viedne a z Budapešti je tiež s prestupom v Helsinkách. Kvôli prestupom treba rátať najmenej so štvor až šesťhodinovou cestou.

 

Doprava

Cesty a autostrády: najlepší spôsob ako cestovať po krajine - cesty sú kvalitné a nič nie je ďaleko. Počas celého roku musia mať motorové vozidlá pri jazde rozsvietené svetlá. Časté sú cestné kontroly zamerané na dodržiavanie povolenej rýchlosti a detekciu alkoholu v krvi - zákon toleruje v krvi vodiča 0,2 promile alkoholu.
Maximálne povolené rýchlosti: v obci 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na autostráde tiež 90 km/h (v letnom období je na viacpruhových cestných komunikáciách povolená rýchlosť 110 km/h). V období od 1.12. do 1.3. je povinné používanie zimných pneumatík.

Mestská hromadná doprava: Centrum Tallinnu je veľmi kompaktné a presúvanie sa medzi vzdialenejšími destináciami je jednoduché vďaka sieti mestských autobusov, trolejbusov a električiek. Verejná doprava premáva od 6:00 do 23:00 (niektoré linky až do 24:00). Cestovný lístok nie je potrebné pri nástupe ukazovať vodičovi, musí však byť označený, inak riskujete pokutu až do výšky 40 eur. Deti do veku 7 rokov, dospelí cestujúci s dieťaťom do troch rokov, registrovaní obyvatelia Tallinnu (s použitím osobnej karty Smart Card a preukazu totožnosti) majú nárok na bezplatné cestovanie.

Železnice: Zvláštnosťou sú dva druhy rozchodov koľajníc ako dôsledok vlastného vývoja podľa západoeurópskych noriem i prepojenia na ruskú a sovietsku železničnú sieť.

Lodná doprava: Denné trajektové linky do Fínska, Švédska a Ruska.

Letecká doprava: Tallinn má pravidelné spojenie s najdôležitejšími európskymi mestami, ktoré zabezpečuje spoločnosť Estonian Air a ďalšie renomované aerolínie. Vnútroštátne lety sú pomerné lacné. Chartrové spojenie existuje medzi Tallinom a ostrovmi  Kuressaare a Kärdla. Zriedkavejšie lietajú chartrové lety medzi Tallinom a mestom Tartu. Niekedy lietajú malé lietadlá medzi mestom Pärnu a malými ostrovmi Kihnu a Ruhnu.

Musíte vidieť

Ostrov Saaremaa – tradičný až pohľadnicový kus Estónska na jeho najväčšom ostrove s jedným najkrajších baltických hradov Kuressaare.

Tallin – jedno z mála európskych miest, ktoré si zachovali stredoveký ráz. Jeho staré centrum  bolo zapísané do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Napriek tomu je estónske hlavné mesto považované za moderné už dokonca dostalo prezývku „predmestie Helsínk.“

národný park ostrovov Hiiumaa -  tiché ostrovy Saarnaki, Hanikatsi, Vareslaid sú hniezdiskom 120 druhov vtákov a zastávkou pri migrácii labutí  a divých husí.

pevnosť Kiek-in-de-Kök – názov v preklade znamená „pohľad do kuchyne.“  Z horných podlaží mohol stredoveký „voyeur“ pozorovať  domy v dolnej časti mesta. Dnes je Kiek-in-de-Kök múzeum zbraní, a máp starého Tallinu.

ostrov Naissaar – ostrov so zaujímavou vojenskou históriou, s cintorínom anglických námorníkov z 19. storočia a  pozostatkami po sovietskej armáde, sú tu prekrásne pláže a turistické chodníky.  
Malé Estónsko má celý rad malebných stredovekých miest, mestečiek a stredovekých hradov.  Rázovitú architektúru majú vidiecke hospodárske usadlosti s veternými mlynmi a tiché rybárske dedinky. Krajina láka zeleným rovinatým vidiekom, romantickými zákutiami na piesočnatom pobreží, smrekovými a brezovými lesmi. V Pärnu sú termálne kúpele s liečivým bahnom. Juh svoju atmosférou pripomína rozprávky Hansa Christiana Andersena či bratov Grimmovcov. Na severe je obľúbeným výletným miestom národný park Lahemaa. Krajina chce rozvíjať turistický ruch a orientuje sa na nároky a vkus Fínov, Švédov, Nemcov a Britov, vítajú však aj solventných turistov z Ruska.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa