Etiópia

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Etiópia
Hlavné mesto: Addis Abeba
Rozloha: 1 127 127 km2
Počet obyvateľov: 90,9 mil (2012)
Štátne zriadenie: federatívna republika
Geografická poloha: východná Afrika.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Slnečné, v horských oblastiach je obdobie dažďa medzi marcom a septembrom, počas ktorého sa nájde niekoľko slnečných dní. Na východe a severe je slnečno po celý rok, prší len v júli a v auguste. Denné teploty nepresahujú 30°C, v noci prudko klesajú. Hlavné mesto Addis Abeba sa nachádza v nadmorskej výške 2800 metrov – náročná aklimatizácia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ADDIS ABEBA

Mena: etiópsky birr (ETB)
Jazyky: amharšťina, tigrinya, oromigna, guaragigna, somálšťina, arabština, ostatné etnické jazyky, angličtina (hlavný cudzí jazyk vyučovaný v školách)
Správne členenie: 9 etnicky založených štátov a 2 samostatné oblasti 
Národnost. zloženie: najvýznamnejšie etnické skupiny : Oromo (34%); Amhara (27%); Somali (6%); Tigray (6%) ; Sidama (4%)
Náboženstvo: kresťania (35%), moslimovia (45%), animisti (12%), iné (3%)
Diplomatické zast.:

Pre SR je príslušné Veľvyslanectvo Etiópskej republiky v Berlíne
Boothstrasse 20a, 12207, Berlín, Nemecko
Telefón: + 49 3077 2060
Fax: +49 3077 20626
E-mail: emb.ethiopia@t-online.de, consulberlin.eth@t-online.de

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky Addis Abeba
Yeka Sub-City, Woreda 13, Kebele 20/21, House No.: P7CARA-VIL, Compound, Addis Abeba, Etiópia
Telefón: +251 116 540 849, +251 911 505 127
Mobil (pohotovostný): +251 911 525 774
Fax: +251 116 678 207
E-mail: emb.addisababa@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/addisabeba

Víza a doklady:

Cestovný pas platný min. 6 mesiacov od plánovaného skončenia pobytu v krajine, medzinárodný očkovací preukaz (požadované očkovanie proti žltej zimnici – kontrolované u každého návštevníka od veku jedného roka, odporučené očkovanie proti meningitíde), platné vízum – vydávané etiópskymi diplomatickými misiami a konzulárnymi úradmi v zahraničí. Počas pobytu v krajine na základe turistického víza nesmie cudzinec vyvíjať žiadne podnikateľské aktivity ani byť zamestnaný.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Etiópska štátnosť nadväzuje na tradíciu Aksúmu a cisárskej dynastie, ktorá na území Etiópie vládla od 13. stor. až do r. 1974. V roku 1490 prvýkrát prišli na územie Portugalci. V 16. storočí kresťanská Etiópia za pomoci Portugalcov odolala útokom moslimských Afarov a Somálcov. V polovici 19. storočia po období rozdrobenosti znovu zjednotili Etiópiu cisári Tewodros a Menelik – rozšíril územie až k súčasným hraniciam. V jeho úsilí o modernizáciu pokračoval i Haile Selassie (1930 – 74). (Tisícročnú nezávislosť Etiópie narušila v r. 1935 – 41 okupácia fašistickým Talianskom.) Cisár však bol vojenským prevratom v r. 1974 zosadený, čo viedlo k nastoleniu marxistického režimu Mengistu Haile Mariama. Územné spory so Somálskom prerástli v roku 1977 do vojny. Občianska vojna v Etiópii skončila útekom prezidenta do Zimbabwe v roku 1991. V roku 1994 vystriedalo Zákonodarné zhromaždenie dočasný parlament z roku 1991. Novou prijatou ústavou v roku 1994 bola Etiópia zmenená na federatívnu republiku. Zároveň deväť etnických oblastí získalo právo vystúpiť z etiópskeho štátneho zväzku. V roku 1995 podpísala Etiópia zmluvu o zóne voľného obchodu. Prvé parlamentné voľby po zvrhnutí komunistického režimu v roku 1995 boli bojkotované opozičnými stranami. Dva a polročná pohraničná vojna s Eritreou skončila podpísaním mierového protokolu v decembri 2000.

Voľby v roku 2005 vyhrali EPRDF a prezident Zenawi, aj keď ich regulárnosť bola spochybnená opozíciou aj pozorovateľmi z EÚ. Tieto výsledky volieb naštartovali veľké protesty a demonštrácie v hlavnom meste, následné zrážky medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami zanechali viac ako tri desiatky mŕtvych, stovky zranených a 3000 zatknutých civilistov. Tieto demonštrácie sa zopakovali ešte v novembri, kedy došlo k ďalším zatknutiam a zabitiam. Opatrenia vlády boli odsúdené EÚ a mnohými západnými vládami, ale výsledok volieb sa nezmenil.

V roku 2006 vyslala Etiópia svoje vojenské jednotky do susedného Somálska, aby podporila somálsku vládu proti povstaleckým ozbrojeným silám v krajine, a v decembri tam Etiópia začala koordinovanú leteckú a pozemnú vojnu. Etiópske jednotky sa stiahli z krajiny v januári 2009, ale aj potom zostali poblíž etiópsko-somálskej hranice pre prípad, že by bolo opäť potrebné zasiahnuť. Intervencia v somálskej kríze zvýšila existujúce napätie s Eritreou, ktorá podporovala somálskych povstalcov.

Vo voľbách v roku 2010 obhájili prezident Zenawi a EPRDF svoje víťazstvo. V roku 2012, po 21-ročnom vládnutí zomrel prezident Zenawi na infekciu, ktorá nastala po operácii nádoru na mozgu. Vládol krajine 21 rokov a pomohol krajine k zmene k lepšiemu. V súčasnosti je prezidentom Mulatu Teshome Wirtu.

Začiatkom roku 2018 vláda prekvapivo prepustila tisíce väzňov vrátane politických kritikov režimu. Cieľom týchto krokov bolo zmierniť napätie a umožniť politický dialóg medzi vládou a opozíciou. Po týchto udalostiach nasledovala rovnako prekvapivá rezignácia Hailemariama, ktorý súhlasil že zostane na pozícii premiéra kým nebude vymenovaný nový. Zároveň vyhlásil, že dúfa že jeho rezignácia by mohla pomôcť zaviesť politickú reformu. Ďalší deň vláda vyhlásila výnimočný stav. Asi mesiac po týchto udalostiach došlo opäť k zatýkaniu mnohých nedávno prepustených novinárov a aktivistov, údajne za to že usporiadali zhromaždenie v rozpore s vyhláseným výnimočným stavom a mali staršiu, zakázanú verziu vlajky krajiny. Vláda EPRDF vybrala nástupcu Hailemariama za pár dní. Abiy Ahmed je z etnickej skupiny Oromo a jeho zvolenie by mohlo pomôcť zmierniť pretrvávajúce napätie medzi touto skupinou a vládou. Vo svojom inauguračnom prejave, Abiy sľúbil zlepšenie podmienok v krajine, vrátane posilnenia demokratického procesu, boja proti korupcii a rastu ekonomiky. Tiež prisľúbil, že bude pracovať na riešení dlhotrvajúceho konfliktu s Eritreou.

Bezpečnost. riziká: Etiópia je ľudnatá krajina s veľkým turistickým potenciálom (prírodné krásy, historické pamiatky), ale s nie príliš rozvinutou infraštruktúrou. Väčšinou sú návštevníci Etiópie skôr dobrodružne založení. Odporúčame necestovať do niektorých oblastí osobitne na hranici Etiópie s Eritreou a do oblasti Gambella. Hranica s Eritreou je zatvorená. Hrozba teroristických útokov je v krajine stále reálna. Turisti by mali byť obozretní zvlášť na verejných a turistami hojne navštevovaných miestach a v hoteloch. Stále sa vyskytujú lokálne nepokoje a ozbrojené zrážky. Drobné krádeže nie sú ničím výnimočným. V Addis Abebe k nim dochádza hlavne v centre mesta na Piazze a najväčšom trhovisku v Afrike - Merkate.

Kriminalita sa stupňuje a dochádza k prepadom na ulici vo všetkých lokalitách Addis Abeby aj počas dňa. Počas pohybu v meste sa odporúča nosiť len fotokópie dokladov, minimálnu finančnú hotovosť, žiadne hodnotné šperky.

POZOR (2018)

Ministerstvo zahraničných vecí SR varuje cestujúcich občanov SR pred cestou po východnej Afrike motorovým vozidlom, obzvlášť pri prekročení hranice Sudánu a Etiópie. Etiópska strana nerešpektuje platbu „karnetu“ a vyžaduje od turistov sumu vo výške 10 až 20 000 eur zálohu na prepravu súkromného motorového vozidla, pričom pravdepodobnosť, že turistom budú vrátené finančné prostriedky naspäť v rovnakej mene, akej ich zložili, je veľmi nepravdepodobná.

Slovenské veľvyslanectvo v Addis Abebe upozorňuje všetkých slovenských občanov na zvýšené riziká pri cestovaní v Etiópii. V Etiópii narastá kriminalita a dochádza k prepadom cudzincov, fyzickému násiliu, olúpeniu o cennosti a ublíženiu na zdraví aj s následkami smrti.

Bezpečnostná situácia v niektorých regiónoch Etiópie je naďalej napätá a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ďalej odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do východnej oblasti Etiópie-Harerghe Zone (Oromský štát), kde aj naďalej zotrváva napätie medzi oromským a somálskym etnikom. V tejto súvislosti sa odporúča, vyhnúť sa cestám pozdĺž miest Addis Abeba, Diredawa, Harar a Jijiga. Ministerstvo aj naďalej odporúča slovenským občanom v krajine zachovávať maximálnu obozretnosť a vyhýbať sa akýmkoľvek politickým zhromaždeniam alebo demonštráciám.

Zdravotníctvo: Väčšinou nízka úroveň zdravotnej starostlivosti – neporovnateľná s európskym štandardom. V hlavnom meste sú nemocnice zodpovedajúce európskym štandardom, za ich použitie sa platí a ceny sú vysoké. V oblastiach pod 2500 m n.m. je rozšírený výskyt malárie – odporúča sa antimalarická prevencia. Rozsiahly je aj výskyt meningitídy, odporúčajú sa príslušné očkovania. Vodné plochy sú nakazené bilharziou, pri zamočení sa odporúča telo aj oblečenie rýchlo vysušiť. Na zistenie prítomnosti bilharzie je najlepší krvný test, jeho vyhodnotenie trvá niekoľko týždňov.

Internet (.et): www.allafrica.com/ethiopia, https://www.ethioembassy.org.uk/visit-ethiopia; https://www.ena.gov.et

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(nie)

Bez záruky: Na území Etiópie neplatia žiadne vodičské preukazy (VP) okrem etiópskych – po príchode do krajiny je preto potrebné požiadať Road Authority o vydanie miestneho VP.
Použitie kreditných kariet nie je bežné, skôr výnimočné. Odporúča sa mať dostatok hotovosti vo voľne zmeniteľnej mene, resp. cestovné šeky.
Krajina je nábožensky tolerantná (centrálna časť krajiny je prevažne ortodoxná). Používa sa juliánsky kalendár. V krajine je prítomná početná moslimská komunita.

Doprava

Kvalita cestnej siete je na nižšej úrovni. Pri cestách do Kene alebo Sudánu sa odporúča cestovať v konvoji viacerých vozidiel. Vhodné je vyhýbať sa cestám do oblastí cca 20 km od eritrejskej hranice (regióny Tigray a Afar). Všeobecne sa odporúča vyhnúť sa cestovaniu do vidieckych oblastí po zotmení.

ZÚ varuje občanov SR pred cestou po východnej Afrike motorovým vozidlom, obzvlášť pri prekročení hranice Sudánu a Etiópie. Etiópska strana nerešpektuje platbu „karnetu“ a vyžaduje od turistov sumu vo výške 10 až 20 000 Eur zálohu na prepravu súkromného motorového vozidla, pričom pravdepodobnosť, že turistom budú vrátené finančné prostriedky naspäť v rovnakej mene, akej ich zložili, je nulová.

Turisti môžu používať medzinárodný vodičský preukaz po dobu 3 mesiacov, ale len v prípade ak riadia vlastné vozidlo. V iných prípadoch treba etiópsky vodičský preukaz. Požičovne áut spravidla neprenajímajú vozidlo ak žiadateľ nemá túto miestnu licenciu. Palivo je dobre dostupné, okrem vzdialenejších regiónov. Väčšina cestovateľov si prenajíma 4x4 s vodičom. Väčšina spoločností ponúka v rámci prenájmu neobmedzený počet kilometrov, vodiča, príspevok na vodiča (na stravu a ubytovanie), pohonné hmoty, poistenie tretej strany, a vládne dane.

Dobrá sieť diaľkových autobusov pokrýva väčšinu veľkých miest Etiópie. Na výber sú súkromné a štátne autobusové linky. Nedávno vznikli nové súkromné spoločnosti Selam Bus a Sky Bus, ktoré sa kvôli ponúkanému komfortu oplatí vyskúšať. V mnohých prípadoch sa ale stáva, že po príchode na autobusovú stanicu je k dispozícii len jeden autobus pre každú destináciu, takže akékoľvek vyberanie spôsobu prepravy (či súkromné ​​alebo štátne autobusy) sa stanú irelevantnými. Autobusy sú relatívne pomalé, na asfaltových cestách jazdia rýchlosťou približne 50 km/h, a na prašných cestách asi 30 km/h alebo menej. V období dažďov môže dôjsť k vážnemu narušeniu ciest.

Letecky: Addis Ababa’s Bole International Airport je jediným medzinárodným letiskom Etiópie. Hoci je moderné, nie je veľmi veľké, v priestoroch je banka, reštaurácia, niekoľko kaviarní, bar a duty-free obchody. Ethiopian Airlines je jedinou medzinárodnou a národnou leteckou spoločnosťou, a je hodnotená ako jedna z najlepších a najväčších leteckých spoločností v Afrike, s modernými lietadlami a dobrými bezpečnostným záznamom.

Musíte vidieť

Addis Abeba – zo súčasných piatich miliónov obyvateľov sem prišli tri milióny po revolúcii v roku 1991. Mesto je obrovské a rozľahlé, označených je len veľmi málo ulíc okolo hlavnej Churchill Avenue. Oplatí sa navštíviť Etnografické a Národné múzeum, kde je vystavená 3,5 milióna rokov stará „Lucy“ - asi najstarší predok človeka.

Jazerá v Rift Valley – ležia v úrodných údoliach medzi Addis Abebou a keňskou hranicou. Najpopulárnejšie sú Lagano, Abiata a Shala – modré, strieborné a hnedé jazero. Kúpať sa dá v jazere Lagano, ktoré je jediným etiópskym jazerom bez výskytu bilharzie.

Axum – jedna z hlavných etiópskych atrakcií, plná stĺpov, ruín palácov a podzemných hrobov. Kedysi hlavné mesto kráľovstva Axumitov, dnes je pútnickym mestom Etiópčanov, ktorí veria, že je tu zakopaná biblická archa zmluvy. Život tu pokračuje rovnako ako pred tisícročiami.

Lalibela – miestne skalné kostoly sú hlavnou etiópskou atrakciou. 11 kamenných kostolov bolo vyrezaných do skál v rovnakom storočí, niektoré podľa legiend s pomocou anjelov.

Simien Mountains National Park – národný park s výbornými trasami na trekking, žije tu niekoľko endemických druhov ako walia ibex, pavián „gelada“ a vzácny etiópsky vlk. Nájdete tu šakalov a iné exotické zvieratá.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa