Grécko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Grécka republika / Helénska republika
Hlavné mesto: Atény
Rozloha: 131 957 km2
Počet obyvateľov

10 787 690 (2011)

Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: južná časť Balkánskeho polostrova, hlavnú časť územia tvoria dva polostrovy: Attika a Korintským prielivom oddelený Peloponéz.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Aténach.
Podnebie:

stredomorská klíma, dlhé horúce a suché letá, veľmi mierne a daždivé zimy. Zimné teploty v horách sú nepríjemné a studené sú aj Atény. Na ostrovoch sa letné teploty šplhajú až nad 30°C. Severné vetry meltemi robia teplo znesiteľnejším.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE  V ATÉNACH

Mena: euro (EUR)
Jazyky: gréčtina
Správne členenie: 9 krajov (regio), 51 okresov (nomos), Athoská autonómna rehoľná republika
Národnost. zloženie: Gréci (91 %), Albánci, Macedónci, Turci, Rumúni, Bulhari
Náboženstvo: ortodoxní kresťania (98 %), moslimovia
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach 
Georgiou Seferi 4, Palaio Psychiko, 154 52  Atény/ Grécko
Telefón: +30 210 677 1980, +30 210 677 1870
Mobil (pohotovostný)n:  +30 6932 408 028
Fax: +30 210 677 6765
E-mail: emb.athens@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/ateny

Veľvyslanectvo Gréckej republiky v SR
Hlavné námestie 4, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 5443 4143
Fax: +421 2 5443 4064
Email: gremb.brt@mfa.gr
Internet: www.mfa.gr/bratislava

Víza a doklady:

Grécko je členom EÚ a zmluvnou stranou Schengenskej dohody. Vzhľadom na spoločné členstvo v EÚ môžu občania SR vstupovať na územie Grécka ako turisti na platný cestovný pas SR alebo občiansky preukaz. Ako občania členského štátu EÚ nemusia v prípade turistického pobytu deklarovať, že majú pri sebe finančné prostriedky alebo nejako inak zabezpečený turistický pobyt (napr. voucher). Slovenskí občania sa bez registrácie môžu zdržiavať na území Grécka ako turisti 90 dní.

V prípade, že sa slovenskí občania (turisti) chcú zdržiavať na území krajiny dlhšie ako 90 dní, prípadne zostať natrvalo, musia sa registrovať na cudzineckej polícii v mieste svojho bydliska. Slovenským občanom sa od 1.5.2004 nezapisuje osobné motorové vozidlo ani cennejšie veci do cestovného pasu.

V prípade straty alebo odcudzenia cestovných dokladov je potrebné takúto udalosť okamžite hlásiť gréckym policajným orgánom v mieste pobytu a bezpodmienečne si od polície vyžiadať aj písomné potvrdenie o oznámení danej udalosti. V prípade straty pasu je pri cestovaní v rámci krajín EÚ možný návrat do SR aj na platný občiansky preukaz.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Staroveké Grécko je kolískou ľudskej civilizácie. Jednotlivé štátne útvary (mestské štáty Atény či Sparta), starogrécka kultúra, rovnako aj telesná kultúra, sú súčasťou svetových dejín. Grécka filozofia, umenie, veda i politické teórie významne ovplyvnili vývoj ďalších európskych štátov. Krízu a neustále konflikty a vojny medzi významnými mestskými otrokárskymi štátmi v 4. stor. pred n. l. využil macedónsky kráľ Filip II., ktorý ovládol Grécko. Jeho syn Alexander Veľký ovládol rozsiahle územia Perzskej ríše, takmer celú Prednú Áziu i Egypt; začala sa nová etapa gréckych dejín – obdobie helenizmu. O dve storočia neskôr sa Grécka zmocnila rímska a po jej rozpade byzantská ríša.

Ďalším míľnikom v dejinách bol začiatok 13. stor., keď sa krajina po štvrtej krížovej výprave dostala do područia latinského cisárstva. Niektoré ostrovy a prístavy obsadili Janovčania a Benátčania. Od 14. stor. sa postupne celé územie Grécka dostávalo pod nadvládu osmanskej ríše, v r. 1453 padol Konstantinopol a v r. 1466 Turci ovládli väčšinu krajiny i mnohé ostrovy.

Grécke povstanie proti tureckej nadvláde v r. 1821- 1829 položilo základ vzniku novodobého Grécka; v r. 1822 bola vyhlásená nezávislosť, hoci vojna pokračovala (osmanská ríša ju uznala až v r. 1830, kedy sa Grécko stalo monarchiou). Od r. 1864 do r. 1913 vo vojnách s Tureckom a susednými štátmi (Bulharsko, Srbsko, Albánsko) získalo Grécko nové územia.

V prvej svetovej vojne bolo spočiatku neutrálne, potom sa pripojilo k veľmociam Dohody a získalo ďalšie územia na úkor osmanskej ríše. Mocenské ambície zastavila až grécko-turecká vojna v r. 1921 a 1922, ktorá zdecimovala väčšinu gréckeho vojska. V r. 1923 bola monarchia zvrhnutá. Po období vnútropolitického chaosu v r. 1935 ju však vojenský prevrat opäť obnovil a v r. 1936 bola nastolená fašistická diktatúra. Napriek tomu sa Grécko stalo cieľom agresie fašistického Talianska. Útok bol odrazený, ale od r. 1941 krajinu okupovalo Nemecko spolu s talianskou a bulharskou armádou. Nemecko časť Grécka venovalo bulharskému spojencovi.

Po vojne sa hranice obnovili v predvojnovej podobe. V r. 1946 a 1947 komunisti v snahe ovládnuť krajinu vyvolali občiansku vojnu. Aj po porážke ich ambícií v krajine pretrvávala politická nestabilita, ktorá sa skončila v r. 1967 vojenským prevratom. Vojenská vláda v r. 1973 zrušila monarchiu, vyhlásila republiku, ale o rok padla po neúspešnom pokuse vojensky ovládnuť Cyprus. Grécko má spory s Tureckom pre niektoré ostrovy, výsostné vody a predovšetkým pre Cyprus. S Macedónskom pre názov krajiny v súvislosti s možným záujmom Macedónska o časti gréckeho územia, a s Albánskom pre významnú grécku menšinu. Od r. 1952 je Grécko členom NATO (v r. 1974-1980 dočasne vystúpilo z jeho vojenskej organizácie.)

Bezpečnost. riziká: Grécko je všeobecne bezpečným miestom pre cestujúcich: veľká väčšina ľudí, s ktorými sa budete stretávať, bude úprimná a bude sa vám snažiť pomôcť. Počet násilných zločinov a krádeží je nízky. Návštevníci by si však i napriek tomu mali byť vedomí, že hoci ide o bezpečnú a priateľskú destináciu, pre zahraničných turistov je vždy vhodné, aby vykonávali základné preventívne opatrenia. Miesto, kde sa návštevník s najväčšou pravdepodobnosťou stretne s kriminalitou, je preplnené a prehriate metra v Aténach, turistické strediská plné  mladších cudzincov, ktorí sa na mieste vyskytnú vďaka lacným letenkám a alkoholu. Takýmito miestami sú napríklad Faliraki na Rhodose, Kavos na Korfu, Malia na Kréte a Ios. Orgány zintenzívnili prítomnosť polície v takýchto oblastiach, aby tieto aktivity odstránili ale napriek tomu sa majte na pozore.

Do Grécka je trestný dovoz, vývoz, prevážanie, výroba, predaj, prechovávanie drog a pestovanie rastlín, z ktorých sa vyrábajú omamné či psychotropné látky. Sadzba je minimálne 10 rokov a je spojená aj s vysokou pokutou. Mak sa pokladá za ľahkú drogu. Na cestách sa stáva veľa smrteľných úrazov; úrazy sa stávajú najmä na populárnych malých motocykloch.



Zdravotníctvo: Je na vysokej úrovni. Ordinácie i nemocnice v Aténach a Solúni sú dobre vybavené, na odľahlých miestach je to však horšie. Veľa lekárov hovorí po anglicky. U súkromných lekárov sa za každý úkon platí, aj v prípade prvej pomoci pri akútnom ohrození života. Platí sa zvyčajne aj za sestru v ordinácii. Nemocnice môžu tiež žiadať úhradu liekov a zdravotníckeho materiálu. Poplatky sú veľmi vysoké.
V lekárňach poskytnú okrem liekov aj radu pri ľahších zdravotných problémoch. Voda z oficiálneho vodovodu je nezávadná. Turisti v lete často podcenia pitný režim, ochranu zraku pred prudkým slnkom a pokožky pred spálením. V krajine je síce besnota, ale pravdepodobnosť stretnutia s nakazeným zvieraťom nie je príliš vysoká.

Internet (.gr): www.gnto.gr, gogreece.about.comwww.all-hotels-in-greece.comwww.culture.grwww.athensguide.gr

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Atény sú známe svojím blším trhom. Kúpite tu čokoľvek, od  ďalekohľadu po hudobný nástroj bouzoki. Nájdete tu parochne, ale aj zváračske nástroje. Zistíte, že Grécko je európskym lídrom vo výrobe a predaji náboženského gýča.

Doprava

Cesty a autostrády: Cesty sú dobré, ale veľmi preplnené, najmä na úseku Solún - Atény. Časté sú nehody. Hlavné trasy sú vyznačené v gréčtine i latinke. Povinné sú bezpečnostné pásy, zakázané je telefonovať z mobilu. Autostrád je málo, platí sa mýto. Turisti využívajú najmä dva úseky: od macedónskych hraníc kúsok za Solúnom smerom na Atény a 55 km pred Aténami. Najvyššia povolená rýchlosť v obci je 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na autostráde 120 km/h. Preskúmanie krajiny autom môžete byť mimoriadnou skúsenosťou a umožní vám preskúmať scénický a rozmanitý terén krajiny, vnútrozemia a ostrovy. Z dôvodu rýchlej expanzie a zlepšenia národného cestného systému sa odporúča mať k dispozícii najaktuálnejšiu mapu. Autopožičovne sa nachádzajú v celom Grécku, najmä vo veľkých mestách a vo vysoko turisticky orientovaných oblastiach. Väčšinou ponúkané automobily majú manuálne prevodovky; automaty existujú, ale doporučujeme si ich rezervovať vopred. Ceny benzínu sú relatívne lacné v porovnaní s mnohými ďalšími krajinami EÚ. Vodiči, ktorí nemajú vodičský preukaz EÚ, musia mať medzinárodné vodičské oprávnenie získané vo svojej domovskej krajine. Toto sa nemusí vyžadovať pri prenájme auta, ale určite sa bude vyžadovať, ak je vodič zapojený do nehody alebo ho zastaví policajt pri cestnej kontrole.

Autobusová doprava: Medzimestské autobusy sú veľmi populárnou voľbou pre vnútroštátne cesty. KTEL je národná vládou dotovaná sieť nezávislých podnikov, ktoré spolupracujú na vytvorení hustého systému trás, ktoré slúžia takmer celej krajine. Systém je efektívny, spoľahlivý a relatívne lacný. Slúži na dlhé ale aj krátke vzdialenosti, vrátane trás od veľkých miest až po ostrovy v blízkosti pevniny, ako napríklad Korfu a Cephalonia (v takýchto prípadoch je v cene lístku zahrnutá aj preprava trajektom). Z Atén vychádzajú početné autobusové linky do najdôležitejších miest na pevnine. Na niektorých malých ostrovoch sa však motorové vozidlá nesmú používať; v takýchto prípadoch sú nahradené člnmi, somármi a somárskymi kárami.

Železnice: Vlaky sú tiež dobrým spôsobom, ako cestovať po krajine, avšak národný železničný systém (OSE) je veľmi obmedzený. Dôvodom je jeho zanedbávanie po zavedení veľkého rozsahu používania súkromných vozidiel a leteckej dopravy, ako aj z dôvodu technologických ťažkostí z minulosti pri prekonávaní náročného terénu v krajine. Dôležitosť železničnej dopravy sa ale v súčasnosti znovu objavuje a vnútroštátna železničná sieť je v rozsiahlej renovácii. Došlo k rozsiahlej (a pokračujúcej) modernizácii koridoru v Aténach - Solúne, pričom sa znížila aj dĺžka cestovania. So zľavnenými prázdninovými lístkami možno 10, 20 alebo 30 dní neobmedzene cestovať vlakmi 2. triedy. Zľavy pre skupiny až do 30%, pre dôchodcov po zakúpení osobitného preukazu 50 %.

Letecká doprava: hlavné grécke aerolínie Olympic Airways lietajú z Atén na najdôležitejšie európske letiská, do severnej Ameriky, na Blízky i ďaleký východ a na významné letiská v Afrike. Európske, severoafrické a blízkovýchodné linky vedú aj zo Solúnu. V Grécku sa lieta na 33 letísk. Na vnútroštátnom leteckom priemysle dominujú spoločnosti Olympic Air a Aegean Airlines. Obidve letecké spoločnosti ponúkajú rozsiahlu sieť liniek v rámci krajiny vrátane služieb spájajúcich niekoľko ostrovov s pevninou. Aegean Airlines a Olympic Air ponúkajú elektronické letenky, ktoré existujú iba ako e-mailové potvrdenie rezervácie.

Lodná doprava: Frekvencia, spoľahlivosť a dostupnosť gréckych trajektov závisí vo veľkej miere od ročného obdobia. Napríklad počas zimy, mimo sezóny (január až marec), počasie na Egejskom mori môže byť veľmi nepríjemné a lode sa tak často zdržia v prístave aj niekoľko dní. Tento typ oneskorenia je mimoriadne nepredvídateľný - nie je to rozhodnutie trajektových spoločností, ale skôr rozhodnutie zodpovedných orgánov. Preto by cestujúci v mimosezóne mali pri vytváraní svojho cestovateľského plánu vniesť aj určitú flexibilitu. Upozorňujeme aj na augustový národný sviatok (15.8.), kedy sa trajekty tiež nevypravujú.

Ostrovy navštívi aj mnoho veľkých výletných lodí a je tu aj možnosť prenájmu vlastnej lode z akéhokoľvek hlavného prístavu, ako sú napríklad Atény, Kos a Lefkas. Existuje niekoľko spoločností na prenájom jácht, kde si človek môže loď prenajať, ako Kavas Yachting, Vernicos Yachts, Egiali Yachting a Med Waves Yacht Charter. Pre námorníkov so skúsenosťami poskytujú grécke ostrovy idylickú skúsenosť s plachetnicami, kde ich budú sprevádzať mierne vetry a pokojná voda.

Musíte vidieť

Na svete je málo krajín, kde je tak husto vedľa seba toľko unikátnych historických pamiatok. V krajine je vyše 240 múzeí so vzácnymi exponátmi z gréckej histórie, múzeami sú aj samotné grécke mestá.

V Aténach kroky každého turistu vedú na Akropolu. V klasickom období to bolo centrum mesta, pevnosť, palác, hlavná svätyňa, neskôr zbrojnica, pokladnica. Vstupným priestorom sú Propylaje (predbránie), ústredným chrámom Parthenón, zasvätený bohyni Aténe. Vedľa neho je architektonicky najzložitejší chrám Erechteion. Z Akropole sú Atény ako na dlani: vidno centrum starovekého mesta, Dionýzov amfiteáter, chrám Dia Olympského – Olympeion, staroveké trhovisko Agora a množstvo múzeí.

V horách západne od Atén je staré kultové miesto Delfy, najvýznamnejšia antická veštiareň a stred sveta starých Grékov.

Kúsok od Atén je polostrov Peloponéz. Nájdete tu ruiny starých miest ako Korint, Epidaurus a sídlo kráľa Agamemnóna – Mykény.

Na západnom pobreží polostrova je Sparta, v staroveku najväčší rival Atén, pri jej výstavbe sa používalo najmä drevo a zachovalo sa tu iba málo pamiatok.

V severozápadnej časti krajiny je komplex bizarných skalných útvarov, kde začali mnísi a pustovníci zakladať ťažko prístupné kláštory – Meteora. Bolo ich tu okolo 30. Prístupný je hlavný chrám Megalo Meteoro s bohatými freskami, expozíciou ikôn a vzácnych kníh, modlitebňami a celami mníchov.

V Olympii starí Gréci súťažili na počesť Dia. Popri Akropole je Olympia najzachovalejšou a najkrajšou antickou pamiatkou. Sú tam nádherné chrámy, dielňa sochára Feidia, stĺpová sieň ozvien a štadión.

Solún je hlavným mestom provincie Macedonia, odkiaľ prišli na Veľkú Moravu vierozvestovia Konštantín a Metod. Turisti tam obdivujú Bielu vežu, ktorá bola kedysi väzením, Aju Sofiu, byzantskú kupolovú stavbu v tvare kríža, Galeriov víťazný oblúk na oslavu víťazstva nad Peržanmi a päťloďovú starokresťanskú baziliku. Solún je aj východiskom putovania na bájny Olymp, sídlo starogréckych bohov.

Knossos – palác, kedysi hlavné mesto, dnes najväčšia turistická atrakcia ostrova Kréta.

Rhodos - okrem úžasných pláží, sa oplatí vidieť aj hlavné mesto Rhodos a akropolu v meste Lindos.

Santorini – najkrajší z gréckych ostrovov, podľa niektorých pozostatok bájnej Atlantídy.




Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa